Quarter-life crisis? Tips om het te overwinnen

Het verwelkomen van emoties en het begrijpen dat het niet verkeerd is om ze te voelen, is de eerste stap om deze periode achter je te laten. Verken andere sleutels en doorloop deze fase vollediger.
Quarter-life crisis? Tips om het te overwinnen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 05 maart, 2024

Net als bij mensen die hun prestaties in het midden van hun leven in twijfel trekken, ontstaat er tussen hun 20e en 30e levensjaar vaak een dilemma dat bekend staat als de quarter-life crisis.

Dit is een conflict dat door sommige mensen in dat decennium wordt ervaren, waarbij angst, verdriet en frustratie een smet werpen op een periode die (volgens de dogma’s) een periode van zelfontdekking en succes zou moeten zijn.

Wat kenmerkt dit proces en treft het alle mensen van die leeftijd? En, nog belangrijker, is het mogelijk om het te vermijden of ermee om te gaan zonder al te veel ongemak? Laten we al deze vragen kort beantwoorden.

Wat is de quarter-life crisis?

Hoewel het geen syndroom of ziekte is, is deze persoonlijke crisis, ook bekend als de quarter-life crisis, een fenomeen dat wordt beschreven en bestudeerd bij jonge mensen van 20 en 30 jaar.

Net als bij mensen die een midlifecrisis doormaken, uiten ze grote ontevredenheid over hun levensprestaties en ongerustheid over de toekomst, vooral in vergelijking met vorige generaties zoals de babyboomers of generatie X.

Deze periode van stress, verwarring en angst is geworteld in onzekerheid, gevoed door de economische, werkgelegenheids-, milieu- en geopolitieke crises. Dit zijn jonge mensen die hun derde levensdecennium naderen en zich grote inspanningen getroosten om welvarend te worden en hun plaats in de wereld te vinden, maar met weinig of geen succes.

Bij dit alles komen nieuwe druk, behoeften en verplichtingen waarop ze generatie op generatie niet waren voorbereid: sociale netwerken, wilde productiviteit, nieuwe manieren om met anderen om te gaan en een lange enzovoort. Deze druk komt in nieuwe vormen en de opvattingen over werk en interpersoonlijke relaties zijn veranderd, maar ze kwamen niet met een culturele handleiding.

Wat kan ik doen om de midlifecrisis te overwinnen?

De kans op een levenscrisis neemt toe in een wereld die briljant beloofde te zijn en onheilspellend is geworden. In tijden van nood is het echter ook mogelijk om sterker te worden en met jezelf in het reine te komen. Hier volgen enkele tips om dit te bereiken.

1. Accepteer en valideer je emoties

De eerste stap, voordat je een andere strategie toepast, is jezelf valideren. Emoties zijn niet te controleren en hebben een heel belangrijk doel: reageren op de omgeving om te overleven.

Als de toekomst eruit ziet als een catastrofe en het heden niet is wat we willen, is het logisch dat de meestvoorkomende emoties angst en frustratie zijn. Je bent niet zwak en je moet je ongemak niet verbergen, maar het omarmen, accepteren en je erdoor laten leiden naar de noodzakelijke acties om je situatie te verbeteren.

2. Analyseer je realiteit en laat je niet meeslepen door vooroordelen

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukkingen “kristalgeneratie” en “inspanningscultuur.” Ja, het is waar dat we onszelf allemaal moeten trainen om veerkrachtiger te zijn en hard te werken voor onze dromen, maar vanuit een vriendelijker perspectief dan veeleisendheid en waardeoordelen.

Je weet hoe hard je hebt gewerkt om je doelen te bereiken. Het is belangrijk dat je je niet laat meeslepen door de verwachtingen die aan je worden gesteld en analyseert wat je kunt controleren en wat niet.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is gemakkelijk om in vergelijkingen te vervallen met sociale media die 24 uur per dag beschikbaar zijn en onder het gewicht van de verwachtingen van vorige generaties. Het internet wordt overspoeld met perfecte levens, canonieke lichamen, giftige positiviteit en mensen die beweren voldaan te zijn binnen een systeem van ongezonde productiviteit.

Een van de acties die je mentale gezondheid kan helpen, is om de blootstelling aan deze sociale drukberichten te beperken. Om de crisis halverwege je twintiger jaren te overwinnen, moet je je richten op wat je hebt bereikt en wat je wilt verbeteren. Beloon jezelf telkens als je een doel hebt bereikt en bekritiseer constructief je mislukkingen.

4. Streef je doelen na in kleine stapjes

Een ander effect van de hoge verwachtingen die aan millennials en generatie Z worden gesteld, is dat je vervalt in grandioosheid en directheid. Natuurlijk zie je jezelf nog lang niet in die succesvolle baan met een groot salaris, want totdat je zover bent zijn er veel kleine overwinningen maar ook misstappen.

Schrijf als strategie tegen frustratie een doel op en de stappen die nodig zijn om het te bereiken. Schets deze doelen zo grof als je nodig hebt en versterk jezelf elke keer als je er een doorhaalt. Op deze manier zal het voorbeeld van de droombaan de rust van de krijger zijn na het genieten van de reis ernaartoe.

