Sleutels om een sportteam te motiveren
Het is essentieel voor alle coaches om technieken te kennen waarmee ze hun sportteam kunnen motiveren. Deze gemoedstoestand is een fundamenteel psychologisch proces dat verband houdt met de optimale prestaties van sporters in elke discipline.
Ondanks het feit dat het een fundamentele variabele is, is er veel onwetendheid over hoe je groepsmotivatie kunt vergroten. Ten onrechte bestaat de neiging om te geloven dat het zichzelf reguleert, maar dat het mogelijk is om erop in te werken om het te verhogen.
Op basis hiervan zullen we nu kijken naar de twee belangrijkste soorten stimuli en hoe je het enthousiasme van een groep sporters kunt beïnvloeden.
Intrinsieke motivatie, sport beoefenen voor het plezier dat het oplevert
Misschien is het eerste wat in ons opkomt als we denken aan een gemotiveerde sporter, dat hij of zij een grote inspanning levert omdat hij of zij zijn of haar discipline leuk vindt. In deze gevallen spreken we van intrinsieke motivatie, oftewel beginnen en volharden in een gedrag omdat het persoonlijke voldoening geeft.
Dit type motivatie is basaal. De pijn, de opoffering en het doorzettingsvermogen worden zo groot dat er iets moet zijn om de persoon of het team te ondersteunen, anders zullen ze geleidelijk aan momentum verliezen totdat ze opgeven.
Een interessant aspect om op te merken is dat intrinsieke motivatie gerelateerd is aan het niveau van wedstrijdervaring. Dat wil zeggen: hoe hoger het wedstrijdniveau, hoe meer persoonlijke betrokkenheid de sporter krijgt. Integendeel, amateurs moeten dit voortdurend versterken om het verlangen niet te verliezen.
Hoe je het kunt stimuleren?
Zoals gezegd is deze motivatie direct gerelateerd aan prestaties. Laten we , hiermee rekening houdend, eens kijken naar een lijst met aanbevelingen om dit te stimuleren.
1. Versterk de groepscohesie
Het stimuleren van de groepscohesie is een taak waar coaches in elke sessie aan moeten werken, met als doel hun sportteam te motiveren. De kracht van de groep om het beste in elk van de leden naar boven te halen is maximaal als de band tussen de leden optimaal is . En om de relaties tussen spelers te versterken is het mogelijk om de volgende ideeën uit te voeren:
- Bevorder een dynamiek waarin er open communicatie is tussen spelers.
- Doe oefeningen in trainingen die samenwerking vereisen om succes te boeken.
- Trek wat tijd uit voor de atleten om te spelen. Zo kunnen ze meer ontspannen en ontspannen met elkaar omgaan.
- Moedig gedeeld leiderschap aan. Hiermee krijgen alle leden de kans om te leiden, waardoor hun gevoel van erbij horen toeneemt en ze strategieën leren om conflicten op te lossen.
2. Gebruik emotionele technieken
Als er één ding is dat teams kenmerkt, dan is het de hoeveelheid emoties die ze bij mensen kunnen opwekken. Alles is veel intenser, ten goede of ten kwade, als je deel uitmaakt van het collectief.
Daarom moeten coaches deze kwaliteit in hun voordeel gebruiken door middel van positieve emoties die de prestaties bevorderen. De belangrijkste is visualisatie. Stel je bijvoorbeeld tijdens een collectieve sessie voor dat een door iedereen gewenst kampioenschap wordt behaald.
3. Benadruk de rol van elk lid van het team
Diversiteit binnen groepen is hun beste kwaliteit. Elk lid brengt iets speciaals mee dat nodig is om het geheel te laten werken. Instructeurs moeten dit in gedachten houden en zich inspannen om de deugden van elke sporter te benadrukken, zowel fysiek als in de manier van zijn.
Op deze manier zal de sporter het gevoel hebben dat hij/zij een belangrijke speler is. Dit zal hun enthousiasme vergroten om als groep te werken aan hun capaciteiten, en collectief bij te dragen aan het team.
