Psychisch overgewicht, de gevolgen van te veel denken

Te veel nadenken kan schadelijk zijn voor onze hersenen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Laten we proberen onze aandacht te trainen zonder ons te laten meeslepen door die mentale vertakkingen waarbij de kans om gelukkig te zijn ons vaak ontgaat.
Psychisch overgewicht, de gevolgen van te veel denken
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je het gevoel hebt dat je lichaam voortdurend moe, stijf of pijnlijk is, kun je last hebben van overgewicht. Maar hier hebben we het niet over fysiek volume, maar over psychisch overgewicht. Te veel negatieve, inerte en onproductieve gedachten hebben dan.

Overdag fantaseren we, begrijpen we, reflecteren we, creëren we, rekenen we, nemen we beslissingen… Kortom, we denken constant na. Maar niet alle gedachten zijn geldig of nuttig. In feite denken we soms te veel op een nutteloze manier en produceren we een overload aan nutteloze gedachten.

Als we ideeën behouden die niets bijdragen en ons nergens heen brengen, raakt onze geest uiteindelijk uitgeput. Het wordt zwaar, corrodeert, raakt verstopt en is niet in staat andere positieve dingen te doen.

Gedachten zijn de basiseenheid van de geest

Zoals we weten, maakt denken deel uit van de menselijke natuur. In feite is het een van de processen die ons onderscheidt van andere levende wezens. Maar ons denken is, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, niet altijd bewust. Eigenlijk is het juist het tegenovergestelde.

Denk aan een ijsberg. De tip is bewust nadenken. De rest van de ondergedompelde ijsberg, die de meerderheid is, is onbewust denken.

Volgens Dr. Michael Shadlen, hoofdonderzoeker van The Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behaviour Institute van de Columbia University (Verenigde Staten): “De overgrote meerderheid van de gedachten die in onze hersenen rondcirkelen, gebeuren onder de radar van het bewustzijn, wat betekent dat hoewel onze hersenen zijn ze aan het verwerken, we zijn ons er niet van bewust.

Daarom bepaalt de kwaliteit van onze gedachten hoe onze dagen verlopen. Onze ontwikkeling hangt af van de bewuste en onbewuste gedachten die in ons opkomen.

“Ongewenste” gedachten maken onze geest dik

Ongewenste gedachten putten ons uit omdat ze ons geen enkel voordeel opleveren. Ze zijn leeg en soms zelfs giftig. En ze beginnen in onze bewuste geest. Dat wil zeggen, psychisch overgewicht is niet het gevolg van onderdrukte mentale processen, impulsen of verlangens. Het is opzettelijk.

Ze zijn totaal overbodig. In plaats van ons meer zelfkennis en cognitieve voordelen te geven, eroderen ze ons energetisch uit en vertragen ze de rest van onze bewuste verwerking. Ze weerhouden ons ervan om creatief te zijn, te begrijpen of nieuwe vaardigheden aan te leren. Ze blokkeren ons en verlammen onze activa.

Dat is de reden waarom, wanneer we mentaal overgewicht hebben, onze gedachten zich gedragen als junkfood. En ze veroorzaken fysieke gevolgen die zelfs obesitas kunnen zijn.

Een daarvan is fysieke uitputting, waardoor het moeilijk voor ons is om te lopen of fysieke inspanning te leveren. We kunnen ook problemen hebben met normaal ademen, meer zweten, wijdverspreide pijn in onze gewrichten of zelfs huidaandoeningen zoals acne.

slechte gedachten

Oorzaken van mentale obesitas

Er zijn veel soorten giftige gedachten, maar sommige waar we het vaakst onze toevlucht toe nemen zijn:

  • Kritiek: wanneer we een ander verwijten, veroordelen of veroordelen, heffen we onszelf in werkelijkheid gewoon op. We devalueren ons eigen gevoel van eigenwaarde en we projecteren onze zwakheden op de ander.
  • Jammer: slachtofferschap is een enorm obstakel dat ons ervan weerhoudt vooruitgang te boeken. We moeten uit dat zelfopgelegde verdriet komen en niet verwikkeld raken in negatieve, frustrerende of nutteloze gedachten.
  • Aannames: het enige wat aannames doen, is ons afslijten. Theorieën, raadsels of berekeningen beschadigen ons alleen maar en genereren bijna automatisch psychisch overgewicht. Hoe kunnen we denken dat we weten wat anderen denken als het onmogelijk is om het echt te weten?
  • Conditionals: “Als ik dit had gedaan, dan…” of “Misschien had ik…” moeten hebben. Als je iets niet hebt gedaan, kwel jezelf dan niet. Wat gedaan is, is gedaan. Nu kun je er alleen maar van leren. Die gedachten veroordelen je alleen en maken je uiteindelijk kapot.

Hoe om gewicht te verliezen in onze geest?

Om giftige gedachten te vermijden, mogen we niet toestaan dat gedachten ons domineren. Dat wil zeggen, het is noodzakelijk om ze te leren beheersen. Hiervoor kun je deze tips volgen:

  • Ontspan je geest: meditatie is een geweldige manier om positieve gedachten aan te trekken. Andere artistieke praktijken, zoals schilderen, kunnen helpen om spanning los te laten en afvalgedachten te vervangen door productievere. Lezen, naar de film gaan of naar workshops en seminars gaan, helpen ons ook om mentaal te rusten.
  • Elimineer sociale gifstoffen: identificeer sociale relaties die mogelijk schadelijk voor je zijn. Als je je bijvoorbeeld omringt met mensen die te roddelend en kritisch zijn, doe je uiteindelijk hetzelfde. Zoek een meer verrijkende omgeving en die straalt kracht, energie en positiviteit uit.
  • Stop de gedachte: als je een giftige gedachte hebt, stop ermee. Hoe paradoxaal het ook mag lijken, concentreer je volledig op deze negatieve ideeën. En na een paar minuten alleen aan hen te hebben gedacht, hak ze volledig af. Bevrijd je hoofd ervan.
Mediteren

Als we af en toe negatieve gedachten hebben, laten we die niet fysiek zien. Maar als ze altijd aanwezig zijn, kunnen ze ons vermogen om dingen te doen en onze kwaliteit van leven gaan aantasten.

Mensen met psychisch overgewicht kunnen proberen afstand te nemen van hun eigen realiteit en hun innerlijke leegte te verbergen die het mentale welzijn van anderen aantast. Het zijn mensen die hun onproductieve gedachten moeten ontladen en zichzelf moeten bevrijden van alle onaangename emoties die ze produceren. Laat ze je niet besmetten.

Als we zorgen voor de kwaliteit van onze gedachten, zorgen we ook voor de kwaliteit van ons leven. Vergeet dit niet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Petticolin, Christel (2016) Pienso demasiado. Madrid: Obelisco


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.