Sharp Objects en zelfdestructieve neigingen

Tv-programma's en films zitten vol met personages met zelfdestructieve neigingen. Zo ook de nieuwe HBO-serie, Sharp Objects. Deze serie is een bewerking van de gelijknamige roman van Gillian Flynn en biedt de context waarin we vandaag het onderwerp zelfdestructieve neigingen zullen behandelen. Tevens geven we aanbevelingen voor het vermijden en bestrijden van dit schadelijke gedrag.
Sharp Objects en zelfdestructieve neigingen

Laatste update: 02 april, 2019

Zelfdestructieve neigingen zorgen ervoor dat mensen zichzelf beschadigen. Dit omvat onder meer het opzettelijk verwonden van zichzelf, zichzelf uithongeren en drugsmisbruik. Zelfdestructieve neigingen komen vaak voor bij mensen met een laag zelfbeeld of mensen met een jeugdtrauma.

Tv-programma’s en films zitten vol met personages met zelfdestructieve neigingen. Zo ook de nieuwe HBO-serie, Sharp Objects. Deze serie is een bewerking van de gelijknamige roman van schrijfster Gillian Flynn.

Deze serie biedt de context waarin we vandaag het onderwerp zelfdestructieve neigingen zullen behandelen. Tevens geven we aanbevelingen voor het vermijden en bestrijden van dit schadelijke gedrag.

Begrafenis in Sharp Objects

Sharp Objects: een journaliste op zoek naar antwoorden

De serie vertelt het verhaal van misdaadjournaliste Camille Preaker (Amy Adams) en het onderzoek dat ze doet in haar geboortedorp. Het onderzoek gaat over de moord op twee jonge meisjes. Camille Preaker graaft diep om erachter te komen wat er met deze twee meisjes is gebeurd, terwijl ze tegelijkertijd haar traumatische verleden confronteert.

Aan het begin van de serie keert Camille voor de eerste keer in elf jaar terug naar haar geboortedorp. Daar wordt ze herenigd met haar koude en manipulatieve moeder, evenals met haar passieve en weinig interessante stiefvader.

En alsof dat nog niet genoeg was, moet ze dealen met de pijnlijke herinneringen aan een overleden zus en ontmoet ze voor het eerst haar halfzus. Haar halfzus is een tiener die al net zo manipulatief en bezitterig is als haar moeder.

De moeilijke jeugd van Camille heeft haar getekend. Al van kinds af aan snijdt ze zichzelf. Ze hoopt dat de fysieke pijn die ze zichzelf toebrengt, haar emotionele pijn zal verlichten. Ze gebruikt ook verschillende soorten drugs en alcohol.

Zelfdestructieve neigingen bij de personages in Sharp Objects

Er bestaan twee soorten zelfdestructieve neigingen. De ene soort is direct en impliceert onmiddellijke zelfverminking. Een persoon doet dit bijvoorbeeld door zichzelf te slaan, snijden of branden. In de meest extreme gevallen kan deze neiging zich manifesteren in zelfmoord.

De andere soort is indirect. Deze acties beschadigen het lichaam geleidelijk. Drugsmisbruik, gokken, eetstoornissen, extreme sporten of onbeschermde seks zijn allemaal voorbeelden van indirect zelfdestructief gedrag. Of dit gedrag nu bewust of onbewust is, het saboteert iemands kans op gezondheid en geluk.

In Sharp Objects zijn veel van de personages indirect zelfdestructief. De moeder van Camille en veel van haar jeugdvrienden drinken dag in dag uit veel alcohol. Ook de ouders en familieleden van de moordslachtoffers grijpen naar drugs en alcohol om te kunnen omgaan met hun verlies.

De halfzus van Camille, Amma, beoefent op haar beurt allerlei soorten risicosporten. Ze sluipt ‘s nachts naar buiten om zo snel als ze maar kan te rolschaatsen in verlaten donkere steegjes in de hele stad. Ze doet ook aan straatracen. Dit doet ze allemaal om ‘de tijd te doden’ en om de aandacht van haar moeder te trekken.

Camille is het personage dat duidelijk direct zelfdestructief gedrag vertoont. Toen ze jong was sneed ze zichzelf om woorden op haar lichaam te schrijven die haar persoonlijkheid en depressie samenvatten.

Woorden als zekerheid, schaamte, ziek, onzichtbaar, verkeerd, etc. In de loop van de serie blijft ze kleine snijwonden op haar vingers maken en denkt ze na over de wonden die haar lichaam bedekken.

Amy Adams in Sharp Objects

Hoe bestrijd je zelfdestructieve neigingen?

Zelfdestructieve neigingen worden vaak erger als ze niet op tijd worden behandeld. De stress en angstgevoelens die mensen die zichzelf beschadigen ervaren, zorgen er bovendien vaak voor dat het gedrag vaker plaatsvindt en intenser wordt.

Steun van familie en vrienden kan echter ontzettend nuttig zijn. Ook professionele hulp of steungroepen zijn geweldige opties. Als je zelfdestructieve neigingen hebt, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om je gedrag te veranderen:

  • Ken en identificeer de oorzaak van het probleem. Wanneer je de oorzaak van het probleem aanvaardt, kun je beginnen met het bestrijden van je zelfdestructieve neigingen.
  • Praat met iemand over dit schadelijke gedrag en wat de oorzaak ervan zou kunnen zijn. Iemand vertellen over je zelfdestructieve neigingen is een belangrijke stap op weg naar genezing. Je kunt met een vriend, een familielid of een arts praten.
  • Zoek naar andere manieren om met je probleem om te gaan. Probeer alternatieven te vinden voor zelfverminking, iets dat je geest bezighoudt bijvoorbeeld. Welke activiteit je ook kiest, het moet je een goed gevoel geven en je helpen om stoom af te blazen. Het beoefenen van een niet-extreme sport is een geweldige optie. Muziek of kunst maken zijn andere gezonde alternatieven.

Dit zijn enkele dingen die je kunt doen om je zelfdestructieve neigingen aan te pakken. Ze kunnen helpen, maar ze zijn misschien niet genoeg. Daarom adviseren we je altijd om hulp te zoeken bij een erkende psycholoog of psychiater. Wellicht ook interessant voor jou

Zelfbeschadiging of het verlangen jezelf te beschadigen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zelfbeschadiging of het verlangen jezelf te beschadigen

Zelfbeschadiging is nog steeds een taboe, waar mensen niet graag over praten, omdat zij dit simpelweg niet kunnen. Leer de tekenen te herkennen.