Ook zonder verlangen kun je de eerste stap zetten

Ook zonder verlangen kun je de eerste stap zetten

Laatste update: 27 februari, 2017

Iets willen doen betekent gemotiveerd zijn, een vitaal voornemen koesteren, een doel. Het is het verlangen om dichter bij datgene te komen dat we wensen te verkrijgen of realiseren.

Natuurlijk is het verlangen een kracht die ons beweegt, die ons aanmoedigt om hoop te hebben en om te anticiperen, en natuurlijk is het daar waar een verlangen bestaat veel makkelijker om projecten of plannen uit te voeren dan daar waar het afwezig is. Dit betekent echter niet dat het absoluut onmogelijk is om vooruit te komen als het ons ontbreekt aan verlangen.

Wanneer het verlangen wordt overschaduwd

Soms zijn onze verdrietige of depressieve gevoelens zo intens, dat we de reden, het doel of de betekenis van het leven gewoon niet kunnen zien. Feit is dat ieder van ons zich zo kan voelen, ongeacht de situatie. Bovendien kunnen emoties onze visie verduisteren en ons ertoe verplichten om de wereld zwartkleurig te zien, terwijl de wereld juist een plek is die bestaat uit allerlei kleuren.

We worden gebombardeerd door negatieve gedachten. We geloven ze alsof ze de feitelijke waarheid zijn, terwijl ze in werkelijkheid vijanden zijn die gecreëerd zijn door onze irrationele geest, die op dit moment in ons leven niet realistisch nadenkt. We zijn geneigd om te overgeneraliseren, om de dingen te persoonlijk op te vatten, om de dingen groter te maken dan ze zijn, om te dramatiseren of om te denken dat we nooit gelukkig zullen zijn en dat alle hoop volledig verloren is.

Verlangen

Door informatie op deze manier te filteren, kunnen we ons ontzettend angstig voelen. We lijden aan een gevoel van zinloosheid, als een marionet of een gevangene van onze emoties. Er is geen sprake van een verlangen om naar buiten te gaan of om de dingen te doen die we ooit eens met plezier deden. We schrijven dit toe aan het gevoel ‘er geen zin in te hebben’ en dit is precies wat het is: er is duidelijk sprake van een gebrek aan verlangen. Gelukkig beschikken we als mensen echter over een kracht die ontzettend waardevol is, namelijk wilskracht.

Zeg ‘NEE’ tegen je emoties

Wanneer je gebrek aan motivatie de strijd aan het winnen is, sla dan met je vuist op tafel en zeg ‘tot hier en niet verder!’ Dit lijkt heel simpel, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand heeft echter gezegd dat het makkelijk zou zijn, maar het is het proberen en het volhouden waard. Op de lange termijn zul je oog beginnen te krijgen voor de rest van de kleuren die het leven te bieden heeft.

De sleutel is om je handelingen, je hobby’s en je projecten vol te houden, ook al ontbreekt het je volledig aan energie. Hiervoor moet je jezelf mentaal voorbereiden en begrijpen dat jouw verdriet slechts een emotie is. We kunnen niet ontkennen dat het een ontzettend onaangename emotie is. Desondanks moeten we echter door blijven gaan met het uitvoeren van onze plannen, zonder te twijfelen.

Hedonistisch zijn op de lange termijn

Hedonistisch zijn op de lange termijn, wat betekent dat? Het betekent dat we ons bewust zijn van het feit dat we op de korte termijn vaak opofferingen moeten doen zodat we later veel meer kunnen genieten. We moeten de kracht uitoefenen die nodig is om ons aan te kleden ook al ontbreekt het ons aan verlangen, om boodschappen te doen ook al ontbreekt het ons aan energie of om te studeren ook al ontbreekt het ons volledig aan motivatie.

We mogen dan misschien ‘opluchting’ voelen wanneer we onze plannen opgeven, dingen delegeren of simpelweg helemaal niets doen, maar deze opluchting is slechts tijdelijk, van zeer korte duur en zal ons probleem niet oplossen.

Klimmen

Bovendien worden hiermee onze negatieve gedachten over onszelf, de wereld en de toekomst bevestigd. Door onszelf niet de kans te geven om te handelen, sluiten we onszelf op in onze innerlijke wereld. We zien onszelf als onbekwaam, de wereld als een vijandige plek en de toekomst als een staat van totale wanhoop.

We moeten onze wilskracht tevoorschijn halen, we moeten lopen ook al wegen onze voeten een ton en we moeten een weg creëren, beetje bij beetje, totdat we de dingen anders beginnen te zien. Totdat we ontdekken hoeveel goede dingen er daarbuiten zijn en altijd al waren, wachtend op ons…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.