Tien relatietherapie-oefeningen om te proberen

Wil je weten met welke relatietherapie-oefeningen gewerkt wordt als een stel therapie volgt? We laten je tien van de door therapeuten meest aanbevolen oefeningen zien.
Tien relatietherapie-oefeningen om te proberen
Montse Armero

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Montse Armero.

Laatste update: 04 oktober, 2023

Net zoals individuen verschillende stadia doormaken, doen echtparen dat ook. In feite zijn de situaties die paren meemaken niet altijd gemakkelijk en ze leveren vaak huwelijkscrises op. In zo’n situatie kan naar relatietherapie gaan een uitstekende manier zijn om het probleem op te lossen. Je kunt echter ook relatietherapie-oefeningen proberen.

Er zijn meerdere moeilijkheden die in relatietherapie behandeld worden. Ze kunnen echter in twee hoofdsoorten gegroepeerd worden. Aan de ene kant staan paren die uit elkaar gegroeid zijn. Hun problemen hebben meestal te maken met het feit dat ze weinig interesses gemeen hebben.

Ze brengen ook niet veel tijd samen door en hun intimiteit is beperkt of onbestaand. Ze hebben niet de neiging om enorme ruzies te hebben, maar dit betekent niet dat hun band harmonieus is. Het is gewoon omdat, omdat ze niet echt communiceren, er weinig gebieden zijn waarover ze mogelijk kunnen botsen.

Anderzijds zijn paren waarin conflicten echt dicht aan de oppervlakte liggen. Ze hebben wel regelmatig ruzie, vaak destructieve. Ze voeren persoonlijke aanvallen en kritiek op elkaar uit en hebben de neiging een defensieve houding aan te nemen.

De redenen voor onenigheid kunnen ernstige zaken betreffen, maar vaak zijn ze te wijten aan onbenulligheden. Begrijpelijkerwijs volgen niet alle paren hetzelfde patroon. Afhankelijk van de fase waarin ze zich bevinden, zowel in hun eigen leven als in dat van de relatie, zullen de problemen zich op verschillende manieren manifesteren.

10 relatietherapie-oefeningen
Als er voortdurend conflicten tussen de partners zijn, kan relatietherapie helpen.

Praktische relatietherapie-oefeningen

In dit artikel willen we je enkele van de relatietherapie-oefeningen laten zien die vaak aan paren voorgeschreven worden als ze in therapie gaan om hun relatie te verbeteren. In geen geval zijn ze een vervanging voor therapie, maar kennis ervan kan je helpen je relatie te verbeteren als je een crisissituatie doormaakt.

1. Positieve radars

Deze eerste oefening bestaat eruit dat je begrijpt dat er twee soorten radars zijn, positieve en negatieve. Het gaat erom dat je je concentreert op je positieve radar, de radar die prettigere en plezieriger situaties opvangt.

De bedoeling is dat ieder van jullie zijn positieve radar activeert en bepaalde dingen opmerkt, die je in veel gevallen misschien niet opmerkt. Je zou bijvoorbeeld een bepaalde eigenschap van je partner kunnen noemen, of hoe goed hij/zij eruit ziet met zijn nieuwe kapsel.

Deze oefening is uiterst nuttig omdat ze je gezichtspunt verandert en je van het kijken naar alles wat je stoort aan je partner overgaat naar het herkennen van wat je wel leuk vindt.

2. De eerste vijftien minuten

Je kunt deze oefening aan de vorige koppelen of zelfstandig oefenen. Als je aan het eind van de dag thuiskomt, besteed dan de eerste vijftien minuten dat je samen bent aan het waarnemen van de positieve aspecten van elkaar.

Bijvoorbeeld, misschien vond je iets leuk wat je partner zei of deed hij/zij iets waarvoor je je dankbaar voelt. Het tweede deel van de oefening houdt in dat je hier positief op reageert, waardoor de positieve interacties tussen jullie toenemen.

3. Het goede tijden-album

Deze activiteit is vooral geschikt als je al lang samen bent. Je verzamelt foto’s van enkele van de meest bijzondere momenten die jullie gedeeld hebben en maakt er een fotoalbum mee.

Om de ervaring te verbeteren, kun je misschien naast elke foto een zin schrijven die de emotie weergeeft die de herinnering oproept. Dit zal je aanmoedigen om allebei positieve aspecten van elkaar in gedachten te houden.

4. De verrassing

Elk van jullie moet een keer per week of zo vaak als jullie afspreken een verrassing voor de ander voor te bereiden. De verrassing moet iets zijn waarvan je weet dat de ander er bijzonder van geniet, anders kan het averechts werken.

