Merlí, een heel andere televisieserie

Ben jij op zoek naar een grensverleggende, politiek niet-correcte en unieke televisieserie? Dan is Merlí de perfectie serie voor jou. Wie kon ooit denken dat een televisiereeks filosofie populair zou maken? We bevinden ons immers in een tijdperk waarin we allemaal in een snel tempo bewegen en waarin we niet diep nadenken over de dingen.
Merlí, een heel andere televisieserie

Laatste update: 24 december, 2019

Er zijn nog nooit zoveel televisieseries tegelijkertijd te bekijken geweest als op dit moment. Om eerlijk te zijn is het echter niet langer echt juist om ze “tv-“series te noemen. Al deze nieuwe streamingplatforms, films, realityshows en documentaires hebben ons begrip volledig veranderd over wat een serie kan zijn. Merlí is een geweldig voorbeeld.

In die massale toevloed van keuzes is er één reeks die erin geslaagd is om mensen te onderwijzen, te motiveren, te vermaken en te amuseren.

Wat deze serie echter vooral gedaan heeft, is de emotionele kant van de kijkers aanspreken. Meer series hebben dat gedaan maar het is toch echt ongekend dat het met een hoofdpersoon gebeurt die filosofieleraar is. Dat is dus het geval met Merlí.

Merlí brengt de filosofie bij de mensen

Mensen die niet vertrouwd zijn met de filosofie, beschouwen het vaak als duf en uitermate saai of te theoretisch. Eén van de geweldige dingen omtrent deze serie is dat de filosofie iets is wat je ziet, toepast en voelt wanneer je kijkt. In dit televisieprogramma is het niet zomaar iets waarover je leest of theoretiseert.

Vele mensen beschouwen de filosofie als de moeder van alle moderne leerstellingen die op zoek gaan naar kennis. Het spreekt immers over het leven en stelt allerlei soorten vragen die ook andere disciplines stellen.

Is er dus een betere manier om filosofie te onderwijzen dan het leven zelf? In dit geval doen ze het aan de hand van het hoofdpersonage. De naam van de serie is afkomstig van dit personage. Nog een ander geweldig aspect van het programma is dat elke episode in de drie seizoenen gebaseerd is op een specifieke filosofische leer.

Elke episode toont de voornaamste ideeën of theorieën van een specifieke filosoof zonder enige betekenis van de verhaalinhoud te verliezen. Merlí zal je een veel dynamischer begrip van de filosofie verschaffen dan waaraan je waarschijnlijk gewend bent.

Het is net als het leven zelf

Dit is een duidelijke tragikomedie. Het hoofdpersonage, Merlí (gespeeld door Francesc Orella) lijkt een opgebrande filosofieleraar te zijn. Vaak is hij onvolwassen en gevoelig. Hij geeft ook uiting aan een vervelende zin voor mannelijkheid. Toch is hij ook authentiek, wijs en provocatief.

Veel van wat in deze serie gebeurt, heeft te maken met de andere hoofdpersonages, zijn leerlingen. Naarmate de serie vordert, ga je meer zien van het licht en de duisternis in het leven van vele leerlingen.

Wat Merlí onder andere anders maakt als leraar, is dat hij zijn persoonlijk leven vermengt met het leven van al zijn leerlingen. Het is één van de ontelbare voorbeelden van zijn politiek niet-correct zijn.

Bovendien is het ook een voorbeeld van de manier waarop hij de maatschappelijke grenzen en de maatschappij in het algemeen in twijfel trekt. In deze serie gaan de relaties tussen leraar en leerling verder dan de muren van het klaslokaal.

Lachen, trillen, tranen, frustratie…dat is wat deze serie bij jou teweeg zal brengen. Het is enorm realistisch. Bovendien doorbreekt het elk gevoel van voorspelbaarheid dat kenmerkend is voor echt mooi afgeronde personages.

Merlí als personage

De belangrijkste uitdaging voor een serie met één enkele hoofdpersonage is dat het echt goed opgebouwd moet zijn. De manier waarop de ontwerpers Merlí als personage opgebouwd hebben, is bijna volmaakt. Ze zijn er namelijk in geslaagd een “held” te creëren met kenmerken die volledig tegenovergesteld zijn aan het archetype van de klassieke held.

Je kunt zien dat hij dapper en moedig is. Hij is echter ook laf en onvolwassen. Op emotioneel vlak gaat hij alle kanten uit maar diep vanbinnen is hij ook nobel.

Dankzij zijn gebrek aan morele schijnheiligheid (waarschijnlijk één van de meest opvallende dingen aan hem) zal hij ervoor zorgen dat je vastgeplakt zit aan het scherm. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat je het altijd met hem eens zal zijn.

Uit het leven gegrepen

Leven en dood, ziekte, liefde, drugs, vriendschap… dat zijn slechts enkele onderwerpen die in deze unieke serie aan bod komen. Omwille van wie hij is, benadert Merlí ze echter zonder overdreven serieus of dramatisch te zijn.

Voor hem maken ze gewoon ook deel uit van het leven. Wat je ook doormaakt, je moet er zo goed mogelijk mee om proberen te gaan. Zijn band met elke leerling is zo speciaal omdat hij een tienerkant heeft die zo vanzelfsprekend is. Dat helpt hem om met zijn klas en met de mensen die hem op het scherm zien, in verbinding te komen.

Het heeft echter niet zozeer te maken met zijn manier van spreken of zijn interesses. Het is iets in zijn houding. Het effect komt namelijk ook van zijn hedonisme en onverantwoordelijk gedrag.

In feite is dit een serie die je meesleept zonder dat je het zelfs maar beseft. De serie is er ook in geslaagd om sommige dingen populair te maken. Bespiegeling, kritisch denken, aanvaarding, kennis en filosofie, dingen die we nu echt nodig hebben. Goed gedaan, Merlí!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.