Soms moet je jezelf even terugtrekken

Soms moet je jezelf even terugtrekken

Laatste update: 24 september, 2017

Jezelf even terugtrekken of af en toe je routine doorbreken lijkt in dit tijdperk van globalisatie bijna een onmogelijke opgave, vooral in relatie tot je werk. Een balans vinden tussen de tijd die we besteden aan werk en aan vrije tijd lijkt wellicht irrelevant voor ons.

Irrelevant omdat de tijd niet nemen om er expliciet over na te denken. Maar de waarheid is dat dit leidt tot een opeenstapeling van stress die, op de lange termijn, verandert in gespannenheid. En met deze gespannenheid komen ook de zorgwekkende effecten op onze gezondheid.

Wanneer we ons vastklampen aan ons werk, saboteren we paradoxaal genoeg ons leven ten gunste van deze obsessie. Als we mentaal uitgeput raken, worden we minder efficiënt en presteren we slechter. Dus hoe meer we werken, hoe slechter we presteren. Onze frustratie groeit en de belangrijke beslissingen die we moeten maken worden uitgesteld of worden met minder zorgvuldigheid gemaakt.

“Wanneer je geen rust in jezelf weet te vinden, is het nutteloos om ernaar te zoeken op een andere plek”
-François de la Rochefoucauld-

Maar het is niet alleen belangrijk om je even terug te trekken van je werk, maar ook van de technologische bombardementen die we soms ervaren in ons dagelijks leven. Tegenwoordig hebben we een ander perspectief op sociale relaties. Dit genereert een kunstmatige behoefte om constant verbonden te blijven. Die behoefte om altijd beschikbaar te zijn wakkert een onzekerheid aan in mensen wanneer ze gedwongen worden om zichzelf van hun gadgets te ontdoen. Daarom kan dit gedrag uiteindelijk ons emotionele welzijn beïnvloeden.

Vrouw Met Regenboog Op Haar Oog

Trek jezelf terug van nieuwe technologieën

Weinig mensen zijn zich écht bewust van hoe belangrijk het is om vrije tijd te hebben. Tenzij je de kunst van de relaxatie beoefent, zal je werk te stressvol worden. Werk kan uiteindelijk in een verslaving veranderen. En zoals elke verslaving, zal ook deze negatieve consequenties hebben. Dit is de reden waarom het zo belangrijk voor je is om te weten hoe je je soms van dit alles kunt losmaken en jezelf kunt terugtrekken.

Nieuwe technologieën hebben onze manier van communiceren en de stroom van informatie verbeterd. Maar technologie heeft tevens bijgedragen aan de verloedering van onze kwaliteit van leven en gezondheid. Dit is de conclusie waar veel onderzoeken binnen het veld van de moderne geneeskunde en psychologie tot zijn gekomen.

Natuurlijk biedt onmiddellijke communicatie ook een enorm voordeel, maar dit neemt niet weg dat het tevens een vorm van slavernij is. Nieuwe technologie, en sociale netwerken in het bijzonder, slokken ons compleet op. Ze maken het moeilijk om grenzen te stellen tussen onze persoonlijke wereld en onze professionele wereld.

Je gezondheid en je werk

In relatie tot je gezondheid weet je dat je jezelf moet terugtrekken als je het volgende ervaart: chronische vermoeidheid, gebrek aan energie en uitputting. Onze concentratie is gereduceerd en, als geheel, betekent dit dat we veel minder efficiënt zijn in de activiteiten die we uitvoeren. Vaak manifesteert onze psychische staat zich in fysieke symptomen, in de vorm van huidaandoeningen of maag-darmziektes of voortdurende hoofdpijnen.

In dit geval is rust de enige formule die je nodig hebt om je problemen op te lossen. Vrije tijd is de perfecte kans om je even los te koppelen van werk en zorg te dragen voor activiteiten die ervoor zorgen dat je ontspant. Om erachter te komen of het ook voor jou tijd is om je los te koppelen, zou je kunnen beginnen met het evalueren van je slaapgewoontes. Dat wil zeggen: evalueer of je genoeg slaapt en of je nachtrust van goede kwaliteit is.

Meisje Dat Met Haar Hoofd Uit Het Autoraam Hangt

Dit aspect verbeteren zal je leven een andere richting geven en je zult binnen no time merkbaar verschil ervaren, zowel fysiek als mentaal. Bovendien zullen de voordelen waar je van kunt profiteren erg groot zijn, omdat er zich minder stress opstapelt in je systeem. Je zal de uitputting die een aanslag pleegt op je gezondheid een halt toeroepen. Daarnaast zul je ook in staat zijn om je energie en je resources te herstellen, waardoor je beter zult presteren op je werk en op sociaal vlak.

Het is een must voor ons om wat tijd vrij te maken om uit te rusten, plezier te maken en activiteiten te doen waarvan we het meest genieten. Wanneer je je alleen maar bezighoudt met je alledaagse taken, zal dit uiteindelijk je creativiteit ondermijnen.

Tips om je terug te trekken

Om je terug te trekken moet je het volgende in je achterhoofd houden:

  • Lachen en plezier maken zouden bovenaan je to-do-lijst moeten staan. Dit zijn namelijk fundamentele ingrediënten om het meeste en het beste uit jezelf te halen. Werken tijdens je rusttijd zou je een vals gevoel van productiviteit kunnen geven. Terwijl je in werkelijkheid eigenlijk alleen maar je creativiteit, motivatie en energie aan het afbreken bent.
  • Werk en vrije tijd zijn even belangrijk. De economische crisis die in veel landen aanwezig is maakt ons bang om onze banen te verliezen. En dit zorgt ervoor dat we nog harder gaan werken. Je moet echter grenzen stellen aan de tijd die je wijdt aan je baan. Daarom moet de tijd die je onnodig besteedt aan je baan in balans worden gebracht met de vrije tijd waarvan je kunt profiteren tijdens de weekenden.
Voetafdruk In Het Zand
  • We moeten leren hoe we taken kunnen delegeren, alsook hoe we onze bezigheden kunnen prioriteren. Vooral wanneer we een managementpositie hebben is het onze taak om ons team te vertrouwen. Doen we dit niet, dan nemen we een werklast op ons die we onmogelijk kunnen blijven dragen op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om rusttijd in te plannen, vooral als het wordt besteed aan activiteiten buitenshuis.
  • Om te kunnen genieten van onze vrije tijd is het het beste om apparaten zoals een mobiele telefoon of een computer even naast je neer te leggen. Dit soort apparaten zullen namelijk alles verpesten. Wanneer de geest bevrijd is van de druk en al dat buitensporige werk, dan kan hij vrijuit creëren. Hierdoor kun je ook nog eens helderder over ideeën nadenken en met een groter gevoel van rust, om elk probleem aan te pakken.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.