Deze oefening is echt geschikt als je in een routine verzonken bent. Het stelt je in staat je empathie ten opzichte van elkaar te vergroten en het brengt ook creativiteit in het spel, want het idee is om de verrassing telkens te veranderen.

5. Post-it huiswerk

Deze opdracht bestaat erin een post-it met een positieve boodschap gericht aan je partner achter te laten op een onopvallende plaats, maar wel op een plek waar hij of zij het kan vinden. Bijvoorbeeld in een lade van het nachtkastje, onder hun kussen, naast hun ontbijtgranen, of in hun handtas of portemonnee.

Enkele post-it’s per week zijn meer dan genoeg, het is niet nodig om te overdrijven. Het is interessant om te zien hoe de boodschappen in de loop van de tijd veranderen. Ze moeten positief maar ook realistisch zijn.

6. Een dag van liefde

Eén dag per week gedraag je je liefdevol, respectvol en vriendelijk tegenover elkaar. Het is vooral geschikt als jullie veel ruzie maken.

Het is heel goed mogelijk dat een van jullie beiden geen zin heeft om overdreven vriendelijkheid jegens de ander te tonen. Maar een klein beetje vriendelijkheid zou al genoeg zijn, Forceer de emotie niet als je die niet voelt. Je kunt afspreken of je dit elke week op een vaste dag zult doen of als verrassing.

7. Twee complimenten voor elk punt van kritiek

Telkens als een van jullie de ander begint te bekritiseren, moet je twee positieve opmerkingen over hem of haar maken. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen die twee complimenten oplopen tot drie, vier of vijf voor elk punt van kritiek dat je geeft.

Deze activiteit is vooral geschikt als je elkaar voortdurend bekritiseert. Het is een manier om dat niet meer te doen en je op elkaars positieve kanten te richten.

8. Eén procent gelijk

Telkens als je het oneens bent, moet ieder van jullie aandacht besteden aan het deel van de ander dat gelijk heeft. Dat percentage moet minstens één procent zijn.

Dit helpt om je perspectief op elkaar te ontspannen. Bovendien helpt het je om je in hen in te leven.

9. Time-out

Dit is een voorbeeld van relatietherapie-oefeningen die heel nuttig zijn als jullie regelmatig ruzie maken. Als een van jullie merkt dat het gesprek op een ruzie uitdraait, maak je het T-teken met je handen en verlaat je onmiddellijk de kamer.

Op het moment dat je allebei rustig bent, kun je weer praten, maar eerst moet je minstens één procent van het argument van je partner toegeven. Als het gesprek weer opkomt, herhaal je de procedure.

10. Viering van vooruitgang

Deze oefening is een manier om de vooruitgang in je relatie te vieren of een of ander belangrijk doel dat je samen bereikt hebt. Je kunt het doen door uit eten te gaan, een weekendje weg te gaan, of terug te gaan naar de plek waar je elkaar voor het eerst ontmoette.

Als je slechte tijden hebt doorgemaakt en die zijn overwonnen, mede dankzij de hulp van andere mensen, kunnen die ook bij de viering betrokken worden. Bijvoorbeeld een familiemaaltijd of een viering met je naasten.

Blij stel
Het samen vieren van een succes of het overwinnen van een moeilijkheid helpt de relatie te versterken.

Toewijding en doorzettingsvermogen

Zoals we al eerder zeiden, moeten deze relatietherapie-oefeningen niet gezien worden als een vervanging voor relatietherapie. Ze kunnen je echter wel helpen je interactie met je partner te verbeteren als je een crisis doormaakt. Bedenk dat het slechts af en toe beoefenen van deze relatietherapie-oefeningen geen grote invloed zal hebben op je relatie met je partner.

De sleutel ligt niet alleen in het vinden van manieren om anders te denken en te handelen, maar ook in te weten hoe je die na verloop van tijd kunt reproduceren. Je bent immers wat je herhaaldelijk doet, niet alleen op willekeurige dagen.

Mocht je deze of andere relatietherapie-oefeningen proberen en geen goede resultaten bereiken, dan kun je het beste een therapeut raadplegen die gespecialiseerd is in relatietherapie.

Hoewel je aanvankelijk misschien terughoudend bent om je intieme problemen met een buitenstaander te bespreken, zul je merken dat het gezichtspunt van een professional zal helpen de situatie te ontwarren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beyebach, M. y Herrero De la Vega, M. (2010). 200 tareas en terapia breve. Barcelona: Herder.
  • Cáceres, J. (1996). Manual de terapia de pareja. Madrid: Fundación Universidad-Empresa.
  • Wainstein, M. y Wittner, V. (2004). Enfoque psicosocial de la pareja: Aproximaciones desde la terapia de la comunicación y la terapia de solución de problemas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, Vol. 4, 131-144. [fecha de consulta 29 de julio de 2022]. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5645303

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.