7 sciencefictionseries met een psychologische twist

In dit artikel gaan we kijken naar zeven sciencefictionseries met een psychologisch tintje. Lees verder om ze te ontdekken!
7 sciencefictionseries met een psychologische twist
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 november, 2022

Er zijn veel interessante sciencefictionseries. We gaan enkele van deze series nader bekijken vanuit een psychologisch standpunt, die interessant zijn of je nu een fan bent van dit genre of niet.

Als we aan sciencefiction of fantasy denken, stellen we ons ongelooflijke werelden, dystopische toekomsten en onrealistische verhalen voor.

Maar jaren geleden hebben veel televisie- en filmschrijvers deze onderwerpen losgelaten en zich gericht op andere problemen, zoals het zich afvragen van de rol van de mens in het universum, de toekomst van onze soort, de beste manier om te handelen tijdens een crisis, of hoe de mensheid zou muteren door omstandigheden die door anderen of de natuur worden veroorzaakt.

Sciencefictionseries met psychologische accenten

Vervolgens gaan we kijken naar enkele sciencefictionseries, en ook enkele fantasieseries, die ons een kijkje geven in de verbeelding van hun makers.

Battlestar Galactica

Ondergewaardeerd door veel mensen, is de moderne versie opgenomen in de 21e eeuw en een duidelijk voorbeeld van een serie die veel meer biedt dan ruimteschepen, actie en mysteries.

Beschouwd als een uitstekende space opera, ontmoeten we tijdens de seizoenen een groep mensen die uit hun kolonie vluchten om terug te keren naar hun oorspronkelijke thuis, de Aarde. Onderweg krijgen onder andere ze te maken met politiek, relaties, paranoia, drama en krachtige bespiegelingen over de mensheid, het lot, technologie en wetenschap.

Futurama, een van de beste sciencefictionseries

Gemaakt door Matt Groening, stuurt deze geanimeerde komedieserie als 20e-eeuwse menselijke pizzabezorger naar de verre toekomst, waar hij ontdekt hoe de mens geëvolueerd is.

Uiteraard is er veel luchtige humor. Met enige ironie en zelfvertrouwen wordt echter nagedacht over de mens, het pad dat onze soort kiest, en de absurditeit van sommige gedragingen die, hoeveel jaren er ook verstrijken, niet veranderen.

Altered Carbon

Aanvankelijk kan deze Netflix-serie mensen die geen sciencefictionfans zijn doen twijfelen of dit de show voor hen is, vanwege de cyberpunk-esthetiek en het buitensporige geweld. Maar als je voorbij deze twee problemen kunt komen, laat het een aantal zeer interessante bespiegelingen achter.

Als je eenmaal over het geweld en de bloederige scènes heen bent, reflecteert het over de chaotische en ongelijke wereld, waar we naartoe gaan in ons leven, de betekenis van alles, en onsterfelijkheid en sterfelijkheid.

Stranger Things

Een andere interessante Netflix-serie is Stranger Things. Ondanks de jeugdige achtergrond van de show zit er een interessant psychologisch aspect met betrekking tot zorgen en verlangens in ingebakken.

Zonder twijfel steekt de waarde van vriendschap boven alles uit in deze show. Dit aspect speelt een fundamentele rol in deze sciencefictionserie. Het gaat echter ook over respect, solidariteit en het menselijk vermogen om uit te blinken.

The Handmaid’s Tale

Deze verschrikkelijke dystopie is gebaseerd op een boek van Margaret Mitchell. Het toont een toekomst waarin de economische elite zich vestigt met als enig doel de voortplanting. Dit omdat de wereld een ernstig vruchtbaarheidsprobleem heeft.

Deze uitstekende serie laat zien hoe groepsdruk het leven van een vrouw bijna onmogelijk kan maken. Daarnaast analyseert het de gevolgen van gebrek aan vrijheid en beweging in een dictatoriale en onderdrukkende omgeving.

Game of Thrones

De meest succesvolle sciencefictionserie van de afgelopen jaren voegde een fantastisch tintje toe aan een middeleeuws menselijk verleden. Hij is gebaseerd op de boeken van George R. R. Martin.

De serie vertelt in het verhaal van verschillende families. Het richt zich vooral ook op ambitie, verraad en de moeilijkheid om gerechtigheid te vinden in een oneerlijke wereld. Ook gaat het over de complexiteit van bestuur in gewelddadige omgevingen.

“Waarom is het zo dat als de ene man een muur bouwt, de volgende man onmiddellijk moet weten wat er aan de andere kant is?'”

-Tyrion Lannister, Game of Thrones-

De man in het hoge kasteel

Dit is een serie die we samen met The Handmaid’s Tale tot de meest verontrustende van dit moment rekenen. Het vertelt namelijk het dystopische verhaal van een wereld waarin nazi-Duitsland en zijn bondgenoten de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen.

Gebaseerd op een boek van Philip K. Dick, is de serie een eindeloze speculatie. Hoe zou een wereld eruit zien die gedomineerd wordt door nazi-Duitsers en de keizerlijke Japanners? Zou de rest van de mensheid zo’n overheersing accepteren?

Dit zijn slechts enkele van de geweldige sciencefictionseries die er bestaan. Bijvoorbeeld Fringe, Watchmen en The Witcher. Allemaal introduceren ze ons namelijk in werelden die ons helpen na te denken over vele essentiële aspecten van het leven. Geniet ervan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.