Zes peptalks die je jezelf vandaag moet geven

De manier waarop je tegen jezelf praat, heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde en je humeur. Bekijk hieronder enkele mogelijke peptalks die je jezelf zou moeten geven!
Zes peptalks die je jezelf vandaag moet geven
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 06 februari, 2024

Hoe vaak heb je niet gewacht tot iemand anders je zou goedkeuren, erkennen en begrijpen, om vervolgens teleurgesteld te zijn omdat de peptalks die je verwachtte er nooit kwamen? Je kunt niet afhankelijk zijn van anderen om je goed te voelen. Dit is precies waarom je alleen peptalks aan jezelf moet geven. Jij bent tenslotte de belangrijkste persoon in je leven.

Het cultiveren van een relatie met jezelf is een belangrijk proces. Dit komt omdat het gaat om het veranderen van de manier waarop je naar jezelf kijkt, met jezelf praat en jezelf behandelt.

Je hebt jezelf in de loop der jaren misschien meerdere keren gekwetst, beoordeeld en verraden. Er is echter nog tijd om de schade te herstellen. De volgende peptalks zijn een startpunt als je niet weet waar je moet beginnen.

“Echt optimisme is niet de peptalk die je jezelf geeft. Het wordt verdiend door de arbeid die je moet verrichten in je emotionele huishouding.

-Augusten Burroughs-

Zes peptalks die je jezelf zou moeten geven

Trieste vrouw

Zeg dat het je spijt

Zeg dat het je spijt voor alle keren dat je jezelf pijn hebt gedaan met je gedachten, woorden en daden. Dat je je meest onvergeeflijke rechter en hardste criticus bent. Voor alle keren dat je in de spiegel hebt gekeken en alleen jezelf hebt bekritiseerd en afgewezen.

Zeg dat het je spijt voor alle slechte gewoonten die je lichaam en geest beschadigen en voor het voorrang geven aan andere mensen en het vergeten van je behoeften, verlangens en voorkeuren. Je moet ook sorry zeggen voor het feit dat je je mond hebt gehouden toen iemand je niet respecteerde en dat je in schadelijke omgevingen en relaties bent gebleven.

De belangrijkste peptalks die je jezelf kunt geven: zelfvergeving

Vergeef jezelf voor alle fouten die je hebt gemaakt en realiseer je dat je je best hebt gedaan. Zo moet je erkennen dat je misschien niet de kennis of de gereedschappen had die je nu hebt. Dat je situaties niet kon zien zoals je ze nu ziet. Vergeef jezelf omdat je weet dat je niet schuldig bent aan wat er is gebeurd. Bevrijd jezelf dus van die lasten en probeer verder te gaan.

Zeg dank je wel

Bedank jezelf dat je het zover hebt geschopt, dat je bent wie je nu bent. Bedank jezelf voor het overwinnen van pijn, angst en verdriet en voor het vooruitgaan, door het beste van jezelf te geven. Voor je doorzettingsvermogen, moed en kracht.

Doe dit om elk van je goede daden te erkennen en te waarderen, ook al heeft niemand anders ze waargenomen of beloond. Jij zag ze en ziet ze nog steeds. Bedank jezelf dus voor alle vriendelijkheid, medeleven en vrijgevigheid die je in de loop der jaren hebt gegeven.

Je kunt het

Ja, dat kun je, want je bent een waardevol en capabel persoon en je hebt de kwaliteiten en vastberadenheid om te bereiken wat je van plan bent. Je kunt het proberen, ook al ben je soms bang en onzeker. Als je fouten maakt, kun je die accepteren en verbeteren. Je bent net zo valide als ieder ander en hebt alles wat je nodig hebt om aan je doelen te werken en ze te bereiken.

Je steunt jezelf

Ja, je bent afhankelijk van andere mensen, maar je bent ook autonoom op vele niveaus. Je geniet, waardeert en waardeert het gezelschap en de genegenheid die anderen je kunnen geven, maar je hebt het niet nodig omdat je onvoorwaardelijk bent voor jezelf.

Zo ben je er bij elk succes en bij elke mislukking. Je viert feest tijdens je gelukkige momenten en omhelst jezelf tijdens je verdrietige dagen. Bovendien begrijp je jezelf als je humeurig bent. Dit komt omdat jij je beste vriend bent, je grootste steun en je veilige haven. Je kunt altijd op jezelf rekenen.

Zelfacceptatie

Je accepteert jezelf zoals je bent, met al je deugden en gebreken. Je kunt jezelf zonder filters zien en overweegt je licht en schaduw en deze weerhouden je er niet van jezelf te accepteren. Sterker nog, je schat je waarde hier en nu in. Daarnaast ben je voorzichtig met de woorden die je gebruikt om jezelf aan te spreken, omdat je jezelf respecteert.

Blije vrouw voor de spiegel

Gebruik deze peptalks om je relatie met jezelf te verbeteren

Al deze peptalks kunnen je helpen je gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Ze hebben een directe en positieve invloed op je leven. Je hoeft er maar een paar een keer te gebruiken. Je hoeft je bijvoorbeeld niet elke fout die je hebt gemaakt te herinneren, ze te erkennen, jezelf te vergeven en elke dag verder te gaan.

Natuurlijk kunnen anderen je op specifieke momenten aanmoedigen. Je zult moeten horen dat je een nieuwe of bedreigende situatie aankunt en dat je er bent om jezelf te troosten als je verdrietig bent.

Andere peptalks kunnen echter een mantra voor je leven worden. Dankbaarheid voelen voor wie je bent, jezelf accepteren en dankbaar zijn voor je gelukkige onderbrekingen kunnen een significante verandering in je houding en stemming teweegbrengen. Praat tegen jezelf wanneer je dat nodig hebt!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hay, L. L. (1990). Ámate a ti mismo: cambiarás tu vida. Urano.
  • Prieto-Ursúa, M., & Echegoyen, I. (2015). ¿ Perdón a uno mismo, autoaceptación o restauración intrapersonal? Cuestiones abiertas en Psicología del perdón. Papeles del psicólogo36(3), 230-237.
  • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima (Vol. 2). Barcelona: Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.