Waarom de Generatie Z de meest onzekere in de geschiedenis is

Jongeren geboren tussen het einde van de jaren '90 en het begin van de jaren 2000 staan ​​erg positief tegenover matig alcoholgebruik of zelfs absolute onthouding. Wij leggen uit waarom.
Waarom de Generatie Z de meest onzekere in de geschiedenis is
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 29 april, 2024

Tegenwoordig is het niet ongewoon om jongeren te vinden die opscheppen over hun verminderde alcoholgebruik. Hetzij op sociale media, hetzij persoonlijk. Sterker nog, ze zijn geneigd te raaskallen over hun nuchtere leven. In feite kunnen we zeggen dat Generatie Z (zij die geboren zijn tussen eind jaren 90 en 2000) de nuchterste in de geschiedenis is. Maar waarom?

Zo stelt een onderzoek (Engelse link) in het Verenigd Koninkrijk dat onthouding als een eigenschap wordt gezien onder jongeren tussen 16 en 25 jaar en dat niet drinken hun imago verbetert. Kijken we echter naar eerdere generaties, dan vindt slechts 15 procent van de huidige 55- tot 75-jarigen dat ze geheelonthouders waren toen ze jong waren.

Meer van hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten (Engelse link), waar het aantal jongeren dat geen alcohol drinkt in tien jaar tijd steeg van 20 naar 28 procent.

Nee zeggen tegen alcohol
Het idee van gematigde consumptie onder de jongere leden van de bevolking begon populair te worden na de pandemie.

Generatie Z: bedachtzame drinkers

Generatie Z is de eerste -althans niet de enige- geweest die uitdagingen en hashtags accepteert die op sociale media circuleren over het onderwerp alcoholgebruik. Labels als #alcoholfree en #soberlife helpen deze jongeren meer controle te krijgen over de alcohol die ze consumeren.

Velen van hen zijn geen geheelonthouders, maar beschouwen zichzelf als bedachtzame drinkers. Anderen verminderen direct hun alcoholgebruik omdat ze voor zichzelf willen zorgen.

Rosamund Dean (2017) bedacht de term mindful drinkers. In haar gelijknamige boek legt ze uit welke strategieën ze heeft ingezet om alcoholgebruik niet te zien als een gewoonte en een sociale verplichting. “Ik wilde nooit helemaal stoppen met drinken, want ik geniet nog steeds van af en toe een wijntje bij het eten, of een glaasje fizz als ik met vrienden uitga, maar nu overdrijf ik nooit” beweert ze.

Het keerpunt dat Rosamund Dean ertoe bracht deze strategie te volgen was het moederschap:

Ten eerste deed nuchter zijn tijdens de zwangerschap me beseffen hoeveel geld ik aan wijn had uitgegeven. En ten tweede is een kater echt hard werken als je een peuter en een baby hebt!” legt ze uit. Tijdens dit proces leerde de schrijfster dat het vaak beter is om de consumptie van bepaalde dranken te laten staan voor belangrijke gelegenheden.

Nuchter nieuwsgierig

Een andere tag die al een categorie is geworden op netwerken als TikTok is #sobercurious. Het is een cultuur die jongeren uitnodigt om plannen en manieren van vermaak te verkennen buiten de alcohol om. Op de eerder genoemde sociale media vinden we hashtags als #sobriety, #soberlife , #alcoholfree, en #sobrietyforwomen.

Het concept werd in 2018 voor het eerst genoemd in het boek, Sober Curious. Het werd geschreven door de Engelse schrijfster Ruby Warrington. Zij beweert dat haar alcoholgebruik in het verleden echt gecontroleerd was. Ze dronk twee dagen achter elkaar niet en eindigde nooit helemaal dronken. Toch had ze twee problemen. Ze dronk meer dan ze wilde en ze kon geen nee zeggen.

“Door minder te drinken kun je betere beslissingen nemen over hoe je je tijd doorbrengt, met als extra bonus: geen kater.”

-Rosamund Dean-

Het boek van Warrington bevat een reeks vragen en overdenkingen. Die kunnen ons helpen onze relatie met alcohol in de hand te houden. In feite nodigt ze ons uit om elk van de impulsen die ons tot drinken aanzetten in twijfel te trekken. “Waarom dit bier en waarom nu?” vraagt de schrijfster.

Jaren later richtte Warrington Club Soda op. Dit groeide uit tot een groep etablissementen en een online gemeenschap die mensen uitnodigt te trainen om geheelonthouder te worden of, bij gebrek daaraan, met mate te drinken.

Ongeveer de helft van de 70.000 leden is meer geïnteresseerd in gecontroleerd drinken dan in het worden van absolute geheelonthouders. De snelle groei van deze gemeenschap in de Verenigde Staten is te danken aan een hele generatie (Generatie Z) die zich zorgen maakt over het effect van dit soort dranken op hun geestelijke gezondheid.

Groep jongeren
Volgens deskundigen is onthouding de enige gezonde optie als het om alcohol gaat.

Is het verminderen van alcoholgebruik voldoende?

Het idee van matig gebruik werd populair na de pandemie, toen de cijfers van alcoholgebruik thuis omhoog schoten. Het adviesbureau IRI publiceerde een studie waarin de verkoop van alcoholische dranken, zoute snacks, snoep en chocolade in verschillende Europese landen werd vergeleken.

Daaruit bleek dat de bierverkoop in heel Europa toenam tijdens de pandemie. In Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren de landen met de grootste omzetgroei.

Tegenover het idee van drinken met mate, stellen deskundigen steeds duidelijker dat de enige gezonde optie onthouding is. Volgens een in 2021 door The Lancet Oncology (Engelse link) gepubliceerde studie veroorzaakt zogenaamde matige consumptie (minder dan twee biertjes per dag) meer dan 100.000 vormen van kanker per jaar.

Er zijn veel uitdagingen en activiteiten die op sociale media circuleren met hashtags als #sobercuriousof het eerder genoemde #alcoholfree. Het is een trend die jongeren uitnodigt om hun consumptiegewoonten ter discussie te stellen, evenals de sociale druk rond alcohol.

Volgens deskundigen is er echter geen betere strategie dan nulconsumptie. Alcohol is namelijk geen kwestie van evenwicht of matiging. De enige echt gezonde en grensoverschrijdende actie die je kunt ondernemen is helemaal niet drinken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.