Een platonische liefde: een verlangen dat nooit vervuld wordt

Een platonische liefde: een verlangen dat nooit vervuld wordt
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 14 april, 2023

Plato zei ooit dat we alleen maar houden van wat we willen, en we verlangen alleen naar datgene wat we niet hebben. Dit is platonische liefde. In zijn tijd voelden mensen al het verwoestende gevoel dat we vandaag de dag ook al te goed kennen: blijvende ontevredenheid over het leven.

Het is alsof we altijd iets missen, ongeacht of anderen jaloers op ons zijn of dat we niets te klagen hebben. Binnenin ons zit een constante leegte die we niet in staat zijn te vullen.

Dit gevoel lijkt het vaakst voor te komen in romantische relaties. Er zijn zoveel mensen die de liefde idealiseren. Ze hebben het nodig om perfect te zijn, in precies de juiste hoeveelheid.

Deze nostalgische romantiek, deze liefde om verliefd te worden (en niet op iemand in het bijzonder), zorgt ervoor dat we ons voortdurend onbevredigd voelen. Dit idee van liefde is niet gebaseerd op de werkelijkheid. Integendeel, het is gebaseerd op de fantasie van wat er had kunnen zijn.

In het zeldzame geval dat deze platonische liefde leidt tot een relatie, voelt de persoon zich opgetogen. Het verhult de leegte die hem zoveel heeft doen lijden.

Het probleem is dat hij na verloop van tijd zijn interesse begin te verliezen en terugkeert naar dezelfde platonische dynamiek die hij zo gewend is. Hij wil iets dat onbereikbaar is en accepteert zijn lijden.

Platonische liefde: verlangen en plezier

Er zijn zoveel mensen die alleen maar plezier vinden in verlangen. Verlangen, dromen, hoop en idealiseren is wat hen op gang brengt.

Maar als ze echt krijgen wat ze willen, vervelen ze zich. Als ze eenmaal datgene hebben waardoor ze zich compleet zouden moeten voelen, is er geen ruimte meer voor verlangen.

Ze vinden iets dat echt en onvolmaakt is, en het voldoet nooit aan de verwachtingen die ze hadden toen ze er zo veel naar verlangden.

Twee hartjes die uit de grond groeien

Ze lopen uiteindelijk weg, ontsnappen, op zoek naar een nieuwe dosis verlangen. Want dat is wat hen echt tot leven doet komen.

Hoewel ze lijden, is het zoet en verslavend. Zij vinden dat er iets beters moet zijn. Als dat niet het geval is, betekent dat dat ze het nog niet hebben gevonden, en gaan ze door met zoeken.

Maar al te vaak denken we dat geluk ergens anders wordt gevonden. Als we nou maar konden vinden waar het was, zou de ontevredenheid verdwijnen.

Maar uiteindelijk realiseren we ons dat dit eigenlijk niet zo is. In feite hebben we al alles wat we nodig hebben om ons goed te voelen. Als we slechts een paar dingen in ons dagelijks leven konden veranderen – dingen die zelden geld kosten – zouden we niet ergens anders op zoek hoeven te gaan naar geluk.

Het probleem is dat we bang zijn om die veranderingen door te voeren. Het zorgt ervoor dat we ons angstig en onzeker voelen, en dus houden we vast aan wat had kunnen zijn in plaats van onze eigen realiteit te creëren.

Leer om te houden van wat je hebt

Het is volkomen normaal om iets te willen dat je niet hebt, en in de meeste gevallen is het een positieve bron van motivatie. Maar als het verlangen een behoefte wordt en leidt tot pijn en lijden, dan kom je vast te zitten en begin je je leeg en ontevreden te voelen.

Paradoxaal genoeg laat deze manier van leven je niet leven. Je bent niet vrij, maar een slaaf van een idee van hoe je denkt dat je leven zou moeten zijn.

Daarom is het belangrijk om te leren houden van wat je hebt, of het nu je relatie, werk, vrienden of stad is. Er zijn tal van positieve punten in al die dingen die anderen voor zichzelf zouden willen.

Je moet de vlekken van routine en desillusie van je bril vegen, je lens vervangen en vrijwillig de aspecten van je leven veranderen die je niet leuk vindt. En doe het met zoveel mogelijk hoop.

Meisje dat slaapt op haar hart

Als je in staat bent om te waarderen en dankbaar te zijn voor elke dag dat je leeft, dan zal je niet langer de dingen missen die je nooit gehad hebt. Je leert te leven in het heden en blij te zijn met wat er gebeurt. Je accepteert tegenspoed en krijgt iets positiefs uit elke ervaring.

Stop met het in gedachten afdwalen naar de toekomst en het voortdurende geklaag over je leven. Blijf waar je bent, neem een risico en verander wat je niet leuk vindt aan je leven.

Maar verlang niet naar perfectie of onmogelijke dromen die nooit uitkomen. Wat je al hebt is perfect, dus waarom zou je er niet van profiteren?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.