Op zoek naar een film met een krachtige boodschap?

Indie-filmfestivals zijn niet de enige plekken om films met een krachtige boodschap te zoeken. Er zijn vermakelijke en gemakkelijk te bekijken films te vinden die waardevolle lessen leren en je een goed gevoel geven. In het artikel van vandaag zullen we er een paar noemen.
Op zoek naar een film met een krachtige boodschap?
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Denk jij dat de enige betekenisvolle films obscure cultfilms zijn? Denk dan nog maar eens goed na. Een geweldige film met een krachtige boodschap is niet moeilijk te vinden. In het artikel van vandaag geven we enkele aanbevelingen. Een vermakelijke en gemakkelijk te bekijken film kan ook vol gevoelens en betekenis zitten.

Je hoeft niet beslist naar indie-filmfestivals te gaan om films te vinden die je nieuwsgierigheid opwekken, je waarden uitdagen, een beroep doen op je bewustzijn en je iets vanuit een nieuw perspectief laten zien of begrijpen.

Maar soms wil je iets kijken meer dan alleen voor entertainment. Je bent op zoek naar iets dat je beweegt, dat diep en vol gevoel is. Filmliefhebbers denken vaak dat dit soort films alleen buiten Hollywood te vinden is en dat je bijvoorbeeld in het werk van regisseurs als Andrei Tarkovsky of Jean-Luc Godard moet duiken.

Alleen omdat een film is gemaakt door een populaire regisseur of bekende acteurs bevat, wil nog niet zeggen dat de film geen betekenis heeft. Je kunt complexe maar oprechte films vinden met een krachtige boodschap.

Een vermakelijke tranentrekker: Hachi, A Dog’s Tale (2009)

Als deze film je harder laat huilen dan het einde van films als Million Dollar Baby of Titanic, dan maak je deel uit van een selecte groep diehard dierenliefhebbers.

Deze film is een sentimenteel juweel. Het laat zien hoe sterk de band tussen mensen en huisdieren kan zijn. Hachi, A Dog’s Tale (2009) gaat over de onvoorwaardelijke loyaliteit en liefde die honden hebben voor hun baasje. Dit is een mooie, oprechte tranentrekker.

Een vermakelijke film met een krachtige boodschap over sociale rechtvaardigheid: Dirty Dancing (1987)

Deze iconische dansfilm uit de jaren ’80 is meer dan alleen een leuke manier om een paar uurtjes door te brengen. Dirty Dancing behandelt hoe empathie en menselijkheid klassenverschillen en stereotypen kunnen overwinnen.

Je kijkt toe hoe een dappere jonge vrouw (Jennifer Gray) haar burgerlijke doktersvader vraagt om een vrouw die ze nauwelijks kent met een groot probleem te helpen. Terwijl ze bezig zijn, laten de personages ons zien dat dansen en goede vibes belangrijker zijn dan ras en sociale klasse.

Een Oscar-winnende film met een krachtige boodschap: Parasite (2019)

Parasite is een film met verschillende lagen wat diepte betreft. Het is een geweldige film. In feite verbergt de plot een vreselijke waarheid. De film is een subtiele maar harde kritiek op het kapitalisme, sociale klassen en de valkuil van meritocratie.

Het enige wat je hoeft te doen is observeren, begrijpen en verrast worden door een ogenschijnlijk alledaags verhaal dat goed aansluit bij de analogie die het vertegenwoordigt in bepaalde scènes. Kortom, Parasite is een uitstekende en zeer entertainende film.

Entertaining en mysterieus: The Cider House Rules (1999)

Ondanks dat het gemakkelijk kijkt, behandelt deze film enkele zeer ‘lelijke’ onderwerpen. Het ongelooflijke acteerwerk van Michael Caine brengt dit verhaal tot leven. Een verhaal over verlaten kinderen, jonge moeders in moeilijkheden die niemand wil helpen en vreselijke familiegeheimen die verborgen zijn tijdens het ciderseizoen.

Aan het einde van deze prachtige film weten we dat er prinsen in Maine zijn die nooit koningen zullen worden, en dat meestal degenen die de regels maken niet degenen zijn die ze volgen.

