SPIN: Sociale Fobie Inventarisatie

De SPIN is vanwege zijn eenvoud en goede psychometrische eigenschappen een uitstekende optie voor het detecteren van sociale fobieën.
SPIN: Sociale Fobie Inventarisatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 18 september, 2023

Voor mensen met een sociale fobie is het echt een beperkende angststoornis. Gelukkig zijn er effectieve behandelprotocollen om het aan te pakken. Een juiste diagnose is echter essentieel. Van de instrumenten om sociale angst te meten, is de sociale fobie-inventarisatie (SPIN) een zeer nuttig screeningsinstrument.

De informatie die de inventarisatie geeft, is op zichzelf niet voldoende. In feite is een diepere evaluatie altijd noodzakelijk. Desalniettemin is het een effectieve eerste stap in het detecteren van de aanwezigheid van sociale fobie bij een individu. Vervolgens kijken we naar de meest relevante kenmerken van deze test.

Trieste man

Sociale fobie

Voordat we leren hoe de test is opgebouwd en wat hij specifiek meet, moeten we duidelijk zijn over wat sociale fobie inhoudt. Kenmerkend voor deze angststoornis is een buitensporige en irrationele angst voor sociale situaties.

De angst om beoordeeld of negatief beoordeeld te worden door andere mensen leidt ertoe dat het individu interacties vermijdt. Of ze verdragen ze ten koste van grote persoonlijke ongemakken.

Deze stoornis kan gepaard gaan met lichamelijke symptomen. Bijvoorbeeld blozen, maagklachten, droge mond en andere fysiologische uitingen van angst. Daarnaast is de interferentie die sociale fobie veroorzaakt in het leven van de lijder groot. Dat komt omdat de band met anderen essentieel is.

Dagelijkse activiteiten zoals telefoneren, een informeel praatje maken of eten in het openbaar kunnen een ware nachtmerrie zijn voor de sociale fobie. Daarnaast draagt het vermijden van gevreesde situaties alleen maar bij aan het vergroten van het ongemak en het gevoel van onvermogen. Op deze manier wordt de stoornis in stand gehouden en teruggekoppeld.

SPIN: Sociale Fobie Inventarisatie

Structuur

De SPIN is een zelf in te vullen schaal die eenvoudig en snel in te vullen is. Hij bestaat uit 17 stellingen die de symptomen van sociale fobie weerspiegelen. De persoon moet de intensiteit selecteren waarmee ze de afgelopen week in zijn leven voorkwamen. Er zijn vijf antwoordmogelijkheden, variërend van 0 (afwezig) tot 4 (invaliderend, waarbij ze er extreem veel last van hebben).

De items gaan over onderwerpen die te maken hebben met angst, vermijding en het psychologische ongemak dat de persoon heeft ervaren. De totale score van de test varieert van nul tot 68 punten. Hoe hoger de score, hoe waarschijnlijker het is dat de persoon lijdt aan sociale fobie.

SPIN vragenlijst

 1. Ik ben bang voor autoritaire figuren.
 2. Ik heb last van blozen in het bijzijn van mensen.
 3. Feesten en sociale evenementen maken me bang.
 4. Ik vermijd om met mensen te praten die ik niet ken.
 5. Bekritiseerd worden maakt me erg bang.
 6. Ik vermijd het om dingen te doen of met mensen te praten uit angst me te schamen.
 7. Zweten in het bijzijn van mensen maakt me verdrietig.
 8. Ik vermijd het om naar feestjes te gaan.
 9. Ik vermijd activiteiten waarbij ik in het middelpunt van de belangstelling sta.
 10. Praten met vreemden maakt me bang.
 11. Ik vermijd het om toespraken te houden.
 12. Ik zou alles doen om niet bekritiseerd te worden.
 13. Ik heb last van hartkloppingen als ik in de buurt van mensen ben.
 14. Ik ben bang om dingen te doen als mensen zouden kunnen kijken.
 15. In verlegenheid gebracht worden of er dom uitzien behoren tot mijn grootste angsten.
 16. Ik vermijd om met gezaghebbende personen te praten.
 17. Beven of trillen in het bijzijn van anderen vind ik verontrustend.

Verkorte versie

Er is een verkorte versie van deze vragenlijst (Engelse link) opgesteld. Deze gebruikt alleen de stellingen zes, negen en 15. De antwoorden op deze items voorspellen 90% van de kans dat de persoon lijdt aan sociale angst.

Person doing the SPIN test

De bruikbaarheid van de Social Phobia Inventory (SPIN)

Van dit instrument is aangetoond dat het adequate psychometrische eigenschappen heeft. Bovendien heeft het een goede betrouwbaarheid en validiteit en is het in staat om de aanwezigheid van sociale angst nauwkeurig vast te stellen. Het blijkt ook onderscheid te kunnen maken (Spaanse link) tussen sociale angststoornissen en gegeneraliseerde angst. Daarom is het een betrouwbare meting.

Aan de andere kant is het een screeningsinstrument, dus de capaciteit is beperkt. Als er na toepassing resultaten worden gevonden die verenigbaar zijn met de diagnose sociale angst, is een diepgaandere evaluatie met andere soorten instrumenten noodzakelijk. De informatie die het geeft is namelijk wel bruikbaar voor detectie, maar onvoldoende voor diagnose en behandeling.

Daarom moeten de verkregen gegevens altijd gecontrasteerd en aangevuld worden met andere evaluatiemogelijkheden. Desalniettemin maken de effectieve eigenschappen, samen met de eenvoud en snelheid, SPIN tot een geweldig alternatief.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bravo, M. A., González Betanzos, F., Castillo Navarro, Á., & Padrós Blázquez, F. (2017). Evidencias de validez de la versión en español del Inventario de Fobia Social (SPIN). Universitas Psychologica16(2), 152-163.
 • Connor, K. M., Kobak, K. A., Churchill, L. E., Katzelnick, D., & Davidson, J. R. (2001). Mini‐SPIN: A brief screening assessment for generalized social anxiety disorder. Depression and anxiety14(2), 137-140.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.