Racisme en rassenhaat

We kunnen racisme opvatten als 'wetenschappelijk racisme'. Dit idee werd voor het eerst ontwikkeld in het midden van de achttiende eeuw. Het is gebaseerd op het gedrag tegenover mensen van andere rassen.
Racisme en rassenhaat
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Patricia Grande Yeves

Laatste update: 27 augustus, 2023

Wat is racisme? Hoe is dit concept gerelateerd aan racisme? Als mensen zijn we sociale dieren die in voortdurende interactie leven. Als gevolg van deze interactie ontstaan menselijke relaties waarin het concept van groep en identiteit overheerst. Dit creëert een situatie waarin we observeren hoe we onze identiteit opbouwen op basis van een verschil: de perceptie van anders-zijn.

Nogal arrogant hebben we de neiging om te verwijzen naar de perceptie van ‘ons’ versus de ‘ander’. Als we dit fenomeen bestuderen, worden we geconfronteerd met sociale concepten als racisme en racialisme.

In dit artikel geven we een definitie van racisme om het te begrijpen en te identificeren. Daarnaast kijken we naar de literatuur die aanleiding gaf tot dit fenomeen.

Handen van mensen met verschillende rassen

Definitie van racisme

Racisme kan worden opgevat als ‘wetenschappelijk racisme’. Het is een idee dat voor het eerst werd ontwikkeld in het midden van de achttiende eeuw. Het is gebaseerd op het bestaan en het gedrag van verschillende rassen.

Racisme is dus gebaseerd op de wetenschappelijke verdediging van het bestaan van menselijke rassen. Dit komt voort uit het idee van fenotypische verschillen tussen populaties die zich in verschillende omgevingen ontwikkelen en op verschillende manieren geëvolueerd zijn.

In tegenstelling tot racisme of suprematie, impliceert racialisme niet het idee van de superioriteit van sommige rassen over andere. Het gaat echter meestal gepaard met voorstellen voor rassenscheiding of separatisme. Hoewel er dus verschillen zijn tussen racisme en racialisme, gaan de twee concepten meestal hand in hand. In feite zien we meestal hoe het ene het andere rechtvaardigt.

Tegenwoordig weten we dat rassen een sociale categorisatie zijn. Met andere woorden, er is geen wetenschappelijke basis voor deze theorieën. Toch kregen ze tot aan de Tweede Wereldoorlog veel steun van de wetenschappelijke gemeenschap.

Sterker nog, het zijn fundamentele theorieën voor het begrijpen van het wetenschappelijk denken en de internationale betrekkingen tussen de 18e en 20e eeuw.

Belangrijkste postulaten van de racialistische theorie

Volgens de filosoof en historicus Tvetan Todorov, die werkte aan het onderwerp alteriteit, zijn de belangrijkste postulaten van het wetenschappelijk racisme of de racialistische theorie:

  • Het bestaan van rassen. De menselijke soort bestaat uit verschillende rassen. Bijvoorbeeld Mongoloïden, Negroïden, Kaukasoïden, enz.
  • Hiërarchie. De verschillende rassen zijn gerangschikt op basis van hun evolutionaire niveau. Over het algemeen staan de oudste bovenaan, omdat ze meer ontwikkeld zijn. Er zijn echter factoren zoals rassenvermenging en hybridisatie die de hiërarchie beïnvloeden. Het resultaat zou een nieuw ras uit de middenklasse zijn.
  • Correlatie tussen fysiek en moreel. Er is een verband tussen genen en gedrag. Dit ontkent niet het vermogen van onderwijs om transformaties teweeg te brengen. Het is geen biologisch determinisme, hoewel het inwendige en de genetica een groot gewicht hebben in het gedrag van het individu. Degenen die beweren dat er geen verschillende rassen bestaan in de menselijke soort, beweren dat ras een sociaal-culturele constructie is. Aan de andere kant beweren racialisten dat cultuur en maatschappij een raciale constructie zijn.
  • De actie van de groep is superieur aan die van het individu. Het bestaan van verschillende persoonlijkheden wordt niet ontkend. Als het individu echter wil dat de groep overleeft, moet het handelen in overeenstemming met de groep.
Stel loopt hand in hand

Essay on the inequality of human races

Dit boek werd in 1853 en 1855 gepubliceerd door de Franse schrijver Joseph Arthur de Gobineau en wordt beschouwd als het eerste werk van de racialistische filosofie.

Gobineau was een aristocraat en diplomaat. Hij was ervan overtuigd dat de etnische kwestie de problemen van de geschiedenis verklaarde. Hij geloofde dat de diversiteit van rassen die betrokken zijn bij de vorming van een natie genoeg is om het lot van volkeren te verklaren.

Gobineau erkende het bestaan van sterke en zwakke rassen, maar besteedde meer aandacht aan de eerste. Hij stelde dat een stichtend beschavingsras floreert als het zichzelf zuiver houdt en hybride contacten vermijdt. Hij beweerde zelfs dat het verval ervan begint wanneer elementen van inferieure rassen erin infiltreren.

Vandaag de dag kunnen we zien dat theorieën over racisme werden gevormd in de teksten van Gobieneau. We kunnen bijvoorbeeld hun invloed benadrukken op:

  • Degenen die kolonisatie promootten, als een manier om ‘inferieure’ rassen te ‘beschaven’ en te ‘onderwijzen’.
  • Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, waarin de zuiverheid van het Arische ras werd verdedigd.

Zoals je kunt zien, is racisme een houding die gebaseerd is op een manier om de wereld te zien die veel implicaties heeft in de werkelijkheid. Implicaties die helaas bijna altijd samenhangen met het onderwerpen of domineren van de zwaksten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.