Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Laatste update: 22 oktober, 2019

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn al een epidemie in onze samenleving. Medische instellingen waarschuwen ons dat de diagnoses van gonorroe en syfilis tegenwoordig steeds meer toenemen.

Dit is een zorgelijke realiteit die een duidelijke behoefte creëert. We moeten meer geïnformeerd zijn en bewust zijn van de risico’s. We verdienen het om veilig te genieten van onze seksualiteit en om een ​​gezond seksueel leven te leiden.

Elk jaar publiceert het Agentschap voor Seksueel Overdraagbare Infectie Surveillance een document om ons te informeren over de meestvoorkomende soa’s en hoe vaak deze zich voordoen.

Hoewel we nog steeds wachten op de gegevens van 2017, kunnen we de gegevens van 2016 bekijken. De gegevens zijn opvallend. De meestvoorkomende ziekte was chlamydia gevolgd door gonorroe en daarna syfilis.

In de meeste gevallen ondervindt een persoon met een seksueel overdraagbare aandoening geen symptomen. Omdat de persoon niet weet dat hij een infectie heeft, is de kans groter dat hij de ziekte zal verspreiden.

Zoals we hebben aangegeven, hebben we niet de meest recente gegevens over soa’s. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt ons echter voor iets dat nog zorgwekkender is.

Er zijn gevallen van gonorroe waarbij patiënten resistent zijn tegen behandelingen. Met andere woorden, de antibiotica die artsen gebruiken om de ziekte te behandelen werken niet tegen de ziekte.

Bepaalde soorten seksueel overdraagbare aandoeningen worden steeds slimmer en daarom moeilijker te behandelen. De sleutel is nu om slimmer te worden dan de ziekte. De manier waarop we soa’s kunnen verslaan, is door de beste informatie te hebben en verschillende methoden te kennen om dit soort infecties te voorkomen.

SOA's

Seksueel overdraagbare aandoeningen: typen en symptomen

In de eenvoudigste bewoordingen zijn seksueel overdraagbare aandoeningen infecties die worden overgedragen via geslachtsgemeenschap. Anale, vaginale en orale seks zijn inbegrepen wanneer we de term geslachtsgemeenschap gebruiken.

Deze handelingen omvatten allemaal de potentiële verspreiding van verschillende bacteriën, virussen, schimmels, protozoa en zelfs parasieten.

Wat deze realiteit anderzijds nog complexer maakt, is dat er niet altijd een duidelijke reeks symptomen is voor elke ziekte. Een persoon kan drager zijn van een seksueel overdraagbare aandoening en het niet weten.

Het risico van overdracht en infectie neemt toe wanneer mensen zich niet bewust zijn van hun status. Dit is de reden waarom gezondheids- en preventieorganisaties erop wijzen dat seksueel overdraagbare aandoeningen grote schade kunnen aanrichten met hun ongelukkige consequenties.

Bovendien voorspellen wetenschappers dat met de toename van online dating-apps en -sites stille infecties zoals chlamydia of zelfs gonorroe meer en meer laten toenemen. Hoewel de meeste van deze infecties behandelbaar zijn, kunnen ze langdurige en soms ernstige gevolgen hebben.

Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen.

De meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen

Chlamydia

Chlamydia is een van de meestvoorkomende soa’s. Het wordt veroorzaakt door een soort bacterie. De symptomen (indien aanwezig) treden op tussen 7 en 21 dagen na seksueel contact.

De symptomen kunnen, als ze zich voordoen, op de volgende manier bij vrouwen voorkomen:

  • Pijnlijk urineren.
  • Toename van ontlasting(meestal dikker en gelig).
  • Verhoogde bloeding tijdens menstruatie of verdwijning van menstruatie.
  • Pijn in het bekken en/of de buik.
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Mannen kunnen de volgende symptomen ervaren:

  • Dringende behoefte om te plassen.
  • Pijnlijk urineren.
  • Witachtige afscheiding uit de penis.
  • Ontsteking of pijn in de testikels.

Gonorroe

Gonorroe is een bacteriële infectie die stellen kunnen overdragen tijdens orale, anale of vaginale seks. Zoals we hebben opgemerkt, vertonen veel van deze ziekten gewoonlijk geen duidelijke symptomen of pijn. Gonorroe is een van deze voorbeelden. In feite kan het in volledig stille toestand aanwezig zijn en het wordt gemakkelijk verward met andere infecties.

