Ouders die hun kinderen emotioneel controleren na hun kindertijd

Ouders die hun kinderen na hun kindertijd emotioneel onder controle houden, veroorzaken veel schade. Lees er hier meer over.
Ouders die hun kinderen emotioneel controleren na hun kindertijd
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 25 oktober, 2023

Kinderen hebben vrijheid nodig om autonomie te bereiken. Alleen zo kunnen ze structuur aanbrengen in hun identiteit, hun overtuigingen en hun meningen. Bovendien zijn ze in staat om de weg naar het volwassen leven te bewandelen. Als ouders hun kinderen echter emotioneel controleren, belemmeren ze hun ontwikkeling.

Er zijn ouders die vanaf de kindertijd van hun kinderen hun toekomst uitstippelen op basis van hun eigen behoeften. In feite kijken ze naar de toekomst en geven hun kinderen verantwoordelijkheden die niet bij hen horen.

Ze zien in hun kind een toevluchtsoord voor eenzaamheid of een reddingslijn tegen de verliezen van ouderdom. Ze verwachten misschien ook dat een van hun kinderen voor andere broers of zussen zorgt of een soort familietraditie voortzet.

Sommige ouders denken dat hun emotionele of financiële stabiliteit afhangt van het feit of hun kinderen bij hen wonen. Deze ouders zijn echter het slachtoffer van hun eigen angsten en onzekerheden. Door deze niet te overwinnen, geven ze deze gevoelens bovendien door aan hun kinderen. Daarom blijven de kinderen bij hen wonen.

De meesten zijn zich hier niet eens van bewust. Toch brengt het hen veel schade toe.

Een kind is een vraag die we het lot stellen .”

-José María Pemán-

Ouders praten met hun dochter

Het mandaat

Dit soort ouders laat zichzelf hulpeloos klinken om hun kinderen te manipuleren. Hun woorden veranderen na verloop van tijd in een mandaat en een zin waaraan het kind dan verplicht is te voldoen.

Dan geeft het kind zijn eigen plannen op. In veel gevallen offeren ze zelfs de mogelijkheid op om een eigen gezin te stichten, of om een opleiding te volgen op een bepaalde plek, of om een professionele kans te accepteren die echt aantrekkelijk voor ze is. In feite moeten ze hun ouders betrekken bij alle plannen die ze maken.

Deze kinderen hebben een mandaat gekregen om koste wat het kost de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het welzijn en geluk van hun ouders. Kinderen die deze rol op zich nemen, dragen een enorme emotionele last. Bovendien voelen ze zich schuldig als ze er alleen al aan denken om een onafhankelijk leven te leiden.

Sommige van deze kinderen blijven zelfs lang nadat hun ouders zijn overleden in het ouderlijk huis wonen en “vervullen” hun toegewezen bestemming. In andere gevallen hebben de kinderen hun eigen gezin.

De conflicten met hun ouders (Spaanse link) die uit deze beslissing voortkomen, zorgen er echter vaak voor dat ze terugvallen, scheiden en weer in het ouderlijk huis gaan wonen.Relevante gevolgen als ouders hun kinderen emotioneel controleren

Onopgeloste opvoedingsproblemen kunnen een hele generatie kinderen bederven en zelfs verder gaan. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat dit soort ouders op dezelfde manier is opgevoed als waarop ze hun kinderen vandaag de dag “trainen.”

Deze vorm van emotionele manipulatie door ouders resulteert in gefrustreerde kinderen zonder echte verwachtingen in het leven. Deze kinderen worden in feite gebruikt als emotionele krukken. Ze worden gedwongen om hun eigen bestaan te vergeten.

Daarnaast onderdrukken ze vaak hun eigen behoeften en verlangens. Dit is irrationeel en ze worden vaak neurotisch. Bovendien zullen deze kinderen zich in veel gevallen, als hun ouders overlijden, helemaal verloren voelen omdat ze niet weten wat ze met hun vrijheid en hun leven aan moeten.

Trieste man

Een voortdurende afhankelijkheid

Over het algemeen kunnen dit soort situaties sterke gevoelens van haat-liefde jegens ouders opwekken. In sommige gevallen worden ze zelfs een bron van permanente conflicten tussen de twee partijen. Als dit soort relaties blijven bestaan, worden ze extreem ongezond.

Deze wederzijdse gebondenheid beperkt de vrijheid van de betrokkenen en verhindert de vervulling van verlangens en doelen. Het voedt ook onzekerheid en een laag zelfbeeld bij het kind.

Het leven opvatten als een voortdurende reeks offers gebaseerd op een verkeerd begrepen concept van liefde heeft gevolgen. Het kan leiden tot ernstige problemen in het psychisch functioneren, zoals fobieën of obsessief-compulsieve stoornissen.

Ook het schuldgevoel dat het kind ervaart wanneer het het mandaat schendt, kan ertoe leiden dat het lijdt aan somatische ziekten of andere soorten stoornissen. Deze hebben belangrijke gevolgen voor hen. In feite worden ze gewoon overbelast.

Wat je kunt verwachten

Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen een positieve houding hebben ten opzichte van hun ouders. Dit betekent echter niet dat zij het recht hebben om hun toekomst te bepalen. Ouders die hun kinderen emotioneel controleren doen dit echter wel. 

Sterker nog, we weten nu dat wanneer kinderen worden opgevoed om verantwoordelijk en onafhankelijk te zijn, ze veel meer geneigd zijn om te helpen en bij te dragen aan het welzijn van hun ouders op latere leeftijd.

Sterker nog, in deze gevallen, wanneer er problemen optreden, zullen de kinderen zo goed mogelijk meewerken. Bovendien is het minder waarschijnlijk dat de ouder-kindrelatie stukloopt.

Voor de meeste ouders is er geen grotere voldoening dan hun kinderen zelfstandig te zien worden. Deze mensen hebben hun kinderen zien opgroeien en aangemoedigd om hun eigen leven in handen te nemen. Daarom zijn ze erg blij dat hun kinderen nu gelukkig zijn met hun eigen leven en de keuzes die ze hebben gemaakt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chávez, M. A. (2017). Tu hijo, tu espejo (nueva edición): un libro para padres valientes. Grijalbo.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.