Seksuele dwang: hoe bescherm je jezelf ertegen?

Seksuele dwang: hoe bescherm je jezelf ertegen?

Laatste update: 22 oktober, 2019

Seksuele dwang is elke actie die iemand gebruikt om een ​​andere persoon tot een seksuele situatie te dwingen. Hoe dit eruitziet varieert nogal. Vaak neemt het de vorm aan van verbale druk, het gebruik van drugs en het gebruik van geweld. Op dit moment ervaren zoveel vrouwen seksuele dwang dat het van cruciaal belang is geworden om een oplossing te vinden.

Met zoveel vrouwen die sterven aan geslachtsgerelateerd geweld, vraag je je misschien af wat hier toch de onderliggende oorzaak van is. Dit is een logische vraag, maar het antwoord is niet zo voor de hand liggend. Er zijn namelijk meerdere factoren die allemaal tegelijkertijd een rol kunnen spelen.

Deze factoren hebben te maken met zaken als sociaal-culturele en persoonlijke achtergrond. Cultuur-, leefmilieu- en leermodellen stimuleren allemaal bepaalde attitudes, gendernormen, waarden en seksuele patronen die nauw verband lijken te houden met seksuele dwang.

Vrouw zegt nee tegen seksuele dwang

Factoren die verband houden met seksuele dwang ten opzichte van vrouwen

Mannen zijn eerder geneigd seksueel dwangmatig gedrag te vertonen dan vrouwen. De oorzaak hiervan ligt ergens in de combinatie van vijandige mannelijkheid met bepaalde variabelen gerelateerd aan hun motivatie en seksuele ervaringen. Maar wat betekenen al deze termen eigenlijk? We zullen het uitleggen:

  • Vijandige mannelijkheid: de behoefte van mannen om vrouwen te beheersen en te domineren.
  • Motivatie en seksuele ervaringen: de overmoed die sommige mannen hebben over hun seksuele vaardigheden. Deze concepten hebben ook te maken met hun interesse in seks zonder verplichtingen. Evenals hun constante zorg om seksueel effectief en seksueel actief te zijn.

Volgens het confluence-model van Malamuth is het wanneer deze twee kenmerken samenkomen dat mannen zich bezighouden met seksueel dwangmatig gedrag.

Onderzoekers deden ook onderzoek naar het gedrag van vrouwen en hun kwetsbaarheid voor seksuele dwang. De belangrijkste risicofactor voor vrouwen is simpelweg het ontmoeten van een man die bereid is seksueel agressief gedrag te vertonen. Dit betekent echter niet dat we als vrouwen niets kunnen doen om het te voorkomen. Hier zijn enkele tips om jezelf ertegen te beschermen:

  • Zelfvertrouwen als het gaat om seksuele dwang. Vrouwen die denken dat ze in dit soort situaties standvastig kunnen blijven, zullen het beste zijn in het voorkomen van ongewenste seksuele activiteiten.
  • Negatieve verwachtingen over alcoholgebruik.
  • Assertief gedrag tegenover verbale druk. Dit is het belangrijkste onderdeel van jezelf beschermen. Het betekent dat je uitdrukt waar je het wel en niet mee eens bent. Assertieve vrouwen zijn beter in het voorkomen van ongewenste seksuele activiteiten.

Seksuele dwang preventieprogramma

Het doel van elk preventieprogramma is om de risicofactoren te verminderen. In dit geval geldt dit voor zowel mannen als vrouwen. Het betekent ook dat je manieren leert om jezelf te beschermen. Enkele jaren geleden startte het Spaanse ministerie van Onderwijs een onderzoeksproject met de volgende ideeën:

  • Vrijwillige versus niet-vrijwillige interactie: het doel is om deze twee vormen van interactie te herkennen en uit elkaar te houden. De deelnemers zouden dit kunnen doen door te brainstormen en vervolgens vast te stellen wat seksuele vrijheid voor hen betekent en waar seksuele vrijheid volgens hen ophoudt.
  • Verwachtingen en mythes over seksuele relaties en seksuele dwang: gevestigde overtuigingen in twijfel trekken en beseffen hoe ze tot dwang kunnen leiden. De deelnemers zouden dieper kunnen ingaan op mythes als: ‘wanneer een meisje nee zegt, bedoelt ze eigenlijk ja’, of ‘hoe meer seks je hebt hoe mannelijker je bent’.
  • Risicovolle situaties vermijden: het doel is om situaties te herkennen die meestal samengaan met seksuele dwang of waarin het risico erop hoog is. Om dit te doen, zouden de deelnemers een video kunnen bekijken en vragen behandelen als: ‘komen sommige van de dingen die hij zegt seksistisch op je over?
  • Assertiviteit en communicatietraining: uitdrukken wat je wel en niet wilt. Het gaat ook over onderhandelen of het bereiken van overeenstemming over wat je gaat doen.
Vrouw is verdrietig over haar ervaring met seksuele dwang

Tot slot…

Door te leren over de oorzaak van het probleem en enkele dingen die we kunnen doen om het op te lossen, zetten we een stap vooruit in het belang van alle vrouwen. Geslachtsgerelateerd geweld zou een kwestie met de hoogste prioriteit moeten zijn binnen onze samenleving. Alleen dan zullen we het op een dag volledig kunnen uitroeien. Wellicht ook interessant voor jou

Zeg ‘nee’ tegen geslachtsgerelateerd geweld
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeg ‘nee’ tegen geslachtsgerelateerd geweld

Geslachtsgerelateerd geweld is een probleem voor iedereen, niet alleen de slachtoffers ervan, omdat we hebben geleerd dat vrouwelijkheid minder waa...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.