Een onderhoudende historische film: Good Bye, Lenin! (2003)

Je hebt maar één moeder, dus zorg goed voor haar. Deze ontroerende film, voortreffelijk gespeeld door Daniel Bruhl, speelt zich af in een historisch moment van overgang. De film heeft een humoristische ondertoon, maar het helpt ons een heel belangrijk deel van onze geschiedenis te begrijpen.

Je zult bijvoorbeeld begrijpen hoe duizenden mensen hun verlangens op een symbolische en echte muur plaatsen, en dat het belangrijkste om je in leven te houden soms is om in iets te geloven, of het nu uitkomt of niet.

Een geweldige film over onderwijs: Dangerous Minds (1995)

Dit is een film uit de jaren ’90 met een schitterende soundtrack. Michelle Pfeifer speelt de hoofdrol als een jonge en mooie lerares op een onrustige school. In eerste instantie lijkt het een voorspelbare film die niet veel te bieden heeft, maar het bevat verhalen die met elkaar verweven zijn die diepte en betekenis aan de film geven.

De belangrijkste conclusie van Dangerous Minds is dat de slimme/domme en goede/slechte studentendichotomie niets waard is wanneer jonge mensen in extreme omstandigheden leven. De film stelt dat onderwijs veel beter is in het veranderen van de realiteit van mensen dan drugs of misdaad.

Een film over de milliseconden die je leven kunnen veranderen: Match Point (2005)

De frivoliteit van bepaalde sociale omgevingen en de hypocrisie van mensen zijn de rode draad door deze Woody Allen-film. Het is een verhaal over passie, sensualiteit en iets dat moeilijker te begrijpen en te accepteren is: het matchpoint.

Enkele milliseconden kunnen je leven voor altijd veranderen. In die milliseconden kun je niet beslissen of wat er gaat gebeuren al dan niet terecht of goed is.

Entertainment, liefde en verraad: Legends of the Fall (1994)

Dit is een goede film om naar te kijken als je zin hebt in een goede film. De soundtrack is spectaculair en het centrale conflict is belangrijk.

Als verliefd worden op de partner van je beste vriend ingewikkeld is, wat zou er dan gebeuren als het de verloofde van je overleden broer was? Bij Legends of the Fall gaat het erom dat je gewoon niet naar bepaalde emoties kunt handelen, hoe oprecht en krachtig ze ook zijn. Dat is een diepe en vaak pijnlijke les.

Een film met een krachtige boodschap over echte gezinnen: Little Miss Sunshine (2006)

Een gezin gaat op reis zodat hun dochter mee kan doen aan een schoonheidswedstrijd. De cast is wonderbaarlijk excentriek. We hebben de grillige oude opa van het kleine meisje.

Daarnaast hebben we haar persoonlijke coachvader, die theorieën heeft over succes die niet eens werken voor zijn eigen ondernemingen. Ze heeft een broer die niet wil praten, een homo-oom die door een creatieve crisis gaat en een moeder die het allemaal maar verdraagt.

De reis en de wedstrijd laten zien dat er geen normen zijn voor schoonheid, geluk of succes. Aan het eind van de dag is de belangrijkste uitdaging om een gelukkig gezin te zijn, niet een perfect gezin.

Een leuke film over liefde (of niet): (500) Days of Summer (2009)

De verteller waarschuwt je helemaal aan het begin van de film dat dit geen typisch liefdesverhaal is. Een bewering die waar of onwaar is, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Als je wel eens deel hebt uitgemaakt van een onbeantwoorde liefdesgeschiedenis, dan zal dit een heel bekende, haalbare situatie lijken.

(500) Days of Summer is een niet-catastrofale kijk op hoe pijnlijk het kan zijn om van iemand te houden die niet hetzelfde voor jou voelt. Het ergste voor deze hoofdpersoon is echter dat er geen logische reden voor is, en het enige wat hij kan doen is de seizoenen voorbij zien gaan.

Nou, dat was het. Bekijk deze films als je op zoek bent naar wat entertainment met wat filosofische reflectie. Als je denkt dat een geweldige film met een krachtige boodschap niet bestaat, denken we dat sommige van bovengenoemde films je van gedachten zullen doen veranderen. Wellicht ook interessant voor jou

18 musicalfilms voor alle smaken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
18 musicalfilms voor alle smaken

Musicalfilms bestaan al sinds onze kindertijd. Vandaag brengen we je een kleine selectie van de meest representatieve titels van dit genre.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.