7 stappen om een onmogelijke liefde te vergeten

7 stappen om een onmogelijke liefde te vergeten

Laatste update: 19 januari, 2018

Een onmogelijke liefde is een liefde die nooit een stabiele relatie kan worden, of die eindigt voordat deze ook maar is begonnen. Het lijkt paradoxaal, maar dit is het soort liefde dat de diepste pijn veroorzaakt en soms het moeilijkst te vergeten is. En het is paradoxaal omdat als deze liefdes uiteindelijk nooit bloeien, ze in theorie nooit zo’n leed zouden moeten veroorzaken.

Praktische mensen houden zich niet bezig met onmogelijke liefde. Als ze zien dat er niet de juiste voorwaarden zijn om een ​​liefdevolle band te onderhouden, accepteren ze dat en stoppen ze er op tijd mee. Voor anderen is het echter moeilijk om verwachtingen, illusies of dromen op te geven die ze rond een relatie hebben opgebouwd. Hun gevoelens worden sterker dan de tekenen dat de relatie niet zal werken.

Op de een of andere manier vergeten we onmogelijke liefdes nooit. Ze laten enorme sporen op ons achter, juist omdat ze geen piek hebben bereikt en ook niet zijn uitgestorven: het ideaal van de relatie is nog nooit verbroken. Maar zelfs als we niet alles vergeten, is het mogelijk om onze gevoelens te verwerken en opzij te zetten, zodat we verder kunnen gaan. Dit zijn zeven suggesties om dit te doen.

“Liefde is als oorlog: makkelijk om te beginnen, maar heel moeilijk om te stoppen.”

-Henry Louis Mencken-

1. Bepaal wat het een onmogelijke liefde maakt

Er is een enorm verschil tussen een moeilijke of problematische liefde en een onmogelijke liefde. Dat laatste is niet mogelijk. Het meest typische voorbeeld, dat ook de meeste emotionele problemen met zich meebrengt, is onbeantwoorde liefde. Misschien is het beter om te zeggen dat dit is wanneer de ene persoon de ander liefheeft en nodig heeft, maar de ander niet hetzelfde voelt. Echte liefde is altijd wederzijds.

Natuurlijk kun je proberen om achter iemand aan te gaan die in eerste instantie geen interesse toont. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er een punt is waarop het nodig is om te accepteren dat een bepaalde relatie geen toekomst heeft. Hetzelfde geldt voor andere onmogelijkheden die hetzelfde ding gemeen hebben: de één heeft lief en de ander niet. Als het gevoel niet wederzijds is, is het niet mogelijk.

Een onmogelijke liefde

2. Bestudeer je fantasieën over liefde

Vaak vinden we het moeilijk om van een onmogelijke liefde af te komen omdat we beïnvloed worden door fantasieën die onderdeel zijn geworden van onze cultuur. Voorbeelden hiervan zijn fantasieën over de ‘zielsverwant’ of de ‘liefde van je leven’. Deze stereotypen voeden het idee dat er een persoon is die ‘voorbestemd’ is om onze partner te zijn.

Hoewel het een leuk idee is, is het niet realistisch. Mensen hebben het vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Wanneer je een relatie hebt die niet (meer) werkt, confronteer je het eind ervan en neem je de ervaring en de wijsheid die deze bood met je mee, en over het algemeen is de volgende relatie nog beter.

We kunnen altijd opnieuw beginnen en alle nieuwe ervaringen kunnen beter zijn dan de vorige. Het is zelfs zo dat we mettertijd leren om guller en toleranter te zijn in de liefde als we niet gebonden zijn aan de onmogelijke dromen die we soms hebben.

3. Herken de negatieve kanten

Verliefdheid – geen liefde – laat ons vaak mensen en situaties idealiseren. In sommige gevallen wijzen we relaties eigenschappen toe die ze in werkelijkheid niet hebben of die ze slechts enigszins hebben. Om deze mentale constructies te overwinnen, is het belangrijk dat we ook naar de negatieve kanten van een relatie kijken.

Welke gebreken heeft die persoon waarvan je denkt dat je hem liefhebt? Is er of was er iets dat je niet leuk vond aan de relatie? Kun je bedenken hoe deze tekortkomingen en fouten in de relatie er over tien jaar uit zouden zien? Dit zijn vragen die je jezelf zou moeten stellen en in volledige eerlijkheid zou moeten proberen te beantwoorden. Het is mogelijk dat je perspectief uiteindelijk realistischer wordt.

Man krijgt vrouw niet uit zijn hoofd, ook al is zij een onmogelijke liefde

4. Accepteer dat het tijd is om te vergeten

Dit is de moeilijkste stap. Het is aangetoond dat wanneer een persoon in een relatie wil zijn en het niet mogelijk is, dit reacties oplevert die vergelijkbaar zijn met de reacties die verslaafden hebben wanneer ze ontwenningsverschijnselen hebben. Emotionele onrust, of zelfs fysieke onrust, wordt soms te moeilijk om te verdragen.

