Psychologische behandelingen om ghosting te overwinnen
Het overwinnen van ghosting is niet voor iedereen gemakkelijk. Iemand abrupt verlaten, zonder uitleg, is een veelvoorkomend fenomeen geworden, soms met traumatische gevolgen. Mensen zijn tenslotte hechte wezens, en het opbouwen van sterke banden is voor een groot deel de basis van ons psychologisch welzijn.
In een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Re lationships (Engelse link) wordt juist dit punt benadrukt. Mensen hebben een basisbehoefte om erbij te horen, wat resulteert in eigenwaarde, een gevoel van controle en een zinvoller leven. Als dit niet lukt, stort een deel van ons in en dit rechtvaardigt vaak het zoeken van gespecialiseerde hulp.
Als dit bij jou het geval is, als je het gevoel hebt dat je deze ervaring niet te boven kunt komen, beschrijven we hieronder welke strategieën daarvoor het meest geschikt zijn. Let op.
De persoon die lijdt aan ghosting kan zich jarenlang afvragen waarom hij of zij zonder uitleg in de steek is gelaten.
Wat is ghosting?
Ghosting is een term die een situatie beschrijft waarin een persoon een relatie eenzijdig beëindigt zonder uitleg te geven of de kans te bieden om het af te sluiten. Hoewel de terminologie vrij nieuw is, is dit soort ervaringen zeker niet nieuw. Het verlaten van een affectieve band zonder duidelijke communicatie is een veel voorkomend fenomeen.
Bovendien neemt deze disfunctionele dynamiek toe dankzij technologie en het virtuele universum. Het is voldoende om “op zicht weg te gaan”, niet te reageren of verwijderd te worden van sociale netwerken om – met geweld en zonder verdoving – aan te nemen dat we geen deel meer uitmaken van iemands leven.
In dit verband stelt de Universiteit van Wenen (Engelse link) dat, hoewel een groot deel van de wetenschappelijke literatuur zich richt op romantische relaties, ghosting ook voorkomt in vriendschappen. Er is ook het idee dat ghosting pijnlijker wordt ervaren dan een directe en beargumenteerde afwijzing. De reden? De hersenen tolereren niet wat in het ongewisse blijft of wat ze niet begrijpen.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Omgaan met ghosting of wanneer je partner zonder uitleg de relatie verbreekt
Hoe weet ik of ik in deze gevallen gespecialiseerde hulp nodig heb?
Gedrag dat affectieve verantwoordelijkheid ontbeert, is er altijd geweest. Technologie articuleert echter andere methoden om met elkaar in contact te komen, om verbanden te leggen en ook om ze te verbreken. Het was de filosoof en socioloog Zygmunt Bauman die sprak over de prevalentie van vloeibare relaties en fragiele banden vandaag de dag.
Het is waar dat deze relationele fragiliteit onze samenleving steeds meer lijkt te doordringen. Maar er zijn vaak veel inter-individuele verschillen als het gaat om het omgaan met ghosting. Sommige mensen slagen erin om het te overwinnen, terwijl anderen blijven steken in intens en langdurig emotioneel verdriet. Dan moet er psychologische hulp worden gezocht.
De Erasmus Universiteit Rotterdam (Engelse link) deed onderzoek naar deze ervaringen onder app daters en ontdekte iets belangrijks: ghosting gebeurt niet altijd met schadelijke of bewuste bedoelingen. De gevolgen zijn echter immens en er is een directe impact op de geestelijke gezondheid.
Je hoeft je daarom niet te schamen of ongemakkelijk voelen omdat je jezelf geblokkeerd vindt in deze ervaring: je bent niet de enige. Laten we eens kijken naar de kenmerken van degenen die daar vastlopen.
Mensen die ghosting op een zeer traumatische manier ervaren, kunnen baat hebben bij acceptatie- en commitmenttherapie.
Symptomen dat je moeite hebt om ghosting te overwinnen
- Je voelt je steeds prikkelbaarder.
- Emotionele pijn is constant.
- Je gevoel van eigenwaarde is op een dieptepunt.
- Je vraagt jezelf steeds af “wat heb ik verkeerd gedaan”.
- Je voelt je hopeloos en voortdurend verdrietig.
- Je stelt jezelf vaak in vraag en bekritiseert jezelf.
- Je bent bang om afgewezen te worden door andere mensen die je ontmoet.
- Sinds je een ghosting hebt meegemaakt, vind je het moeilijk om anderen te vertrouwen.
- De herinnering aan het ghosting neemt veel van je tijd in beslag.
- Je vermijdt het maken van nieuwe vrienden of het ontmoeten van potentiële partners.
- Je kunt niet stoppen met het checken van de sociale netwerken van die persoon.
- Je voelt een grote emotionele onrust die niet snel weggaat.
- Je zit vast in een bevroren verdriet dat meer dan zes maanden duurt.
Psychologische behandelingen om ghosting te overwinnen
Mensen die de stap nemen en besluiten om in therapie te gaan om ghosting te overwinnen, moeten allereerst een assessment ondergaan. De psycholoog zal eerst informatie verzamelen om een goede diagnose te kunnen stellen. Soms vertonen sommige patiënten tekenen van depressie of symptomen van een posttraumatische stressstoornis.
Onderzoek, zoals dat van de Universiteit van Castilla-La Mancha (Engelse link) in Spanje, vertelt ons dat er in deze situaties sprake is van een gemeenschappelijke psychologische ervaring: ostracisme. Het is een fenomeen dat het gevoel van eenzaamheid, depressieve stemming, hulpeloosheid en eenzaamheid integreert. Dit alles vraagt om een passende therapeutische aanpak. Hier zijn de meest bruikbare.
