Philofobie: de angst voor liefde

Philofobie: de angst voor liefde

Laatste update: 23 januari, 2017

Word verliefd zonder jezelf om toestemming te vragen. Laat je angsten los! Weet je wel wat je misloopt? Weet je wel dat je enkele van de mooiste dingen van je leven aan je voorbij laat gaan? De angst voor liefde kan ons tot slaaf maken.

Zeg ‘genoeg!’ en word verliefd, ongeacht de gevolgen. Wees niet bang voor liefde. Wees dapper, neem risico’s. Je kunt de tijd niet terugdraaien en de dingen opnieuw doen. Misschien krijg je een tweede kans in een ander lichaam en met een andere ziel, misschien op een andere manier, maar het zal nooit hetzelfde zijn. Laat je hart bonzen met volle kracht.

Laat je door de liefde vervullen als hoe je een zeebries inademt of zoals de stralende zon je huid penetreert. Wees gelukkig met de liefde die bij je aan kwam kloppen en gedag zei. Sluit de deuren naar je hart en ziel niet. Waar ben je zo bang voor? Om het te verliezen? Niets in dit leven is zeker, alleen de dood. Accepteer dat mogelijke verliezen zich altijd zullen voordoen, inclusief het verliezen van de liefde, maar ondertussen leef je nog wel.

De angst voor liefde begrijpen

‘Wat gebeurt er bij me? Waarom ben ik zo bang voor liefde? Ik wou dat ik het kon vermijden, maar wanneer ik merk dat ik verliefd begin te worden, ren ik weg. Ik beëindig de relatie en dan voel ik me weer rustig. Ik raak gewoon in paniek, wat zich lichamelijk uit in duizeligheid, misselijkheid en rillingen. En ik kan het niet uitstaan.’

Misschien heb je last van philophobie, ofwel de angst om verliefd te worden. Zodra je op het punt staat om aan een relatie te beginnen, raak je in paniek en maak je er meestal direct een einde aan. Soms besef je wat er gebeurt en andere keren verzin je smoesjes of duizend-en-een andere redenen om je besluit te rechtvaardigen.

Hart op Slot

Wanneer iemand met philofobie op het punt staat om verliefd te worden, ervaart hij zeer sterke en beperkende wanhoop. Wie vindt het tenslotte leuk dat zijn hart als een gek tekeergaat? Wie vind het nou leuk dat hij zweet, zich duizelig voelt of kortom, kwetsbaar is? Voor iemand met philofobie is het een normale reactie om zo snel mogelijk afstand te nemen van de onaangename situatie.

Deze angst voor liefde lijkt in verband te staan met ervaringen uit eerdere relaties waarvan de pijn en het leed nog altijd voelbaar zijn. Wanneer ze bij een nieuwe relatie het gevoel hebben dat het verleden zich zou kunnen herhalen of als ze zich kwetsbaar beginnen te voelen, rennen ze zo snel mogelijk weg om zichzelf te beschermen tegen mogelijke teleurstellingen.

Hoe overwin je de angst voor liefde

Van fobieën kunnen we genezen en philofobie is hierop geen uitzondering. Je moet simpelweg accepteren wat je overkomt, gemotiveerd genoeg zijn om het te willen genezen en hulp zoeken bij een specialist. Er bestaan bepaalde therapieen om fobieën te behandelen, zoals:

  • Cognitieve therapie. Deze therapie zal je helpen inzicht te verkrijgen in de mentale processen die jou bang maken. Je zult leren wat je angsten en zorgen zijn en je zult leren hoe je je negatieve gedachten kunt vervangen door positieve gedachten.
  • Emotionele desensibilisatie. Bij deze therapie wordt de persoon blootgesteld aan de dingen die hem angstig maken, of dit nu liefde is of iets anders.
  • Hypnotherapie. Hypnose kan helpen om negatieve associaties te elimineren. Bij deze therapie wordt de persoon onder hypnose gebracht om zo zijn psychologische trauma’s te onthullen. De therapeut zal de persoon in deze staat vragen om zijn angsten los te laten.
  • Neurolinguïstisch programmeren. Deze controversiële therapie wordt gecombineerd met hypnose. Gesteld wordt dat onze gedachten worden gevormd door woorden, die uiteindelijk een programma creëren in onze hersenen. De patiënt leert over de programma’s die door hemzelf, zijn ouders, zijn leraren etc. in zijn hersenen geïnstalleerd zijn en verandert ze.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.