4. Neem sociaal-affectieve dynamiek op in de trainingen
Het is niet alleen nodig om je zorgen te maken over de ontwikkeling van het fysieke deel. Een coach weet dat relaties en emoties binnen de groep belangrijk zijn en geeft ze de ruimte die ze verdienen in de oefeningen om een sportteam te motiveren.
Dit wordt weerspiegeld in de sociaal-affectieve dynamiek die aan het begin of einde van de sessie wordt uitgevoerd. Het doel is om nieuwe banden binnen het team te ontwikkelen, zodat ze leren samenwerken en hun identificatie met anderen vergroten.
Extrinsieke motivatie of de kracht van beloningen
Om een sportteam te motiveren, mag extrinsieke of externe motivatie niet ontbreken. Dit gaat over het reguleren van gedrag van buitenaf en omvat beloningen, lof of versterking door anderen die invloed op ons hebben.
Dit type motivatie is niet slecht, sterker nog, in veel sportscenario’s is het onvermijdelijk. Wat je wel in gedachten moet houden is dat het instabieler is dan wanneer de regulatie van binnenuit komt.
Volgens een onderzoek (Spaanse link) van de Universiteit van Flores is het ook gekoppeld aan prestaties wanneer de omgeving en sociale context faciliterend zijn. Daarom moeten coaches bedreven zijn in het managen van dit soort beloningen. Voorbeelden van externe bekrachtigers die gebruikt kunnen worden om spelers te motiveren zijn de volgende:
- Toekennen van cash bonussen voor het winnen van wedstrijden of kampioenschappen.
- Bied vrije dagen en vakanties aan voor relevante overwinningen.
- Overweeg materiële beloningen (maaltijden, reizen of sportuitrusting).
- Manage privileges binnen het team, zoals starten, prominentie, aanvoerderschap enzovoort.
- Geef vaak complimenten en liefdevolle gebaren, zoals glimlachen, knuffels, motiverende zinnen en elk ander aanhankelijk gebaar.
Het toepassen van deze sleutels vertaalt zich in prestaties en integratie
Een studie (Spaanse link) van de Centrale Universiteit van Ecuador stelt dat coaches tegenwoordig kennis nodig hebben van anatomie, geneeskunde, pedagogie, sportpsychologie, statistiek, natuurkunde, enz. Bovendien moeten ze in staat zijn om al hun kennis te integreren en effectief over te brengen op hun teams.
Zoals je zult zien, houdt sportmanagement in dat je de groep en alle atleten erin begrijpt. Het is veel meer dan beslissen wie er speelt, het gaat ook om het gebruik van technieken om het enthousiasme vast te houden. Het gaat ook om het reguleren van processen zodat het team op het best mogelijke niveau presteert.
En als je de hier gedeelde principes toepast om een sportteam te motiveren, zullen de resultaten zeker leiden tot optimale prestaties en een betere manier om met de groep om te gaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lavandero, G., Freddy, Á., Torres, R., Anthony, P., & Morales, R. (2017). El deporte, el entrenamiento deportivo y los entrenadores. Educación Física y Deportes, Revista Digital, 22(234), 2–11. https://www.researchgate.net/publication/321106591_El_deporte_el_entrenamiento_deportivo_y_los_entrenadores
- Pereyra, E. (2020). Influencia de la motivación en la actividad física, el deporte y la salud. Revista Científica Arbitrada de la Fundación MenteClara, 5. https://fundacionmenteclara.org.ar/revista/index.php/RCA/article/view/200/347
- Salgado, S. M., Hernández, B. V., Gámez, C. L., & Gamonales, J. M. (2022). Propuesta de tareas de cohesión grupal para fútbol en edad escolar. Lecturas: Educación Física y Deportes, 26(284). https://efdeportes.com/efdeportes/index.php/EFDeportes/article/view/2902/1514