5. Pas je verwachtingen aan

Veel van de mensen die vandaag de dag in een quarter-life crisis leven, worden geconfronteerd met de desillusie van een reeks ideeën die hen groot hebben gemaakt: een diploma halen om een geweldige baan te hebben, een huis bezitten voor je 30e, jarenlang een liefdesrelatie onderhouden, etc.

Maar ook al is het in het begin pijnlijk, het is relevant om het heden te analyseren en bij te stellen hoe ver je wilt gaan. Er ligt nog veel toekomst voor je op je 25e, maar het is beter om jezelf te leren accepteren dan jezelf je hele leven op de borst te kloppen voor iets wat niet haalbaar is.

6. Laat je zelfzorg niet in de steek

Een andere harde realiteit van de quarter-life crisis is dat gezondheid te vaak wordt opgeofferd. De “inspanningscultuur” waarin recente generaties zijn opgevoed dicteert dat grote offers enorme beloningen hebben; maar dit is onjuist gebleken.

Hoewel het moeilijk is in een economisch model waar uitbuiting van arbeid en gebrek aan tijd in overvloed zijn, is het heel belangrijk om tijd te vinden voor zelfzorg: goed eten, bewegen, rusten tijdens de slaap, bewuste vrije tijd en gezonde relaties.

[Wanneer de toekomst geen garantie biedt op welzijn, zal zorg in het heden de verzekering zijn om de kwaliteit van leven door de jaren heen te behouden.[/atomik-in-text]

7. Creëer kwaliteitsbanden

Niemand is een eiland. De culturele overtuiging dat een individu onafhankelijk kan zijn, is een misvatting, want we zijn kuddedieren die tegelijkertijd bijdragen aan de maatschappij en ervan drinken.

Omring jezelf met ondersteunende mensen die het waard zijn om voor te zorgen. Organiseer jezelf en absorbeer de voordelen van het collectief, want het ergste wat iemand kan overkomen die een zware last draagt, is dat hij of zij het alleen doet.

8. Omarm je huidige identiteit

Je zult over een jaar, of misschien zelfs over een maand, niet meer dezelfde persoon zijn. Het ideaal is niet om statisch te blijven, maar om de kern van je identiteit te vinden in de veranderingen die je ervaart. Omarm je hobby’s, vecht voor je idealen, reflecteer kritisch en wees niet bang om te veranderen als je daar beter van wordt. Je zult altijd jezelf blijven.

9. Zoek professionele hulp

Al deze adviezen zijn misschien niet genoeg als je geestelijke gezondheid achteruit gaat. Als je de mogelijkheid hebt om hulp te krijgen van een psychologieprofessional, aarzel dan niet om naar een psycholoog te gaan. Daar zul je deze aanwijzingen volledig kunnen ontwikkelen en hulpmiddelen verwerven om je beter te voelen.

Zowel op institutioneel niveau als in populaire groepen vind je goedkope of gratis hulpbronnen. Zoek uit welke er bij jou in de buurt beschikbaar zijn als je niet kunt betalen voor particuliere diensten.

Gevolgen voor de geestelijke gezondheid

De geestelijke gezondheid van vrouwen

Mensen die door de quarter-life crisis gaan, zijn vaak het slachtoffer van hun omstandigheden. Velen zijn niet in staat om onafhankelijk te worden van hun ouderlijk huis of vinden het onmogelijk om hun omstandigheden te verbeteren.

Het gebrek aan kansen op werk en, in het algemeen, aan steun van het systeem, is typerend voor deze generatie. En er zijn verschillende gevolgen die uit deze context voortvloeien. Hier zijn de meestvoorkomende:

  • Algemene frustratie.
  • Persoonlijke identiteitscrisis.
  • Onzekerheid over de toekomst.
  • Gevoelens van isolatie en eenzaamheid.
  • Herwaardering van vriendschappen en liefdesrelaties.
  • Neiging tot radicalisering van ideologische ideeën.
  • Vergelijking met leeftijdsgenoten (“anderen doen het beter dan ik”).
  • Laag zelfbeeld (“ik ben niet goed genoeg om mijn doelen te bereiken”).
  • Moeilijkheden om zich aan te passen aan het leven na school en de arbeidsmarkt.

Jezelf weerbaar maken in tijden van crisis

Angststoornissen hebben een prevalentie van 35-40% (Spaanse link) bij mannen en 60-80% bij vrouwen, als we het hebben over mensen van 20-30 jaar. Deze pandemie, die vooral kansarme groepen treft, heeft ook een golf van verzet tegen de onderdrukking van deze tijd ontketend.

De cultuur van individualisme, eindeloos consumentisme en sociale druk hebben geprobeerd individuen te isoleren, waardoor ze zijn vergeten dat het collectief resultaten oplevert die groter zijn dan de som der delen. Aarzel daarom in deze tijd van crisis niet om je met anderen te verenigen, om te helpen en om hulp te vragen. Het is niet langer een tijd voor helden, maar voor stammen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.