Persoonlijk empowerment: het beste hulpmiddel in moeilijke tijden

Persoonlijk empowerment: het beste hulpmiddel in moeilijke tijden

Laatste update: 01 februari, 2018

Heb je je ooit ‘klein’ gevoeld? Alsof je niet in staat was om het obstakel te overwinnen dat het leven op je pad bracht? Je begint te denken dat je nutteloos bent. Waardeloos. Je denkt dat de dingen nooit opgelost zullen worden en dat je er niets aan zal kunnen doen.

Wat is het resultaat van deze manier van denken? Je zal je niet inspannen om uit de situatie te geraken. Want je denkt dat het geen zin heeft.

Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht waaruit we moeilijk wegkomen. En het maakt de dingen alleen maar moeilijker. Kunnen we dan iets doen? Ja! We kunnen onze manier van denken veranderen. Lees verder en ontdek de positieve effecten van persoonlijk empowerment!

“De vraag is niet wie mij laat doen, maar wie mij tegenhoudt.”

-Ayn Rand-

Wat is persoonlijk empowerment?

Wanneer we terechtkomen in een spiraal van aangeleerde hulpeloosheid, dan wordt onze situatie steeds alleen maar erger. Het gevoel dat we de macht niet hebben om dingen te veranderen, ondermijnt onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ja, het kan erg moeilijk zijn om de tegenslagen in het leven te overwinnen. Moeilijk, maar niet onmogelijk.

Als iemand ons zou zeggen dat het leven vol rozengeur en maneschijn zou zijn omdat we goede bedoelingen hebben, dan zou hij liegen. Maar de kleine duivel op onze schouder die ons zegt dat alles zal mislopen, heeft het ook verkeerd.

Gelukkig zijn is eigenlijk een resultaat van evenwicht. Dit evenwicht vinden we zelden als we onze innerlijke kracht en de kracht buiten ons niet gebruiken. Het is een kwestie van wilskracht… maar ook van vermogen en intelligentie.

“De meest voorkomende manier waarop mensen hun kracht opgeven, is door te denken dat ze geen kracht hebben.”

-Alice Walker-

Waarover hebben we het? Gewoonlijk veranderen dingen niet uit zichzelf. Het is erg belangrijk dat we onszelf zien als waardevolle menselijke wezens.

Op die manier kunnen we de kracht waarover we het hadden, heroriënteren, en evenwicht vinden. Dat is het. Maar we mogen ook niet vergeten dat veel dingen buiten onze wilskracht liggen. Dit is belangrijk. Want als we proberen om alles onder controle te hebben, dan zullen we onszelf uitputten.

Specifiek betekent persoonlijk empowerment dat je jezelf ziet als iemand die in staat is om beslissingen te nemen en om te gaan met de verschillende situaties die zich kunnen voordoen.

Tijdens dit proces is het fundamenteel dat je ziet dat ongemak niet alleen van externe dingen komt. Nee, het is ook een innerlijke proces dat jij onder controle kan houden en kan besturen.

Vrouw die bij zonsondergang een sprong in de lucht maakt vanwege haar persoonlijk empowerment

Hoe kunnen we persoonlijk empowerment bevorderen?

Om ervoor te zorgen dat iemand zichzelf op die manier ziet, moet hij een goede hoeveelheid zelfrespect hebben. Een positief zelfbeeld ontwikkelen betekent dat we meer vertrouwen zullen hebben in onze vermogens. En we zullen op onze kracht vertrouwen om alles wat we niet graag hebben, te veranderen.

Dit gezegd hebbende, moet ons zelfbeeld wel overeenkomen met de werkelijkheid. We doen onszelf geen enkel plezier als we verwachtingen creëren die te hoog gegrepen zijn voor ons. Dat is hoe we onszelf zullen uitputten.

Het is dus uitermate belangrijk dat we onszelf goed kennen en ons bewust zijn van onze sterkten en zwakheden. Om onszelf in deze positie te krijgen en met dit karakter, moeten we onszelf op de proef stellen.

“Ik deed altijd iets waarvoor ik niet helemaal klaar was. Ik denk dat dat de manier is waarop je groeit. Wanneer dat moment er is van ‘Wow, ik weet echt niet zeker of ik dit aankan’, en je toch doorzet, dat is wanneer je een doorbraak hebt.”

-Marissa Mayer-

Als we geen risico’s nemen, dan zal het moeilijk zijn om vooruit te komen. De confrontatie aangaan met de werkelijkheid helpt ons in te zien dat onze problemen zelden zo erg zijn als we dachten. En dat we de vaardigheden bezitten die we nodig hebben om de obstakels te overwinnen. Als we het proberen en we falen, kunnen we inzien dat we het verkeerd aangepakt hebben en het aanpassen zodat we de volgende keer een beter resultaat bekomen.

Hoe ziet persoonlijk empowerment eruit?

Laten we tenslotte eens kijken naar de kenmerken die we bij een empowered persoon merken. Deze persoon…

 • informeert zichzelf en probeert bij te leren over de onderwerpen die hem interesseren.
 • probeert zichzelf te trainen en nieuwe vaardigheden te verwerven.
 • neemt zijn verantwoordelijkheid.
 • weet en aanvaardt.
 • heeft een gezonde mate van zelfrespect en zelfvertrouwen.
 • beseft hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen.
 • weet hoe zijn sociale relaties eruitzien, en draagt zorg voor die relaties die het waard zijn. Maar loopt zichzelf nooit in de weg, en gaat op zoek naar evenwichtige relaties zonder giftige emotionele afhankelijkheid.
 • beseft dat het belangrijk is om in zijn interpersoonlijke relaties grenzen te stellen.
 • is in staat zijn tijd te plannen, doelstellingen, behoeften en prioriteiten voorop te stellen.
 • weet hoe hij beslissingen moet nemen.
 • probeert conflicten zo op te lossen dat het voor elke betrokkene het best werkt.
 • communiceert door zijn sociale vaardigheden te gebruiken en zijn assertiviteit uit te oefenen. En doet dit terwijl hij altijd rekening houdt met de rechten van andere mensen, maar ook zijn eigen rechten.
Persoonlijk Empowerment

Door middel van persoonlijk empowerment zullen we vooral beter in staat zijn om in harmonie met onszelf en met anderen te leven. Onze relaties zullen meer kwaliteit krijgen. Laten we de kracht in onszelf vinden! Wellicht ook interessant voor jou

De mythe van de feniks: over onze fantastische veerkracht
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De mythe van de feniks: over onze fantastische veerkracht

De feniks, dat archetypische wezen dat op een wonderbaarlijke manier uit zijn eigen as herrijst, symboliseert de kracht van onze fantastische veerk...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.