Onze huisdieren zijn onze familie

Onze huisdieren zijn onze familie

Laatste update: 16 december, 2016

Het wordt steeds vaker gezegd dat iemand die nog nooit een huisdier heeft gehad, die nog nooit ontdekt heeft hoe het is om met een onweerstaanbaar schattige kat of obsessief energieke hond te leven, niet weet wat oprechte, pure, onbaatzuchtige liefde is… Liefde die wordt geboden zonder iets terug te verwachten. Het is een liefde die geen wrok kent en die, stilletjes, door middel van de kleinere dingen, ons leven vrediger, aangenamer en authentieker maakt.

We begrijpen de term ‘huisdier’ als een gedomesticeerd dier dat met mensen leeft. Gezegd kan worden echter dat het idee verder gaat: een huisdier leeft niet alleen met ons, ze zijn een essentieel onderdeel van onze familie.

Voor vele mensen is dit idee waarschijnlijk maar moeilijk te begrijpen, vooral als we het woord familie begrijpen als een verbintenis waarbinnen gedeeld bloed hetgeen is dat de relatie tot stand brengt. In werkelijkheid kan het woord echter vanuit meerdere opzichten worden gedefinieerd. Soms is bloed alleen niet genoeg om een ‘familie te creëren’. Er zijn vele relaties die gebaseerd zijn op wederkerigheid, op verbintenissen die uiteindelijk belangrijk worden en op dagelijkse authenticiteit die mensen samenbrengt.

Alle positieve emoties, waar ze ook vandaan komen, verrijken ons en helpen ons groeien. Het is dan ook helemaal prima dat we onze honden een plekje op de bank geven naast onze partner of onze kinderen. Misschien worden we uitgelachen als we vertellen hoe onze kat ons elke ochtend komt wakker maken of dat onze hond een bepaalde intuïtie heeft en weet wanneer we verdrietig zijn, maar… Onze honden en katten en andere huisdieren maken net zo goed deel uit van ons emotionele leven. Om deze reden omarmen we ze en betrekken we ze erbij. We erkennen ze als een intiem onderdeel van onze kleine wereld. Als deel van onze familie.

Wanneer onze dieren ons aannemen als familie

Meisje met Hond

Heb je weleens ervaren hoe het voelt om geadopteerd te worden door een huisdier? Wanneer een dier ons leven binnenkomt, zal het ons eerst verlegen en vol verbazing observeren. Dit komt doordat de wereld van mensen soms een beetje te gek en ingewikkeld voor ze is.

Als mensen zijn we soms onstabiel. We verzamelen momenten van woede, tijden van geluk. We zijn soms boos en voor wat we vandaag niet leuk vinden, kan morgen gelden dat we ervan houden. Katten en honden daarentegen zijn altijd hetzelfde en hopen maar op één ding: geliefd worden.

Wanneer onze huisdieren ons adopteren, kunnen er binnenin ons veel dingen veranderen waarvan we niet eens doorhebben dat ze veranderen. Deze dieren echter, met hun speelse maar toch oprechte blikken, kunnen onze gedachten meestal heel goed lezen.

Wanneer de dieren ons leven betreden, ontdekken we plotseling dat wij het middelpunt van hun aandacht zijn en dat ze volledig afhankelijk zijn van ons. Op onze beurt raken wij ook afhankelijk van hen. We zijn gaan houden van het moment waarop we thuiskomen en zij ons begroeten met onbegrensde blijheid.

Ze hebben behoefte om in de familie te worden opgenomen en beschouwd te worden als deel van de familie. Ze houden van routines en gewoontes en dat we ze altijd hetzelfde behandelen, consistent en zonder tegenstellingen.

Wanneer deze wederzijdse adoptie volledig wordt en volledige opname in de familie omvat, veranderen we allemaal een beetje. Onze huisdieren worden onze beschermers. En wij worden hun nauwste verwanten, hun rolmodellen, de schoot waarop zij hun middagdutje doen; voor hen zijn wij leden van dezelfde roedel.

Ze zijn onze dagelijkse emotionele troost. Ze bieden ons opluchting. Ze zijn onze stille vertrouwelingen, de troost voor ons verdriet, en ze besprenkelen onze dagen met gelach en ontspanning.

Wanneer we een relatie vormen met een hond of een kat, dan wordt onze familie groter. Ons hart wordt sterker. Voor ze zorgen is een plicht, maar van ze houden en deze liefde van ze terugkrijgen, is het grootste privilege.

Mijn huisdier en ik zijn uniek voor elkaar

Hond en Kat

Wanneer we onze huisdieren deel van onze familie maken, worden wij het middelpunt van hun bestaan. Het maakt niet uit of we met een slecht humeur wakker worden of dat we thuiskomen na een verschrikkelijke dag waarop alles wat we probeerden mislukte… Voor onze huisdieren zijn we altijd hetzelfde, wat er ook gebeurt. Onze fouten doen er niet toe, onze momenten van zorgeloosheid, ons fysieke uiterlijk en wat er ook gebeurd is in ons verleden… Onze huisdieren leven alleen in het huidige moment en weten alleen hoe ze ons moeten laten zien dat we het verdienen om geliefd te worden, ongeacht wat dan ook.

Soms zijn we zo verwikkeld in onze dagelijkse zorgen, onze verantwoordelijkheden en alle plekken waar we naartoe moeten, dat we niet doorhebben hoe onze huisdieren voor ons zorgen, hoe ze naar ons kijken… en dit is iets dat we zouden moeten opmerken.

Ze leven elk moment ten volle. Gisteren bestaat niet en de dag van morgen heeft geen betekenis. Onze huisdieren staan alleen maar te popelen om wat tijd met ons door te brengen, al hopend dat ze zo goed, zo gelukkig en zo comfortabel mogelijk kunnen zijn als maar kan.

Ze zijn niet veeleisend. Ze oordelen nooit over ons. Ze hebben het subtiele vermogen om het beste in ons naar boven te brengen. Als we verdrietig thuiskomen, dan weten onze huisdieren, deze speciale leden van de familie, precies hoe ze binnen een seconde onze spanning kunnen verlichten.

Ze zullen een knuffel, een omhelzing, een vriendelijk woord altijd waarderen. Ze staan het zichzelf toe volledig lief te hebben en hopen alleen maar dat wij hetzelfde zullen doen. Ze zijn trouwe wezens die onze dagelijkse levens een avontuur vol grappige verhalen en goedhartige momenten maken. Ze zullen altijd een speciaal plekje hebben in ons hart.

–Afbeeldingen met dank aan Nadezhda Yume–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.