Acceptance and Commitment Therapy
Als je al een tijdje lijdt onder het emotionele leed dat gepaard gaat met ghosting, dan kan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) helpen.
Zoals een meta-analyse, gepubliceerd in het Journal of contextual behavioural science (Engelse link) , laat zien, is ACT een effectieve aanpak die in staat is om lijden te verminderen en verschillende psychologische aandoeningen aan te pakken. Bij het overwinnen van ghosting draagt het op de volgende manieren bij:
- Ons inzetten voor verandering en voor ons welzijn.
- Werken aan onze waarden om nieuwe levensdoelen te stellen.
- Accepteren wat er is gebeurd en ruimte laten voor onze negatieve emoties om ze te kunnen beheersen.
- Cognitieve defusie toepassen om een meer flexibele en gezonde mentale benadering te bevorderen.
- Mindfulness. Deze techniek richt zich meer op het heden om te voorkomen dat we meegesleurd worden door het verleden, moeilijke emoties en negatieve gedachten.
- Begrijpen dat alles wat ons overkomt deel uitmaakt van een context. We hebben geen schuld aan wat er gebeurt, maar we moeten leren leven met die ervaring.
Om ghosting te overwinnen is het belangrijk om te accepteren wat er is gebeurd, je op jezelf te richten en nieuwe levensdoelen te stellen.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een model dat wordt gebruikt om mensen te helpen omgaan met emotioneel verdriet en ghosting te overwinnen. Het maakt gebruik van een brede methodologie die gebaseerd is op de hier genoemde assen:
- Emotionele validatie en versterking van het gevoel van eigenwaarde.
- Het voorkomen van terugval en het bieden van hulpmiddelen aan de persoon om zelf eventuele toekomstige moeilijkheden het hoofd te bieden.
- CGT begeleidt ons om ons gedrag te veranderen in gezondere gedragingen die ons in staat stellen om het lijden te verminderen.
- Emotionele regulatie. Het is belangrijk om strategieën te hebben om het ongemak, de moeilijke emoties en de angst die gepaard gaan met deze ervaring te beheersen.
- Cognitieve herstructurering om de negatieve en vervormde gedachtepatronen die verband houden met de ervaring van ghosting te identificeren en aan te passen.
- Technieken om problemen op te lossen. Als we vastzitten in een ghosting-verdriet, slagen we er vaak niet in om de meest basale uitdagingen aan te gaan. Deze therapie zal ons in staat stellen om onszelf in dit opzicht te bekrachtigen.
Emotion Focused Therapy
Emotion Focused Therapy (EFT) is een aanpak ontwikkeld door de humanistische psycholoog Carl Rogers en later verbeterd door Leslie Greenberg en andere therapeuten. Dit model helpt om ghosting te overwinnen dankzij de hulpbronnen die beschikbaar zijn om beter met verdriet om te gaan en om beter met distress om te gaan. Wat wordt er bereikt met EFT?
- Het aanleren van emotieregulatietechnieken.
- Bevorderen van reflectie om betekenis te geven aan wat er is gebeurd.
- Het vergemakkelijken van emotionele transformatie en het bevorderen van meer welzijn in de persoon.
- Toestanden zoals woede, schuld, verdriet of schaamte die verband houden met de ervaring van ghosting beheersen.
Dankzij deze middelen maken we plaats voor een nieuwe levensfase zonder ongemak en lijden. We zullen ons niet langer afvragen waarom we zijn weggegaan; we zullen ons richten op “waarvoor” we leven. En het antwoord is niets anders dan te werken aan ons geluk en welzijn voorbij de pijn die we hebben geleden.
Lees ook dit artikel: Ghosting: verdwijnen, in plaats van een relatie te beëindigen
Laatste aanbeveling om ghosting te overwinnen
Niet iedereen die ghosting heeft ervaren heeft hulp nodig; er zijn mensen die in stilte lijden onder de gevolgen van deze ervaring. Velen durven de stap niet te zetten omdat ze hopen dat de tijd vanzelf de wond zal helen.
Maar de dagen maken de wond juist groter, verre van te helen. Aarzel niet om een professional te raadplegen. Je verdient het om de gebeurtenis te boven te komen en verder te gaan met je leven zonder deze zorgen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Forrai, M., Koban, K., & Matthes, J. (2023). Short-Sighted Ghosts. Psychological Antecedents and Consequences of Ghosting Others within Emerging Adults’ Romantic Relationships and Friendships. Telematics and Informatics, 80, 101969. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0736585323000333
- Freedman, G., Powell, D. N., Le, B., & Williams, K. D. (2019). Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships, 36(3), 905-924. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0265407517748791
- Gloster, A. T., Walder, N., Levin, M., Twohig, M. P., & Karekla, M. (2020). The empirical status of acceptance and commitment therapy: A review of meta-analyses. Journal of contextual behavioral science, 18, 181-192. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212144720301940
- Koessler, R. B., Kohut, T., & Campbell, L. (2019). When Your Boo Becomes a Ghost: The Association Between Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Dissolution. Collabra, 5(1). https://online.ucpress.edu/collabra/article/5/1/29/113028/When-Your-Boo-Becomes-a-Ghost-The-Association
- Leckfor, C., Wood, N. R., Slatcher, R. B., & Hales, A. H. (2023). From close to ghost: Examining the relationship between the need for closure, intentions to ghost, and reactions to being ghosted. Journal of Social and Personal Relationships, 026540752211499. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/02654075221149955
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological Correlates of Ghosting and Breadcrumbing Experiences: A Preliminary Study among Adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037474/
- Timmermans, E., Hermans, A., & Opree, S. J. (2020). Gone with the wind: Exploring mobile daters’ ghosting experiences. Journal of Social and Personal Relationships, 38(2), 783-801. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0265407520970287#bibr27-0265407520970287