Posttraumatische groei: opstaan uit de as

Sommige mensen bezitten de gave om licht te vinden in de donkerste momenten. Het staat bekend als posttraumatisch groeivermogen. We gaan onderzoeken wat we kunnen doen om dit vermogen te verbeteren.
Posttraumatische groei: opstaan uit de as
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 16 juli, 2023

Friedrich Nietzsche was een van de grote filosofen en dichters van de 19e eeuw. In zijn meesterwerk, Thus Spoke Zarathustra, sprak hij over eeuwige terugkeer. Dit is het idee dat de tijd zich herhaalt in een oneindige lus. Dus als we goed leven, willen we graag dat alles zich op dezelfde manier herhaalt.

Maar als ons leven is verscheurd door pijn, hoe kunnen we dan herboren worden? Hoe kunnen we paden bouwen die we weer willen volgen?

De psychologie heeft zich vaak gericht op het definiëren van klinische entiteiten of stoornissen die behandeld moeten worden. De focus van de psychologie op het negatieve betekent in feite dat er een minimum aan aandacht wordt besteed aan de positieve eigenschappen van de mens.

De positieve psychologie hanteert een meer optimistische visie op de menselijke natuur. Als gevolg daarvan zijn concepten als posttraumatische groei ontstaan. We gaan dit concept onderzoeken.

“Hoewel het meemaken van een traumatische gebeurtenis een van de moeilijkste momenten is die sommige mensen meemaken, is het een kans om bewust te worden en de manier om de wereld te begrijpen te herstructureren.”

-Vera-

Trieste vrouw
Om posttraumatische groei te laten plaatsvinden, moeten nieuwe waarden worden aangenomen.

De ervaring van trauma

Als mensen beschikken we over buitengewone vermogens om ongunstige situaties het hoofd te bieden. Bovendien zijn sommige mensen in staat om zoveel voordeel te halen uit pijnlijke ervaringen dat je zou kunnen zeggen dat ze op een bepaalde manier winstgevend voor ze zijn.

We zeggen niet dat pijn potentieel winstgevend (en dus wenselijk) is, maar dat we als mensen het magische vermogen hebben om er een productieve betekenis aan te geven.

Als herboren worden betekent dat we nieuwe waardesystemen aannemen. Dit impliceert veranderingen in perspectieven en een hernieuwd begrip van onze omgeving.

Er is een veelheid aan onderzoeken die aantonen dat we als mens de verwoestingen van het leven met ongewone kracht kunnen weerstaan. In feite kunnen we zelfs bij extreme gebeurtenissen sterker, veerkrachtig en psychologisch ongedeerd uit de strijd komen. Maar hoe doen we dat?

“Veel overlevenden van traumatische ervaringen vinden manieren waardoor ze voordeel halen uit hun gevecht tegen de abrupte veranderingen die de traumatische gebeurtenis in hun leven veroorzaakt.”

-Tedeschi-

Hoe herboren worden

Sterker worden uit een echt ongunstige situatie betekent volwassen worden. Posttraumatische groei wordt door Tedeschi gedefinieerd als de positieve verandering die menselijke wezens ervaren als gevolg van het worstelen met de wisselvalligheden van het leven, met als doel een hoger niveau van functioneren te bereiken.

Het leerproces of het voordeel dat hierdoor ontstaat, doet de ervaring van lijden echter niet teniet. Tedeschi gelooft zelfs dat posttraumatische groei samengaat met pijn. Dit lijkt misschien paradoxaal en tegenstrijdig, maar om posttraumatische groei (Spaanse link) te ervaren, moeten we zowel positieve als negatieve emoties ervaren.

“Bij posttraumatische groei gaat het niet alleen om het behouden van eerdere functionaliteit, maar in sommige opzichten leidt de gebeurtenis je naar een betere situatie omwille van een diepe existentiële betekenis.”

-Tedeschi-

Vrouw loopt langs een meer
Posttraumatische groei bestaat naast pijn.

De componenten van posttraumatische groei

Hoewel sommigen van ons het moeilijk vinden om positieve elementen te identificeren in ongunstige situaties, weten we dat er drie fundamentele componenten zijn voor posttraumatische groei:

  • Door de uitdagingen die we overwinnen voelenwe onsvaak sterker, met verbeterde identiteiten. In een goed verslag van de traumatische ervaring is de realiteit dat we kwetsbaar zijn niet noodzakelijk afwezig. We voelen ons echter zelfverzekerd en hoopvol over hoe we eventuele moeilijkheden die aan de horizon opdoemen het hoofd kunnen bieden.
  • Er treden veranderingen op in onze interpersoonlijke relaties. Onze cirkels van steun worden behulpzamer, consistenter en warmer. Families kunnen bijvoorbeeld hun banden versterken door samen te werken om moeilijkheden die ze als gemeenschappelijk zien te overwinnen. Vanaf dat moment worden de behoefte om te delen en de vraag om hulp frequenter.
  • Onze ideeën over spiritualiteit en levensfilosofie kunnen veranderen. Als we herboren zijn, waarderen we meer wat we hebben. We kunnen ook duidelijk onderscheid maken tussen het belangrijke en het secundaire.

“Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer we het hebben over posttraumatische groei, er wordt verwezen naar de positieve verandering die een persoon ervaart als gevolg van het proces van worsteling dat hij ondergaat na een traumatische gebeurtenis, die niet universeel is en dat niet alle mensen die een traumatische ervaring meemaken er voordeel en persoonlijke groei in vinden.”

-Park-

Onderzoek beweert dat er geen consensus is over de vraag of posttraumatische groei stabiel blijft na verloop van tijd. De percentages variëren van drie procent bij proefpersonen die een verlies hebben geleden en rouwen, tot 98 procent bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Avilés Maldonado, P. A. (2013). Relación entre crecimiento postraumático, afrontamiento y rumiación.
  • Poseck, B. V., Baquero, B. C., & Jiménez, M. L. V. (2006). La experiencia traumática desde la psicología positiva: resiliencia y crecimiento postraumático. Papeles del psicólogo, 27(1), 40-49.
  • Poseck, B. V. (2006). Psicología positiva: una nueva forma de entender la psicología. Papeles del psicólogo, 27(1), 3-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.