Seks en technologie: invloed en bijzonderheden

Seks en technologie kunnen samen een uitzonderlijke combinatie vormen of een ware nachtmerrie zijn. Lees verder om hier meer over te weten te komen!
Seks en technologie: invloed en bijzonderheden

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Menselijke seksualiteit bleef duizenden jaren onaangeraakt door technologische vooruitgang. Tegenwoordig begint technologie echter de aandacht te trekken en zijn seks en technologie nauw met elkaar verbonden.

Dit komt door het bestaan ​​van technologie zelf, maar ook omdat de manier waarop we seksualiteit begrijpen en ervaren, is veranderd. Laten we hier eens iets dieper op ingaan.

Seks en technologie

Technologische vooruitgang heeft mensen nieuwe ruimtes en platformen geboden. Deze ruimtes en platformen hebben het zonder twijfel mogelijk voor ons gemaakt om op nieuwe manieren te socialiseren met anderen, zelfs op intiem vlak.

Omdat seksualiteit zo belangrijk voor ons is, is elk element dat er vorm aan geeft ook erg belangrijk. In dit opzicht hebben technologie, mobiele apps, internet en sociale netwerken ons huidige idee van seksualiteit enorm beïnvloed.

Vrouw zoekt online naar liefde

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen voortdurend een mobiele telefoon bij zich, waar hij ook heen gaat. Toch bellen we elkaar minder dan ooit tevoren. In plaats daarvan kiezen we voor meer afstandelijke vormen van communicatie. Technologische vooruitgang gaat zo snel dat het moeilijk is om te bestuderen hoe we ons verhouden tot technologie.

Er bestaat echter geen twijfel over dat technologie enorm veel invloed heeft, zowel op persoonlijk als op sociaal vlak. Hoewel het soms onvoorspelbaar lijkt, moeten we ervoor zorgen dat we up-to-date blijven aangaande de relatie tussen seks en technologie.

Het internet en seks

Het internet is oneindig. Er bestaat daarom ook een oneindige hoeveelheid websites met seksuele inhoud. Tegenwoordig is het internet een favoriete bestemming voor zowel informatieve als recreatieve inhoud.

Aan de andere kant is het vandaag de dag ook steeds gebruikelijker dat tieners en zelfs minderjarigen seksuele inhoud delen. Deze praktijk heeft namelijk een aantal aantrekkelijke eigenschappen: het is zeer visueel en je hebt er niet veel tijd voor nodig.

Inhoud voor volwassenen

Seksuele inhoud komt in allerlei vormen en formaten en is helemaal niet moeilijk om te vinden. Bovendien blijkt uit statistieken dat veel mensen van alle leeftijden op zoek zijn naar seksuele inhoud.

Deze inhoud is echter allesbehalve onschuldig. Dit komt omdat seksuele inhoud de seksuele verwachtingen bepaalt. Om sommige redenen verwerken onze hersenen de informatie die we ontvangen niet als fictie.

Sexting

Een gevaarlijke praktijk die seks en technologie met elkaar verenigt, is sexting. Het zijn voornamelijk jongeren en tieners die er aan meedoen. Deze praktijk bestaat uit het verzenden van foto’s of video’s met expliciete seksuele inhoud die als ‘selfies’ worden beschouwd.

Hoewel dit een manier kan zijn om het seksleven van volwassenen iets spannender te maken, is het onder tieners daarentegen een erotisch en risicovol spel geworden. Materiaal en beeldmateriaal kunnen in verkeerde handen vallen, wat ervoor kan zorgen dat ongepaste inhoud zonder toestemming wordt gedeeld.

Helaas kan de perversie van deze praktijk tot grooming leiden. Een groomer is een persoon die sociale netwerken gebruikt om minderjarige kwaad te doen. Een groomer gebruikt technologie om zijn uiterlijk te verbergen en in contact te komen met mensen die over het algemeen veel jonger zijn dan hij om bepaald materiaal van hen te verkrijgen.

Het is verschrikkelijk duidelijk geworden dat onze technologie onze menselijkheid heeft overtroffen.

-Albert Einstein-

Man ligt in bed met zijn telefoon

Seks en technologie: een controversiële relatie

Met oog op dit onderwerp kunnen we zeggen dat seks en technologie een controversiële relatie hebben. Technologie opent een wereld van mogelijkheden. Helaas is het echter zo dat veel van die mogelijkheden ons eerder schaden dan helpen.

Bovendien heeft technologie de emotionele band tussen mensen radicaal veranderd. Applicaties die resulteren in relaties waarin alle fasen snel verlopen, zoals Tinder, lijken heel goed te passen in een ontwerp dat enigszins scheefgetrokken is: liefde als een consumentenobject.

Technologie heeft ook haptische apparaten ontwikkeld. Deze apparaten simuleren het gevoel van aanraken of aangeraakt worden door een andere persoon. Virtuele seks heeft echter conflicten en wantrouwen veroorzaakt en ervoor gezorgd dat de intieme communicatie tussen mensen met de dag verslechtert.

We zouden dus kunnen zeggen dat het niet de technologie zelf is, maar eerder hoe we het gebruiken. De relatie tussen seks en technologie is niet slecht op zichzelf, maar de manier waarop we technologie gebruiken of misbruiken voor seksuele doeleinden bepaalt hoe gunstig het is voor elke persoon of elk paar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bonavitta, P. (2015). El Amor en los Tiempos de Tinder. Cultura y Representaciones Sociales
  • Espinoza, J. (2015). Reconfigurando el amor: Mediación tecnológica y relaciones afectivas. Revista Question Académica
  • Villacampa, C. & Gómez, M.J. (2016). Nuevas Tecnologías y Victimización Sexual de Menores por Online Grooming. Revista Electrónica de Ciencia Penal y Criminología

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.