Psychologische rijkdom: de sleutel tot geluk?
Wat betekent geluk voor jou? Misschien is het je geliefden om je heen hebben. Ongetwijfeld, zal het genieten van een goede gezondheid en het bereiken van je doelen zijn. In feite, het hebben van een doel. De wetenschap beweert echter dat echt welzijn ligt in het bezitten van psychologische rijkdom. Dit betekent dat echte vreugde ligt in het hebben van een breed spectrum aan ervaringen.
Om dit concept beter te begrijpen, denk aan de persoon die, wanneer hij de dood tegemoet gaat, de balans opmaakt van zijn bestaan. Op dat moment wordt hij zich ergens van bewust. Het is het feit dat hun leven eentonig is geweest en vol van spijt, gemiste kansen, en wegen die ze nooit durfden te nemen. Dat komt omdat ze besluiteloos of bang waren. In feite misten ze psychologische rijkdom
We ervaren psychologische rijkdom als we meerdere levenservaringen opdoen. Sommige zullen gelukkig zijn geweest, en andere zullen de smaak van mislukking of diepe teleurstelling hebben gehad, maar ze hebben ons allemaal in staat gesteld te leren, onszelf te ontdekken, naar nieuwe plaatsen te gaan en fascinerende mensen te bezoeken.
Dat is het geheim en de ideale formule om bij te dragen tot het soort intern evenwicht waardoor we ons goed voelen over onszelf.
Rijkdom zit niet in wat je bezit, maar in wat je hebt beleefd.
Psychologische rijkdom en hoe die te ontwikkelen
We komen allemaal op deze wereld met de mogelijkheid om onszelf te verrijken met nieuwe verhalen en scenario’s. Sterker nog, we kunnen allemaal miljonair zijn met het soort rijkdom dat is opgebouwd uit mensen en emoties.
Dag na dag bouwt dit in ons een substraat van leren, gewaarwordingen en herinneringen op die een goed deel vormen van wie we zijn. Het is zelfs zo dat hoe meer ervaringen we hebben, hoe ‘completer’ we onszelf vinden.
Psychologische rijkdom kan daarom worden gedefinieerd als de mogelijkheid om zoveel mogelijk ervaringen in ons leven op te doen. Als ze gevarieerd en fascinerend zijn en ons in staat stellen onze perspectieven te relativeren en onze ogen te openen, des te beter. Zo weven we onze levensverhalen. Bovendien, hoe meer schakeringen in het weefsel van ons leven, hoe mooier het zal zijn.
Het waren Shigehiro Oishi van de Universiteit van Virginia en Erin C. Westgate van de Universiteit van Florida die onlangs de term, psychologische rijkdom, hebben bedacht. In hun onderzoek (Engelse link) zochten ze uit hoe dit concept bijdraagt aan het menselijk welzijn. Zij concludeerden dat investeren in psychologische rijkdom onze kwaliteit van leven kan verbeteren.
Boven geluk en een zinvol bestaan staat psychologische rijkdom. Dit betekent dat hoe meer ervaringen we hebben, hoe beter.
De eeuwige zoektocht: wat betekent het om een goed leven te hebben?
De positieve psychologie probeert al decennia lang richtlijnen en strategieën aan te reiken voor de bevordering van onze psychische gezondheid. Deze tak van de psychologie heeft in feite geprobeerd ons te leren hoe we gelukkig kunnen zijn.
Het lijkt er echter op dat het concept van geluk vaak diffuus, etherisch en zelfs controversieel is. Eigenlijk omdat het bereiken van deze staat van absoluut geluk niet altijd afhangt van wat we wel of niet doen.
Tegenslagen, veranderingen, onzekerheden… In onze complexe sociale context hebben we niet alles in de hand. Daarom werd tot voor kort erkend dat we niet zozeer op zoek moeten gaan naar geluk, maar veeleer onze doelen moeten verduidelijken en zin moeten vinden in ons leven. Dat draagt namelijk ook bij aan ons welzijn.
Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat psychologische rijkdom een nieuw gevonden factor is die bijdraagt aan ons welzijn. Het betekent dat we op zoek gaan naar nieuwe ervaringen die ons iets bijbrengen en die ons hart en onze geest ‘verrijken’.
Hoe bereik je psychologische rijkdom
De boodschap achter deze theorie lijkt zowel begrijpelijk als inspirerend. Maar hoe kun je psychologische rijkdom in je dagelijks leven bereiken? In werkelijkheid is het eenvoudiger dan je zou denken. Je hoeft alleen maar het volgende te overwegen:
- Je moet je bij elke activiteit, elk gedrag en elke beslissing richten op je levensdoel (Engelse link). Weten wat je wilt en wat je een goed gevoel geeft is het uitgangspunt.
- De tweede strategie is ‘afwisseling’. Probeer je ervaringen te diversifiëren, ontdek nieuwe hobby’s, ontmoet verschillende mensen, en ontsnap waar mogelijk uit je routine. Reizen, in andere steden of landen wonen, kansen grijpen en je dagen vullen met ervaringen en niet met angsten zal je echt “rijk” maken.
- Een andere doorslaggevende factor is betrokken raken bij situaties die je in staat stellen nieuwe perspectieven te zien, je geest te verruimen, bepaalde beperkende overtuigingen af te breken, en nieuwe horizonten te ontdekken.
Activiteiten zoals lezen, nieuwe vrienden maken, andere talen leren en reizen zullen je bestaan verrijken.
Hoe psychologisch ‘rijk’ te zijn
De rijkdom die geluk en psychologisch welzijn brengt, komt niet altijd van een bankrekening. Natuurlijk heb je middelen nodig om jezelf te onderhouden, maar psychologische rijkdom bereik je door een schat aan ervaringen te hebben opgedaan, hoe meer hoe beter. Ook als je weet hoe je elke kans moet benutten en je er geen laat ontglippen.
Iedereen kan psychologisch ‘rijk’ zijn. Het enige wat je hoeft te doen is deze activiteiten te activeren of te beoefenen:
- Wees nieuwsgierig. De werkelijkheid zit vol gebeurtenissen die het waard zijn om over te leren en van te genieten.
- Sta open voor ervaringen. Oefen artistieke gevoeligheid, flexibel denken, emotionele verbondenheid en openheid voor anderen.
- Wees bedachtzaam en opmerkzaam. Voel het leven intens door je emoties, maar verwerk het ook analytisch om tot een waardevolle lering te komen.
Concluderend, naast geluk en levensdoel, moet je oefenen in het verkrijgen van psychologische rijkdom. Het komt erop neer dat je beoefent waarvoor je op deze wereld bent: zoveel mogelijk ervaringen opdoen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Disabato DJ, Goodman FR, Kashdan TB, Short JL, Jarden A. Different types of well-being? A cross-cultural examination of hedonic and eudaimonic well-being. Psychol Assess. 2016 May;28(5):471-82. doi: 10.1037/pas0000209. Epub 2015 Sep 7. PMID: 26348031.
- Oishi, S., & Westgate, E. C. (2021). A psychologically rich life: Beyond happiness and meaning. Psychological Review. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/rev0000317
- Ventegodt S, Andersen NJ, Merrick J. Quality of life philosophy I. Quality of life, happiness, and meaning in life. ScientificWorldJournal. 2003 Dec 1;3:1164-75. doi: 10.1100/tsw.2003.102. PMID: 14646011; PMCID: PMC5974893.