Relatieverslaafd: slaven van emotionele afhankelijkheid

Relatieverslaafd: slaven van emotionele afhankelijkheid

Laatste update: 16 augustus, 2018

Liefdesverdriet is echt, en er zijn duizenden slachtoffers alleen al in het afgelopen uur. Er zijn mensen die relatieverslaafd zijn, en die hun zelfrespect en waardigheid iedere dag opzij zetten in ruil voor giftige en destructieve relaties. Deze mensen worden gekenmerkt door een duidelijke emotionele onvolwassenheid die snel liefde doet veranderen in iets dat bitter en schadelijk is.

Mensen die relatieverslaafd zijn vormen geen gezonde, gelukkige relaties, ze bevinden zich in een gijzelingssituatie. In het dagelijkse leven houden deze koppels zichzelf gevangen in een cyclus van lijden, waarbij ze constant hun waarden, moralen, emoties en principes opofferen.

Daardoor, zoals vaak het geval is met iedere soort verslaving, is het niet gemakkelijk om deze gewoonte te doorbreken. Ze voelen de noodzaak om samen te zijn met iemand, om zich voor hun voeten te werpen en zich compleet, sterk en succesvol te voelen. Als de hersenen gewend raakt aan deze dynamiek, wordt giftige liefde een ware giftige drug. Het wordt heel moeilijk om de cyclus te doorbreken.

Vastgebonden hart

Hoe herken je iemand die relatieverslaafd is

Iemand die relatieverslaafd is, is net als ieder ander. Ze hebben carrières, interesses, houden van dingen, passie, goede en slechte eigenschappen. We willen een simpel punt maken: liefdesverslaving kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of status, en het kan onverwacht ontstaan. Zonder dat we het weten, kan onze huidige relatie ook over een paar van die factoren beschikken.

Als we eens kijken naar waar romantische relaties uit opgebouwd zijn, kunnen we ons een paar dingen realiseren. Ten eerste, er zijn twee soorten relatieverslavingen. De eerste soort zijn de mensen die altijd een relatie willen hebben. Deze mensen nemen genoegen met iedereen die beschikbaar is, en denken dat ze verliefd zijn. Het belangrijkste voor hen is dat ze iemand hebben om van te houden.

Ten tweede zijn er mensen die als een val werken. Het moment dat ze een relatie aangaan, zijn ze eraan verslaafd. Ze kunnen niet loskomen, zelfs als de relatie schadelijk is, zelfs als het hun waardigheid aantast. De twee soorten delen dus een aantal kenmerken: de angst voor het alleen zijn, het gebrek aan identiteit en zelfvertrouwen en een constante zoektocht naar affectie en validatie van anderen. Ze zoeken beiden toevlucht tot extreem gedrag om de relatie te redden, koste wat kost, en worden extreem angstig als het lijkt dat het niet perfect gaat.

Omhelzing

Al deze symptomen die we zien bij mensen die relatieverslaafd zijn lijken veel op die van drugsverslaafden. De hersenen hebben het nodig, dit “middel” dat we krijgen van onze partner, zelfs in een giftige relatie. Op die manier zijn we op een gegeven moment niet meer in staat om ons eigen gedrag te reguleren. Het kan zelfs extreem worden: paniekaanvallen, eetstoornissen, zelfmoordpogingen…

Wat kan ik doen om de cyclus te doorbreken?

Het is heel moeilijk om te stoppen met roken als je de sigaret nog steeds in je hand hebt. Op diezelfde manier is het moeilijk om een verslavende relatie te verlaten als je nog steeds jezelf voedt met dezelfde ideeën. Deze emotionele nicotine vernietigt onze eigenliefde.

Sommige mensen gaan in therapie en zeggen dat ze altijd verliefd worden op de verkeerde mensen, mensen die hun kwetsen. Het is alsof hun hersenen geprogrammeerd zijn om steeds in dezelfde giftige vallen te trappen. In plaats van te leren van het verleden en hun slechte ervaringen, keren ze steeds opnieuw terug naar dezelfde situatie. Waarom gebeurt dit? Waarom is het zo moeilijk voor mensen die relatieverslaafd zijn om dit gedrag te stoppen?

Dit komt vooral omdat ze de gevolgen van hun emotionele afhankelijkheid niet zien. Omdat ze kwetsbaar zijn, met weinig zelfvertrouwen en een drang naar affectie, zelfs als dit ongezond is. Ze moeten een paar van de problemen voor zichzelf oplossen.

Hoe ga je om met emotionele afhankelijkheid?

  • Het is belangrijk dat je je relatieverslaving erkent, en ook de gevolgen ervan. Wees eerlijk tegenover jezelf en geeft het toe als er iets mis is. Open je ogen en accepteer de realiteit.
  • Je moet begrijpen dat de emotionele en lichamelijke basis van alle relaties respect en zelfrespect is. Zonder die twee verdienen we het niet om van iemand te houden, of dat iemand van ons houdt, want als we iets niet respecteren gaat het kapot.
  • Er is nog een belangrijk aspect dat je moet begrijpen. Emotionele afhankelijkheid kan zich manifesteren als een obsessieve drang om met iemand samen te zijn, ongeacht te prijs, of wie het ook kwetst. Extreme afhankelijkheid doet ons pijn en vernedert ons. Het vernietigt ons potentieel.
  • Vaak zien we onze wensen als een noodzaak. Achter de zin “Ik wil dat iemand van me houdt” verstoppen we andere verlangens die we moeten verkennen en begrijpen. Als we erkenning, validatie of een middel tegen eenzaamheid willen, hoeven we geen gijzelaar te vinden om dit op te vullen. Wij moeten degene zijn die deze problemen oplost.
Hart als slotje

Mensen die relatieverslaafd zijn moeten in het diepe duiken en zichzelf de simpele vraag stellen: wil ik schadelijke liefde, of emotionele gezondheid? Als ze het tweede kiezen, is er maar één weg die ze kunnen kiezen. Het lijkt misschien simpel in het begin, maar het vereist een heleboel hard werk. Die weg houdt in dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, en op het opbouwen van een sterk, dapper gevoel van waardigheid – een gevoel dat je zal bevrijden en je zal helpen banden aan te gaan die je zullen verrijken. In plaats van gijzelaars, zullen mensen ervoor kiezen om hun leven met jou te delen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.