De meest voorkomende symptomen die optreden bij gonorroe zijn de volgende:

  • Urgentie om naar de wc te gaan om te plassen.
  • Brandend gevoel bij plassen.
  • Dikke, bloederige of wolkachtige afscheiding uit de penis of vagina.
  • Zwaar menstrueel bloeden of bloeden tussen de menstruaties.
  • Pijn en ontsteking van testikels.
  • Pijnlijke ontlasting.
  • In de meest ernstige gevallen kunnen patiënten onvruchtbaar raken.
Gonorroe

Humaan papillomavirus (hpv)

Hpv of humaan papillomavirus is eigenlijk een reeks veel voorkomende virussen in plaats van één. De meeste zijn onschadelijk, maar ongeveer 30 van hen kunnen het lichaam kanker laten ontwikkelen (bijvoorbeeld baarmoederhalskanker). In feite schatten wetenschappers dat 99% van dit type kanker wordt geassocieerd met deze genitale infectie.

Over het algemeen vertoont hpv ook geen symptomen. Een van de eerste tekenen is echter meestal het verschijnen van kleine virale wratten in het genitale gebied.

We moeten niet vergeten dat de vaccinatie tegen hpv effectief is.

Herpes simplex virus (hsv)

Het herpes-simplex-virus is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Hier zijn twee soorten: hsv-1, die wordt overgedragen van mond tot mond en type 2 (hsv-2).

Hsv-1 overdracht gebeurt in de vroege kinderjaren met de klassieke koortslip. Onderzoekers stellen dat hsv-2 erg resistent is. Na riskant seksueel contact, beginnen kleine blaren ongeveer 5 tot 20 dagen later te verschijnen. Deze huidlaesies kunnen zich ontwikkelen in het vaginale, anale of genitale gebied.

Hoewel deze zweren verdwijnen, blijft het virus latent aanwezig in het lichaam en kan het andere, ernstigere ziekten veroorzaken.

Syfilis

Syfilis is afkomstig van bacteriën. Het kan zich verspreiden door seksueel contact. Een moeder kan het tijdens de bevalling echter ook aan haar kind doorgeven. Syfilis heeft een hoge incidentie en het verloop kan grote gevolgen hebben als de besmette persoon niet voldoende wordt behandeld.

Het is ook belangrijk op te merken dat syfilis een breed scala aan symptomen heeft. Het heeft zoveel symptomen dat artsen het gemakkelijk kunnen verwarren met andere stoornissen.

Het begint met het verschijnen van een kleine zweer. Later verschijnt een brandend gevoel in de handen en voeten. Dit gevoel verspreidt zich vervolgens naar andere delen van het lichaam.

De patiënt ervaart dan huiduitslag en huidontsteking. De lymfeklieren veranderen en de patiënt begint een hoge mate van vermoeidheid te ervaren wat gepaard gaat met gewichtsverlies.

Syfilis

Menselijk immunodeficiëntievirus (hiv)

Het menselijke immunodeficiëntievirus (hiv) en aids hebben al de levens van meer dan 40 miljoen mensen geëist. Nieuwe besmettingen blijven dag na dag gesteld worden. Tegenwoordig schatten artsen dat duizenden mannen en vrouwen niet eens weten dat ze drager zijn van het virus.

De meestvoorkomende vorm van overdracht is te wijten aan onbeschermde seks of het gebruik van geïnfecteerde naalden of spuiten. Deze risicovolle gedragingen zijn bekend, maar mensen blijven geïnfecteerd raken. Volgens gegevens van het Institute for Health Metrics and Evaluation is Spanje het land in de EU met de meeste aids-infecties.

Dit is iets waar we over moeten nadenken als een samenleving.  Antiretrovirale middelen kunnen de evolutie van de ziekte vertragen door behandeling. Er is echter zoveel meer dat we kunnen doen om de ziekte te voorkomen, simpelweg door preventie en sociaal bewustzijn.

Artsen, wetenschappers en andere beroepskrachten in de gezondheidszorg vertellen ons dat we allemaal in dit opzicht moeten samenwerken.

Het is duidelijk dat we meer middelen nodig hebben om deze ziekten te behandelen. We wezen er ook op dat seksueel overdraagbare aandoeningen resistent worden tegen onze huidige behandelingen. Evenzo moet de zorggemeenschap meer bewustzijn genereren.

Condooms gebruiken is zonder twijfel de beste manier om onszelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Medische check-ups, informatie, preventie en het vermijden van duidelijk risicovolle seksuele handelingen zijn enkele van de meest betrouwbare manieren om deze gezondheidsproblemen te voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.