Sorry zeggen: fundamenteel voor elk gezin

Sorry zeggen: fundamenteel voor elk gezin

Laatste update: 18 juni, 2018

Sorry zeggen is iets dat kinderen leren van hun ouders. Maar niet alle gezinnen zijn goed in het vragen om vergeving wanneer de situatie daarom vraagt. Wanneer we echter een fout maken, ook als ouders, is het belangrijk dat we dit toegeven. Vaak vergeten we dat dit het soort fundament is dat de sterkste, gelukkigste en meest respectvolle banden opbouwt.

Eén ding waar veel gezinnen niet genoeg aandacht aan besteden, zijn communicatiestijlen. Vaak zijn we ons niet bewust van het enorme aantal codes, onzichtbare bevelen en psychologische tekens die we projecteren op onze dierbaren. Wat we doen, zeggen of zelfs ‘niet zeggen,’ zegt echter een hele hoop.

‘Als je fouten maakt, laat ze dan zien dat je niet te trots bent om te zeggen “sorry, ik zat fout,” en wees moedig genoeg om te zeggen dat je het goed zult maken.’

Plant de manier waarop we met elkaar omgaan de wortels van harmonie of zaait het de zaden van ongeluk in onze meest intieme relaties? Dit is een vraag die zeker de moeite waard is om over na te denken. Het maakt niet uit wat je gezinsdynamiek is, we maken allemaal fouten en ‘moeten’ allemaal om vergeving vragen. En om in te zien wanneer ‘sorry’ zeggen op zijn plaats is, hebben we emotionele intelligentie nodig.

Emotionele intelligentie is een gezond, inspirerend hulpmiddel dat tevens ontzettend belangrijk is voor het opvoeden en begeleiden van je kinderen. Het is een geweldige manier om je kinderen een waardesysteem te geven dat hen leert een intieme kijk op de mens hebben, dat hen leert te accepteren dat we allemaal fouten maken. Maar het betekent ook dat je weet hoe je om vergeving moet vragen om goed te maken wat je fout hebt gedaan, om al je banden te onderhouden…

Tekening van een meisje

Sorry zeggen is een fundamenteel onderdeel van onze samenleving

We maken allemaal fouten. We vergissen ons allemaal weleens, we zorgen allemaal weleens voor misverstanden en we maken er allemaal weleens een zootje van. Niemand op aarde is hier immuun voor. Als het dan ook aankomt op het opvoeden van kinderen, kan niemand fouten, ongepaste praktijken, verkeerde aandacht, verwaarlozing, enz. vermijden. En het doet er niet toe of we meer of minder fouten maken dan onze kinderen. Wat ertoe doet is dat we deze situaties, nadat ze zich hebben voorgedaan, op de juiste manier verwerken.

Inzien dat je een fout gemaakt hebt, je verantwoordelijkheid ervoor nemen en ‘sorry’ zeggen tegen je kind, zal jouw kind iets waardevols bijbrengen. Onze volwassen ‘cultuur’ keurt dit echter niet altijd goed en dit maakt het niet gemakkelijk. Het is alsof ouders zelf bang zijn om hun perfecte imago in de ogen van hun kinderen te breken. We zijn voortdurend bezig met onze kinderen te leren om hun verontschuldigingen aan te bieden, hoe kunnen we dan als ouders zelf sorry zeggen?

Verliezen we dan niet onze autoriteit? Nemen ze ons dan nog wel serieus?

Dit is wat veel ouders denken. Vaders doen het wanneer ze grote beloften doen aan hun kinderen die ze uiteindelijk niet nakomen. Moeders doen het wanneer ze om het minste geringste tegen hun kind schreeuwen, omdat hun werk al genoeg problemen oplevert en ze het even niet kunnen hebben om ook nog met vervelende kinderen te moeten dealen.

Een familie van lepels

Sorry zeggen is echter een basisonderdeel van samenleven. Het is de juiste weg om te nemen wanneer zich een probleem voordoet waar jij als volwassene verantwoordelijk voor bent. En er zijn maar weinig daden die deze uitdrukking samenvatten. Door ‘sorry’ te zeggen tonen we namelijk enorm veel empathie en erkenning voor samenlevingsregels. Uiteindelijk, hoe groot of klein ook, zijn dit regels die we allemaal moeten volgen voor het welzijn van iedereen.

Leren een gezin te zijn

Velen van ons zeggen dagelijks sorry voor de kleinste dingen. We doen het als we tegen iemand aanbotsen, als we vergeten om op te staan voor mensen in de bus, als we vergeten dat boek voor onze klasgenoot of collega mee te nemen… Als het belangrijk is om sorry te zeggen voor de kleinste dingen, dan is het absoluut noodzakelijk om het te zeggen tegen de mensen die het dichtste bij ons staan. De mensen van wie we het meest houden.

Wanneer we sorry zeggen tegen onze dierbaren, kunnen we er bovendien van uitgaan dat ze ons zullen vergeven. Gewoon omdat we belangrijk voor elkaar zijn. Liefde, genegenheid en zorgzaamheid zijn dingen waaraan we moeten werken. ‘Sorry’ leren zeggen is wat een gezin maakt. Het creëert een ruimte waarin je gelukkige kinderen kunt opvoeden met de juiste waarden. Laten we dan nu eens kijken naar de belangrijkste voordelen.

Gezin maakt samen muziek

Je kinderen om vergeving vragen: een stap voorwaarts met enorme voordelen

  • Sorry zeggen tegen je kinderen zal je helpen om je beter te kunnen concentreren in je dagelijkse leven. Als je je ervan bewust bent dat jij als ouder niet perfect bent en toch die dagelijkse wervelwind weer weet te doorstaan, dan zal dit je helpen om meer in het heden te blijven. Je zult meer afgestemd zijn op de behoeften van je kind.
  • Het is ook belangrijk om één ding goed te begrijpen: een kind om vergeving vragen getuigt niet van zwakte. Integendeel zelfs, het getuigt van volwassenheid en verantwoordelijkheid.
  • Bovendien zal erkennen dat je een fout hebt gemaakt bij je kinderen voorkomen dat de situatie ingewikkelder wordt. Door je fouten niet toe te geven, zouden je kinderen beetje bij beetje het vertrouwen in jou kunnen verliezen.
  • In elke relatie waarin de volwassenen in staat zijn ‘sorry’ te zeggen en hun kinderen om vergeving te vragen, zijn er voor zowel ouder als kind prachtige lessen om te leren. We zijn niet perfect alleen maar omdat we ouder zijn. Fouten maken deel uit van ons DNA. Het maken van fouten is tevens een geweldige manier om te verbeteren als mens.

Tot slot, één ding dat elk gezin moet begrijpen – als ze geluk en harmonie willen bewerkstelligen – is dat sorry zeggen een psychologische vaardigheid is die goed is voor iedereen. Dus wees niet bang. Kijk niet achterom en zeg sorry als dat nodig is. Je zult zien dat het je een onschatbare nieuwe kans zal bieden, namelijk de kans om jezelf beter te leren kennen. Wellicht ook interessant voor jou

In dit huis maken we herrie, zeggen we ‘sorry’, en omhelzen we elkaar
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
In dit huis maken we herrie, zeggen we ‘sorry’, en omhelzen we elkaar

Gezamenlijk een familie vormen betekent dat we ons laten omringen door de geïmproviseerde muziek van het leven, en onze dagelijkse dans dáár op afs...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.