Een relatie met een hoogsensitief persoon

Een relatie met een hoogsensitief persoon

Laatste update: 20 februari, 2017

Voor velen voelt verliefd worden alsof ze in een draaimolen van nerveuze emoties beland zijn die ze maar moeilijk kunnen begrijpen. Een intense chaos van geluk, besprenkeld met momenten van onverdraaglijk verdriet. Dit is een werkelijkheid die zelfs nog overweldigender kan zijn voor een zogenaamde ‘hoogsensitief persoon’, ook wel HSP.

Het is belangrijk om te onthouden dat ongeveer twintig procent van de wereldbevolking ‘hoogsensitief’ genoemd kan worden. Deze mensen hebben een reeks psychologische en emotionele eigenschappen die hen onderscheiden van de rest van de bevolking.

Hart

Eigenschappen van een hoogsensitief persoon

Het wereldbeeld dat een hoogsensitief persoon heeft komt rechtstreeks uit zijn hart en hoewel veel mensen deze gevoeligheid zien als een gave, biedt deze eigenschap niet altijd waar geluk.

  • Hoogsensitieve mensen zijn intuïtief, creatief en in staat om de emoties van anderen zeer duidelijk op te pikken. Dit zorgt er echter ook voor dat deze mensen veel ontvankelijker zijn. Ze worden veel meer geraakt en gekweld wanneer ze met bepaalde situaties geconfronteerd worden.
  • Een hoogsensitief peroon heeft vaak behoefte aan een bepaalde mate van eenzaamheid, kiest er vaak voor om sommige dingen alleen te doen, zodat hij de wereld kan waarderen in zijn oprechte realiteit.
  • Deze mensen hebben hun eigen ritme en hun eigen tempo, een ritme en tempo die erg verschillen van het versnelde materialisme van de rest, waar ze niet altijd het gevoel hebben in te passen.
  • Ze zijn zeer observerend, intuïtief, gedetailleerd, veeleisend naar zichzelf toe en hebben een lagere pijngrens. Ze kunnen niet tegen harde geluiden en het komt zelfs vrij vaak voor dat hoogsensitieve kinderen niet goed tegen bepaalde wrijvingen, stemmen of kledingsoorten kunnen.

Zoals je kunt zien, hebben hoogsensitieve mensen een verfijndere kijk op de realiteit, maar tegelijkertijd maakt deze gave – deze karaktereigenschap – hen veel kwetsbaarder. Met name als het aankomt op de liefde…

Een relatie tussen een HSP en een niet-HSP

Aangezien twintig procent van de wereldbevolking hoogsensitief is, komt het natuurlijk vaak voor dat een hoogsensitief persoon een relatie heeft met een niet-hoogsensitief persoon.

Natuurlijk zijn we allemaal anders en bestaan er bijvoorbeeld ook hoogsensitieve mensen die besluiten dat het beter is om alleen door het leven te gaan, dan om zich bloot te stellen aan alle onverenigbaarheden en de pijn die deze onverenigbaarheden veroorzaken. In sommige gevallen kan de verzameling sensaties en emoties een grote hoeveelheid stress en angst bij iemand veroorzaken, waardoor diegene ook last krijgt van lichamelijke pijn. Een pijn die soms zo ondraaglijk kan zijn dat zo hij denkt dat het misschien maar beter is om ‘niet verliefd te worden’.

We kunnen daarentegen ook zeggen dat hoogsensitieve mensen heel snel verliefd worden. Hun eigenschap om mensen in elk opzicht te waarderen, zorgt ervoor dat ze zich vrijwel onmiddellijk tot iemand aangetrokken voelen en dat deze lichamelijke en emotionele aantrekking een zeer troostende energie bij hen teweegbrengt. Dit zorgt er echter wel voor dat deze mensen zich blootstellen aan verschillende risico’s waar ze rekening mee moeten houden:

Persoonlijkheidsverschillen tussen hoogsensitieve mensen en niet-hoogsensitieve mensen

Als je zelf denkt dat je een hoogsensitief persoon bent, dat kan het zijn dat je je geleidelijk aan realiseert dat jouw partner helemaal niet dezelfde dingen waardeert als jij. Dat hij niet dezelfde emotionele en intellectuele diepgang kan bereiken als jij.

Dit kan er op sommige momenten voor zorgen dat je gefrustreerd raakt en dat je bepaalde dingen van je partner eist die hij simpelweg niet kan bieden, inzien of begrijpen. Het verschil in persoonlijkheid is meestal zo groot, dat het normaal is dat er geregeld sprake is van teleurstellingen en misverstanden.

Als je zelf een hoogsensitief persoon bent, houd er dan rekening mee dat niet iedereen in staat zal zijn om al jouw nuances tevreden te stellen of op hetzelfde niveau na te denken als jij. En dit kan allemaal een hoop pijn veroorzaken.

Verliefd Stelletje

Hoogsensitieve mensen en hun immense genegenheid

Een hoogsensitief persoon vindt het vaak moeilijk om zijn eigen persoonlijke grenzen in de gaten te houden en heeft de neiging om een ander alles van zichzelf te geven, waarbij hij zichzelf helemaal vergeet.

Dit is eigenlijk zeer riskant. Natuurlijk zou het geweldig zijn om een symbiotische eenheid met iemand te vormen waarin we onze geliefde al onze genegenheid, emoties, tijd en ervaringen bieden. Voor een hoogsensitief persoon is niets fijner dan dat. Toch is het belangrijk om jezelf te beschermen door je eigen grenzen te bewaken. Wanneer we iemand anders alles van onszelf geven, dan verliezen we onze identiteit en worden we zeer gevoelig voor teleurstellingen, beledigingen en ruzies.

Op die manier kunnen frustratie en teleurstelling geleidelijk aan de kop opsteken. Voor een hoogsensitief persoon, die vaak erg hoge eisen aan zichzelf stelt, kunnen deze aspecten uiteindelijk zeer destructief worden. Elke mislukking of teleurstelling wordt op een zeer traumatische manier ervaren, op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Hierdoor is de kans groot dat een hoogsensitief persoon sneller depressief wordt.

Een hoogsensitief persoon zijn kan ook een deugd zijn

Het is belangrijk om dit niet te vergeten. Een hoogsensitief persoon zijn kan namelijk ook een deugd – een geschenk – zijn. Hiermee verandert echter niet het gegeven dat hoogsensitieve mensen over een grote hoeveelheid zelfkennis moeten beschikken, kennis over hoe ze in elkaar zitten en welke dingen hen pijn doen. Door over deze kennis te beschikken, kunnen ze namelijk duidelijk hun grenzen stellen, waarmee ze zichzelf kunnen beschermen.

Leer als hoogsensitief persoon te begrijpen dat niet iedereen zich altijd hetzelfde zal voelen als jij en dingen ook niet altijd op dezelfde manier zal bekijken als jij. Desondanks zullen deze mensen toch in staat zijn om van jou te houden en jou het geluk te bieden dat je verdient.

Zorg er daarom voor dat je genoeg zelfvertrouwen hebt en dat je geniet van wie je bent en hoe je in elkaar zit. Natuurlijk kan het zijn dat jouw gevoeligheid soms gelijk lijkt te staan aan pijn, maar dit zal echt niet altijd het geval zijn. Naarmate je jezelf beter leert kennen, zul je steeds beter in zien dat je meer dan in staat bent om deze werkelijkheid te overleven, een werkelijkheid die op sommige momenten niet zoveel gevoeligheid uitstraalt als hij zou kunnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.