En net als bij verslavingen, is hetgeen het moeilijkst te accepteren is het gegeven dat er een afhankelijkheid bestaat, een afhankelijkheid die diep lijden en een gevoel van onmacht veroorzaakt. Het lijkt makkelijk toe te geven, maar dat is het niet. Soms zijn we in staat om verhalen te verzinnen en elk excuus te rationaliseren om maar niet te hoeven accepteren dat we inderdaad het slachtoffer zijn van afhankelijkheid. Dit kunnen aanvaarden is de belangrijkste stap. Het helpt je om te focussen en om in te zien welke stappen je moet volgen.

5. Ontdoe jezelf van de banden en doe afstand van de aandenkens

Nadat je geaccepteerd hebt dat het tijd is om die onmogelijke liefde achter je te laten, begint de volgende stap om de banden die overblijven te doorbreken. Dit betekent niet bellen, niet proberen om weer af te spreken of elkaar tegen te komen, afstand nemen van zijn of haar vrienden en al het andere dat ons helpt om die banden te verbreken die we met die persoon hadden. Het is vooral belangrijk dat we de banden verbreken die we met diegene hebben op social media: die zijn het verraderlijkst.

Zo ook is het nodig dat we onszelf ontdoen van aandenkens. Verwijder foto’s, gooi geschenken weg. Als je er niet klaar voor bent om afscheid van hem of haar te nemen, leg al je aandenkens dan gewoon bij elkaar en leg ze weg op een plek waar je moeilijk bij kunt. Als je vastberadener bent in je besluit, gooi ze dan weg of vernietig ze. Het is een manier om de aanwezigheid van die onmogelijke liefde op te lossen en weg te snijden.

Man is blind voor de liefde, ook al is het een onmogelijke liefde

6. Verander je routine, probeer iets nieuws

Het is tijd voor een frisse start. Je onmogelijke liefde heeft waarschijnlijk heel wat tijd, dagen, zelfs jaren in beslag genomen. Dat loslaten zal helemaal niet makkelijk zijn. Desalniettemin, als je besluit om iets te veranderen, zal alles beetje bij beetje makkelijker voor je worden. Er zijn vast genoeg dingen die je altijd al wilde doen en die je om de een of andere reden hebt uitgesteld. Nu is het tijd om jouw ‘to-do’ -lijst af te vinken.

Deze periode van voor altijd afscheid nemen is ook een tijd waarin je jezelf kunt pushen om nieuwe dingen te doen of nieuwe plaatsen te zien. Reizen is altijd een uitstekend alternatief. Waarom probeer je het niet? Het is ook de moeite waard om je vaardigheden te onderzoeken, deel te nemen aan een cursus die jou in staat stelt om nieuwe mensen te ontmoeten of een interessante hobby uit te proberen. Het leven gaat door en er zijn duizenden dingen te doen.

7. Geef de tijd de tijd

Er zijn verschillende soorten liefde. Sommige liefdes laten zo’n diepe stempel op ons achter dat ze ons maar niet loslaten, hoezeer het tij ook gekeerd is. Onmogelijke liefde wortelt zich bijna altijd diep in ons en roept ons op om te onthouden. Het loslaten van een onmogelijke liefde is dan ook iets dat ons nooit van de ene op de andere dag zou lukken. Het vereist vastberadenheid, moed en karakter. Het zal moeilijk worden en er zullen kleine tegenslagen zijn, maar de tijd zal je helpen groeien.

Als het je duidelijk is dat je een liefde die niet kan zijn, niet kunt blijven voeden; als je de banden lossnijdt en je besluit om opnieuw te beginnen, zul je geleidelijk merken dat die persoon een andere ruimte begint in te nemen in je hoofd en in je hart. Geleidelijk zul je meer vrede voelen in je ziel. Je zult ontdekken dat je in het proces van liefhebben en loslaten veel hebt geleerd en dat je bent gegroeid.

Het opgeven van onmogelijke dingen is iets dat we dagelijks moeten doen, en wat de liefde betreft, kan het niet minder zijn. Velen van ons zijn nu eenmaal hopeloze dromers. We vinden het niet makkelijk om te accepteren dat er grenzen zijn of dat we soms geen andere opties hebben dan dat te accepteren. Het mooie is dat we, door de grenzen van onze eigen mogelijkheden te ontdekken en ze te accepteren, ook een vastberaden stap zetten om betere mensen te worden.

Alles wat je meemaakt is de moeite waard. Zelfs die frustraties die ons zoveel pijn doen, want later worden dit de zaadjes van onze grootste prestaties. Ze zijn ook de basis waarop we onze volwassen persoonlijkheid bouwen. Dit is een manier van zijn die ons in staat stelt om te begrijpen dat de grens van onze romantische fantasieën ligt in de vrije wil van anderen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat gaat er schuil achter onmogelijke liefde?
Verken je geestLees het op Verken je geest
Wat gaat er schuil achter onmogelijke liefde?

Is het bij jou een patroon om verliefd te worden op mensen met wie je onmogelijk kunt zijn? Kijk diep in jezelf en kom erachter of je dit onbewust ...