Ruzies in een relatie kunnen positief zijn

Wat kunnen ruzies bijdragen aan een relatie? Sterker nog, ze kunnen op bepaalde momenten heel positief zijn.
Ruzies in een relatie kunnen positief zijn
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 24 december, 2022

Men denkt vaak dat ruzie in een relatie een teken is dat het niet zo goed gaat. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. In feite, zoals in zoveel andere aspecten van sociale relaties, is het niet belangrijk dat er discussies zijn, maar hoe vaak.

Of we het nu leuk vinden of niet, geen enkele relatie ontsnapt aan argumenten. Het is volkomen normaal dat ze voorkomen. Soms kunnen ze een eroderende factor worden in een relatie. In andere gevallen vormen ze een ruimte voor partners om hun verschillen of onenigheden (Spaanse link) te bespreken en wederzijdse groei te bevorderen. Het hangt allemaal af van het paar.

Het is normaal dat samenleven wrijving en spanning oplevert. Dat gebeurt niet alleen tussen echtgenoten, maar ook in gezinnen, met huisgenoten, enz. Het is gezond dat al deze wrijvingen een manier vinden om uitgedrukt en verwerkt te worden. Daarom kunnen ruzies positief zijn. In feite is het een slecht teken als echtparen nooit meningsverschillen hebben.

“Vrede kan niet met geweld worden bewaard; ze kan alleen worden bereikt door begrip .

Albert Einstein

Stel op de bank
Als argumenten tussen het echtpaar gezond zijn, zullen ze de relatie versterken.

Ruzies in een relatie

Tenzij partners niets meer gemeen hebben of een neurotisch verlangen hebben om ten koste van alles conflicten te vermijden, zijn ruzies in een relatie onvermijdelijk. Het is inderdaad normaal en gezond dat er bepaalde meningsverschillen ontstaan en dat partners daarover discussiëren.

Dit soort heftige onderhandelingen zijn geen teken van verslechtering van de relatie. Ze betekenen ook niet dat de liefde verdwijnt. Conflicten zijn een natuurlijk gevolg wanneer beslissingen van de ene partner gevolgen hebben voor de andere.

Het verlangen om ruzies te vermijden, door emoties en gedachten te blokkeren, eist uiteindelijk zijn tol. Het opstapelen van onopgeloste punten van onenigheid veroorzaakt in de toekomst ernstige stormen die de wortel van een relatie echt aantasten. In feite moeten relaties op dezelfde manier geventileerd worden als fysieke ruimtes.

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Tennessee (VS) beweert dat stellen die ruzie maken over oplosbare problemen doorgaans gelukkiger zijn. Ze ruziën over zaken als huishoudelijk werk, het beheer van de financiën, vakanties, enz.

Als ze echter serieuzere moeilijkheden aanraken, zoals seksualiteit, opvoeding van kinderen, gefrustreerde verwachtingen, enz. proberen ze er op een niet-controversiële manier over te praten.

Ruzies kunnen dus positief zijn, zolang ze niet eindigen als een poort naar een existentieel kruispunt waarvoor geen gemakkelijke of snelle oplossingen bestaan. Positieve argumenten gaan gepaard met diepe reflectie en soms met structurele veranderingen.

Argumenten

Je zou kunnen zeggen dat de belangrijkste bijdragen van argumenten in relaties de volgende zijn.

  • Ze zijn gunstig voor wederzijdse kennis. In argumenten ontstaan bepaalde houdingen en gedragingen van partners die in andere soorten situaties niet met het blote oog zichtbaar zijn.
  • Ze dragen bij tot openhartigheid. Het kader van een argument is bevorderlijker voor het uiten van meningsverschillen. In andere situaties is het niet zo gemakkelijk of comfortabel om dat te doen. In feite, als de poort eenmaal geopend is, is het gemakkelijker voor alles wat erachter zit om te stromen.
  • Ze vergroten de intimiteit. Hoewel argumenten in een relatie in principe afstanden markeren en verschillen vaststellen, vertegenwoordigen ze in werkelijkheid een echt hecht communicatieniveau. Als ze goed worden aangepakt, leiden ze tot meer wederzijds vertrouwen.
  • Ze maken het mogelijk om problemen op te sporen die de partners over het hoofd hadden gezien. Vaak komen tijdens ruzies in een relatie nieuwe aspecten aan het licht waar partners eerder geen aandacht aan hadden besteed. Als beiden een luisterende houding aannemen, kan deze nieuwe informatie echt waardevol blijken te zijn.
  • Ze verlengen het leven. Uit een studie (Engelse link) van de Universiteit van Michigan (VS) bleek inderdaad dat wanneer stellen op redelijke voorwaarden ruziën, de relatie langer standhoudt en de echtgenoten langer leven.
Stel is het niet eens
Argumenten in relaties maken openheid en eerlijkheid en het onderhandelen over oplossingen voor meningsverschillen mogelijk, evenals meer intimiteit.

Sterke relaties

Sterke relaties doorlopen verschillende stadia. Elk daarvan draagt bij tot de opbouw van een diepere en stabielere band, zolang de veranderingen op de juiste manier worden beheerd. In feite moeten partners in alle relaties leren conflicten te verwerken.

Als ruzies in een relatie op een gezonde manier plaatsvinden, resulteert dat in een hechtere relatie. De rode lijnen die nooit overschreden mogen worden zijn echter mishandeling of gebrek aan respect.

Inderdaad, hoe hartstochtelijk een ruzie ook mag zijn, geen enkele partner heeft het recht om de ander aan te vallen. In feite is het leren ruziën als stel een kunst en degenen die dat leren zijn gelukkiger.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.