Zes redenen om 's ochtends om zes uur op te staan

Beschouw jij jezelf als een vroege vogel of een nachtbraker? In dit artikel ontdek je de voordelen van opstaan ​​met de zon.
Zes redenen om 's ochtends om zes uur op te staan
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 september, 2023

Ongetwijfeld heb je het Engelse gezegde “De vroege vogel vangt de worm” wel eens gehoord. Het is bedoeld om ons te leren hoe belangrijk het is om vroeg aan iets te beginnen om het resultaat te maximaliseren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag vroeg op te staan, wat vele voordelen met zich meebrengt.

Sta elke dag vroeg op zodat jij, terwijl anderen nog dromen, je dromen waar kunt maken.”

-Hal Elrod-

Eghosa Aihie (Engelse link), een professionele blogger, besloot de juistheid van deze gewoonte van onze ouderen te controleren door een onderzoek uit te voeren.  Aihie’s test hield in dat hij twee jaar lang elke dag om zes uur ‘s ochtends opstond. Deze gewoonte veranderde zijn leven.

In dit artikel kun je lezen over de zes redenen die hem motiveerden om eerder op te staan. Je kunt ze zelf ook eens proberen. Hier zijn zijn zes redenen om ‘s ochtends om zes uur op te staan.

1. Je hebt meer tijd om na te denken over wat je wilt

Soms kun je je doelen niet bereiken omdat je je niet genoeg kunt concentreren.

“Het is goed om voor zonsopgang op te staan, want zulke gewoonten dragen bij aan gezondheid, rijkdom en wijsheid.

Aristoteles

Als je tijd hebt om de dag goed te organiseren, kun je vooruit en blijf je niet hangen in een dwalende geest en tijdverspilling. Volgens wetenschappelijke studies werken je hersenen zelfs beter in de vroege ochtenduren. Profiteer daarom van deze uren waarin je meer aandacht kunt besteden aan het beheersen van je geest, en je zult emotioneel sterker worden.

Blije vrouw

De meest bekende meditatieleraren adviseren om te mediteren als de zon opkomt. Op dit tijdstip is je geest meer uitgerust, helder en vrij van dagelijkse stress. Daarom is 20 minuten mediteren een fantastische manier om de dag te beginnen.

Als je jezelf deze 20 minuten wijdt aan gewoon jezelf zijn, zal je leven geleidelijk aan op een prachtige manier veranderen. Sterker nog, je zult je emoties leren herkennen en beheersen.

De afdeling Psychologie van de Universiteit van Toronto ontdekte dat vroege vogels meer positieve emoties hebben, hun persoonlijkheid stabieler is en ze een goede gezondheid hebben.

2. Je hebt meer tijd om je dag te organiseren

Als je vroeg opstaat, heb je veel meer tijd om je dagelijkse werk van tevoren te organiseren, voordat je ergens aan begint. Bovendien raak je niet afgeleid. Sterker nog, je zult veel effectiever en competenter zijn.

“Sta een uur eerder op om een uur langer te leven.”

-Onbekend-

Ook als je je dag plant als je je moe voelt, loop je het risico overweldigd te raken en geen effectief plan te maken. Het is het beste om ‘s avonds gezond uit te rusten en de volgende dag, met opgeladen batterijen, rustig aan een vernieuwd werkplan te beginnen.

Als je om zes uur ‘s ochtends opstaat, win je uren. Dit betekent dat je meer tijd hebt om je dag te organiseren en dat je niets mist. Met een goede organisatie haal je meer uit je dag en ga je met een voldaan gevoel naar bed. Je zult zelfs gelukkiger gaan slapen.

3. Het is de perfecte tijd om te sporten

‘s Morgens om zes uur opstaan betekent dat je niet langer het excuus hebt dat je geen tijd hebt om te gaan sporten of studeren. Want als je op dit tijdstip opstaat, heb je een paar uur de tijd om je favoriete activiteit te beoefenen voordat je aan je werkdag begint.

Als je ‘s ochtends sport, zorgen de endorfines die je opwekt er ook voor dat je een dag vol positiviteit en plezier beleeft aan wat je ook doet. Bovendien zal je serotonineniveau hoger zijn, wat een positieve invloed heeft op je humeur.

Het is zelfs zo dat mensen die ‘s ochtends sporten bevestigen dat ze de dag met meer energie, enthousiasme en optimisme tegemoet zien.

4. Je hebt tijd voor een goed ontbijt

Je hebt vast wel gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het geeft je de energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Een onderzoek van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health heeft wetenschappelijk aangetoond dat als je rustig ontbijt, je een zeer gunstige gewoonte aanneemt voor je gezondheid.

Onthoud dat je lichaam ‘s ochtends en gedurende de dag brandstof nodig heeft om optimaal te functioneren.

Rustig ontbijten is een reden om 's ochtends om zes uur op te staan

5. Succesvolle mensen kiezen ervoor om vroeg op te staan

“Vroeg naar bed en vroeg uit de veren maakt een man gezond, rijk en wijs.”

-15e-eeuws spreekwoord-

Veel van de meest succesvolle mensen, zowel professioneel als persoonlijk, maken er een gewoonte van om voor zes uur ‘s ochtends op te staan.

Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, bevestigde in een interview voor The New York Magazine dat hij zijn dag om half zes begint. Hij deelde ook dat hij de ochtend gebruikt om activiteiten uit te voeren zoals mediteren en een aantal kilometer hardlopen.

De oprichter van de Virgin Group, Richard Branson, vermeldde in een interview voor Business Insider dat hij ook rond vijf over vijf opstaat om tijd te hebben om te sporten en te genieten van een gezond ontbijt.

6. Je blijft een paar stappen vooruit

Tot slot zal het beginnen van je dag om zes uur ‘s ochtends je zelfvertrouwen en creativiteit vergroten. Want als je de tijd hebt om je meest dringende en mechanische taken (e-mails checken, vergaderingen en activiteiten plannen, enz.) voor acht uur ‘s ochtends uit te voeren, kun je je dag voortzetten met aandacht voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn en met het realiseren van je doelen.

Dit geeft je het gevoel dat je meer tijd voor jezelf hebt. Het geeft je zelfs de kans om uit te rusten terwijl alle anderen nog aan het werk zijn.

Kortom, als je om zes uur ‘s ochtends opstaat, blijf je altijd twee stappen vooruit en voel je je aanzienlijk rustiger.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.