Neem de tijd die je nodig hebt om opnieuw te beginnen

Neem de tijd die je nodig hebt om opnieuw te beginnen

Laatste update: 31 december, 2016

Denken dat je de toekomst in eigen handen hebt is een tweezijdig zwaard: aan de ene kant biedt deze gedachte zekerheid en vitaliteit, maar aan de andere kant kan het juist een gigantische kloof creëren. Opnieuw beginnen houdt onder andere in dat je bepaalde dingen moet afronden en los moet laten. Iets eraan ging namelijk niet goed en het kan zelfs pijnlijk zijn geweest.

Opnieuw beginnen houdt in dat je je bewust wordt van iets waar verandering in moet komen in je leven, dat je je bewust wordt dat je je wonden moet helen zodat je op een nieuwe manier naar de toekomst kunt kijken.

“Niets is verloren als je de moed hebt om te verkondigen dat alles verloren is en je opnieuw moet beginnen.”

-Julio Cortázar-

Het is heel goed mogelijk dat jij, net als vele anderen, je leven op een bepaald moment plotseling moest afbreken om jezelf een nieuwe kans te geven om gelukkig te worden. Je draait voortdurend om dezelfde herinnering heen, bewust dat je het los moet laten, maar geen idee hoe je dit kunt doen. Je weet dat je hier je tijd voor moet nemen en hoeveel tijd je nodig hebt hangt af van een hoop verschillende factoren.

Je kunt niet opnieuw beginnen zonder jezelf voor te bereiden

Vogels

Timing is, zoals we al zeiden, van essentieel belang in situaties waarin we ons verloren voelen. Dit is namelijk de enige manier waarop we onze principes opnieuw kunnen vormen. Vanaf het moment dat we ons realiseren dat we opnieuw moeten beginnen, zullen we merken dat er iets in ons is veranderd en dat we niet meer dezelfde persoon zijn als voorheen: we moeten onszelf opnieuw leren kennen.

Om weer nieuwe relaties met andere mensen op te bouwen, om onszelf op een bepaald vlak in ons leven verder te ontwikkelen of gewoon om gelukkig te kunnen zijn met wat we aan het doen zijn, is het noodzakelijk om na het ervaren van emotionele blokkades wederom een goed beeld te krijgen van wie we eigenlijk zijn.

Jezelf hier niet genoeg tijd voor geven is een van de meest voorkomende fouten die we als mensen begaan. We staan al klaar om opnieuw te beginnen wanneer de schade misschien nog niet eens volledig hersteld is.

Jezelf niet genoeg tijd geven kan leiden tot regressie

Jezelf voorbereiden vereist doorgaans tijd. En de tijd die het vereist is eigenlijk relatief: er bestaat hier geen vast rekensommetje voor. De enige regel die eraan verbonden zou kunnen zijn, is dat we moeten kijken naar onder andere de mate van innerlijk verlies, pijn, wilskracht en kracht. Iedereen is anders en ons vermogen om met lastige situaties om te gaan is ook anders.

“Het hart ontdoet zich van de slechte herinneringen en vergroot de goede herinneringen en dankzij deze vaardigheid zijn we in staat om het verleden te verdragen.”

– Gabriel García Márquez-

Wat wel zeker is, is dat er, net als bij elk proces, een paar richtlijnen verbonden zitten aan opnieuw beginnen. En als je je niet aan deze richtlijnen houdt, kun je last krijgen van regressie. Soms denken we dat we voorbereid zijn om een nieuw begin onder ogen te komen, totdat plotseling de realiteit opduikt en ons volledig overspoelt. Dit is de manier waarop ons duidelijk wordt gemaakt dat we een fout hebben gemaakt en dat we nog een hoop te doen hebben.

Een grote inspanning zal beloond worden

Hart

Dit proces kent zijn ups en downs en vereist een van de grootste inspanningen die we ooit zullen moeten opbrengen in het leven. Niet achterom kijken is moeilijk, iets accepteren dat we niet begrijpen is moeilijk, leren om te leven zonder iets waar we voorheen op konden rekenen is hartverscheurend en zien dat iemand ons leven veel te vroeg verlaat is overweldigend.

Van opnieuw beginnen kunnen we echter ook een hoop andere dingen leren die we voorheen nog niet wisten en die ons kunnen helpen om te groeien. De inspanning die we moeten opbrengen om dit soort situaties te doorstaan zal de ervaring uiteindelijk omtoveren tot een positieve beloning die ons kan vullen met ervaring en geluk.

“Alleen door middel van arbeid en pijnlijke inspanning, onverbiddelijke energie en resolute moed kunnen we verdergaan naar betere dingen.”

-Theodore Roosevelt-

Uiteindelijk zullen we onszelf door middel van een hoop opoffering emotioneel weer vrij en compleet voelen. We zullen hetgeen we hebben doorgemaakt kunnen begrijpen en geleerd hebben om in het heden tevreden te zijn met wat we hebben. We zullen in staat zijn om ons leven te leiden aan de hand van de nieuwe principes die we hebben hervormd. Het zal een nieuwe start zijn na een fase in je leven die tot zijn einde na gekomen.

–Afbeeldingen met dank aan Christian Schloe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.