River Phoenix, een echt rebelse James Dean

In dit artikel zullen we je het verhaal vertellen van één van de meest belovende figuren uit de recente filmgeschiedenis. Wegens de omstandigheden van zijn tragische dood hebben vele mensen zich verkeerde meningen gevormd over hoe zijn leven was.
River Phoenix, een echt rebelse James Dean

Laatste update: 05 januari, 2022

River Phoenix was een populaire Amerikaanse acteur. Helaas stierf hij in 1993 op de leeftijd van 23 jaar. River viel op door van zijn aantrekkelijke verschijning en zijn pure talent.

De ongelukkige overdosis die tot zijn dood leidde, heeft mensen echter laten geloven dat hij geen goed leven leidde. Spijtig genoeg is hij niet het eerste Hollywoodidool wiens duistere dood tot een verkeerd beeld geleid heeft.

Dat is deels de reden waarom we over River Phoenix wilden schrijven. Als je vragen hebt over zijn vreemde naam, dan hoef je alleen maar naar zijn hippie-ouders te kijken.

De omstandigheden rond zijn leven hebben ervoor gezorgd dat mensen hem als een moderne James Dean zien. De waarheid is echter dat hij ondanks het duistere karakter van zijn dood altijd heel vriendelijk, betrokken en respectvol was.

River werd op 23 augustus 1970 geboren. Al op jonge leeftijd gaf hij blijk van een kunstzinnige belofte in allerlei soorten dingen als acteren, muziek en schrijven. Hij was ook een grote activist voor het milieu en een verdediger van sociale rechtvaardigheid.

Deze jonge acteur vocht enorm hard voor de gelijkheid van mensen, voor respect en voor het milieu. Dat leek tijdens zijn leven echter niet veel aandacht te krijgen. Hij werd daarentegen een leven ingegooid omringd door paparazzi en met een ongewild imago als sekssymbool.

Zelfs na zijn dood leek niemand aandacht te schenken aan alle goede dingen die hij tijdens zijn leven gedaan had. Dat kwam omdat ze zo gefocust waren op de omstandigheden rond zijn dood.

Het leven van River Phoenix

Het leven en de carrière van River Phoenix

River was bovendien niet de enige in zijn familie die zo’n new age-naam kreeg. Na hem kwamen Rain, Joaquin, Liberty and Summer. Hij werd geboren in Madras, een stad in Oregon en overleed op 31 oktober 1993 in West Hollywood in Californië.

Volgens officiële bronnen was een dodelijke combinatie van drugs de oorzaak van zijn dood. Vóór dat moment was hij in elkaar gezakt en had hij het bewustzijn verloren terwijl hij de Viper Room verliet. Dat was de bar die zijn goede vriend Johnny Depp in die tijd bezat.

De carrière van River overspande in totaal 24 films en televisierollen. Hij begon op de leeftijd van tien jaar en trad in enkele reclamespots op. Het duurde echter niet lang voor hij een tieneridool werd. Dit was echter een imago waarvan hij nooit bijzonder genoten heeft. Helaas heeft het hem door zijn hele carrière achtervolgd.

Hij was enorm bescheiden, een harde werker en toegewijd. Zijn enige grote ambitie was dat mensen zijn talent zouden zien. Hij gaf de wereld veel kansen om precies dat te doen.

We willen slechts een paar van zijn grootste hits van het grote scherm vermelden. Er is Stand By Me (1986), een blijvende klassieker. Het is een avonturenfilm over een groep jongens die opgroeien. Een andere hit is Running on Empty (1988). Met deze film behaalde hij op de Academy Awards een nominatie voor Beste Bijrol.

Toen hij stierf, was men zijn laatste film, Dark Blood, nog aan het opnemen. Deze film kwam uiteindelijk pas na een lang bewerkingsproces uit in 2012.

De minder bekende kant van River Phoenix

Zelfs na zijn dood bleven mensen River erkenning geven voor zijn talent. Tegenwoordig is er absoluut geen discussie meer omtrent het feit dat hij als acteur een enorm potentieel bezat. Hij had één van de grootsten aller tijden kunnen worden.

Er is echter een wezenlijk deel van hem waar velel mensen nog steeds niets over weten. Het was een kant van River Phoenix die niet zo winstgevend was als zijn rollen in belangrijke films. Bovendien was het ook niets dat paparazzi aantrok.

Wat was dat deel van hem? River was een felle verdediger van politieke zaken zoals dierenrechten en andere belangrijke hedendaagse problemen.

Naast zijn ontelbare inspanningen om fondsen te verzamelen was River ook een belangrijke ambassadeur voor PETA. In 1990 schreef hij zelfs een beroemd artikel over Earth Day.

Hij wijdde het aan zijn jongste fans. Het artikel publiceerde hij in het tijdschrift Seventeen. Dat betekent dat hij er met zijn boodschap in slaagde om duizenden en duizenden mensen te bereiken.

En dat is nog niet alles. Hij schonk eveneens veel geld aan humanitaire doelen en milieudoeleinden. Daarnaast hielp hij ook om door middel van zijn optreden en toespraken belangrijke bewustwordingscampagnes te leiden. Hij ondersteunde ook verscheidene politieke groepen op hun bijeenkomsten.

Hij was nauwelijks ouder dan een tiener toen hij in Costa Rica 800 hectare land kocht dat het gevaar van ontbossing liep. Bovendien geloofde hij ook sterk in veganisme.

Het imago van een acteur

Besluit

Het is niet verrassend dat acteurs als Jared Leto, James Franco en zelfs Leonardo DiCarprio hem als een belangrijke invloed op hun loopbaan vermelden.

Ze zeggen ook dat River geholpen heeft om het pad te effenen voor acteurs met een intellectuele kant en voor mensen die diep bezorgd zijn om de wereld en tegelijkertijd enorm getalenteerd en beroemd zijn.

Wil je een idee krijgen van hoe oprecht de gedachten en gevoelens van River waren? Dan hoef je alleen maar dit citaat van zijn eerste vriendin te lezen.

“Op een keer toen we vijftien waren, gingen River en ik naar een chic diner in Manhattan en ik bestelde mosselkrabben. Hij verliet het restaurant en liep huilend rond Park Avenue. Ik ging naar buiten en hij zei ‘Ik hou zoveel van jou, waarom?…’ Hij had zoveel pijn omdat ik een dier aan het opeten was, dat hij niet eens indruk op me had proberen maken door me te zeggen wat goed was.”

Net als James Dean was River Phoenix een “rebel zonder reden.” River was echter een ware rebel. Ondanks alle verwachtingen en stereotypen die een beroemd figuur zoals hem omringen, bleef hij onvermoeid vechten voor zijn waarden. Hij leidde zijn leven zonder geld, roem of de goedkeuring van andere mensen na te jagen. Wellicht ook interessant voor jou

3 prachtige films over zelfontdekking
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
3 prachtige films over zelfontdekking

Films kunnen ons inspireren, motiveren en aanmoedigen om te veranderen. We geven je hier een lijst van drie films over zelfontdekking.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.