Op welke leeftijd zijn mensen meestal het gelukkigst?

Op welke leeftijd was je het gelukkigst? Naar welk moment in de tijd zou je teruggaan zonder met je ogen te knipperen om het opnieuw te beleven? Het artikel van vandaag zal een recente studie bespreken die blijkbaar de leeftijd kan bepalen waarnaar de meeste mensen terug zouden gaan.
Op welke leeftijd zijn mensen meestal het gelukkigst?

Laatste update: 05 september, 2021

Op welke leeftijd zijn mensen meestal het gelukkigst? Geluk is een dubbelzinnige en subjectieve term, semantisch gesproken. Dit komt omdat de redenen om je gelukkig te voelen sterk verschillen van persoon tot persoon. Maar misschien moet je begrijpen wat geluk is als je echt wilt ervaren wat het betekent om gelukkig en voldaan te zijn.

Geluk is een opwindende en wonderbaarlijke staat die je bedwelmt en vervult met diepe innerlijke voldoening. Het kan gebeuren na het ontmoeten van een geweldig persoon of het kopen van je droomhuis. Sommigen zeggen dat er geen geluk in het leven is. Met andere woorden, dat er slechts kortstondige toestanden van gelukzaligheid zijn. Aardingsmomenten waarin vrede en sereniteit al gelukkige toestanden zijn.

“De gelukkigste mensen waren degenen die bestonden als weinig meer dan vaag bewuste voedselinname-apparaten die af en toe genoten van een orgasme. Intelligentie en denken waren eigenlijk alleen nodig om aan voedsel te komen.”

-Pasi Ilmari Jääskeläinen-

Een vrouw die geniet van de wind

Het hoe van geluk

Hoe het ook zij, geluk is een toestand van de mens. Mensen in de takken van psychologie, theologie en filosofie blijven het uitgebreid bestuderen en politieke wetenschappers en economen analyseren het voortdurend.

Vanuit het standpunt van de positieve psychologie is geluk echter iemand in een staat van welzijn die een goed leven leidt en ervan geniet. Met andere woorden, een zinvol leven met doelen en diepe voldoening.

In haar boek The How of Happiness spreekt Sonja Lyubomirsky over geluk als een ervaring van vreugde, voldoening en positief welzijn. Eentje die gepaard gaat met het gevoel dat het leven goed, zinvol en waardevol is.

Geluk bereiken is in zekere zin een staat van zoeken naar datgene wat je plezier geeft. Dat wat je dat verlangde welzijn geeft. Dit is de reden waarom de term vrij subjectief is en voor elke persoon anders.

Op welke leeftijd zijn mensen meestal het gelukkigst?

Het behouden of bevorderen van positieve gedachten is een manier om je gelukkiger te voelen. Geluk, een snelle onderdompeling is een recente publicatie van econoom Benjamin Radcliff en politoloog Amitava Krishna Dutt. Ze bespreken of geld mensen daadwerkelijk gelukkig maakt.

Verder zijn er drie fundamentele pijlers als basis van hun theorieën:

  • De balans tussen voorbijgaande emoties, zowel positief (vreugde) als negatief (angst).
  • Cognitieve zelfoordelen over het leven in algemene zin op lange termijn.
  • De mogelijkheid om de zin van het leven te vinden.

Bovendien analyseerde een recente studie, uitgevoerd door professor psychologie Clare Mehta aan het Emmanuel College, de ervaringen van mensen tussen de 30 en 40 jaar gedurende meer dan vier jaar.

De resultaten geven aan dat de meeste mensen met 36 jaar het gelukkigst zijn. Velen idealiseerden hun jeugd inderdaad door de afwezigheid van verantwoordelijkheden en vervelende taken op te sommen.

Anderen gaven echter de voorkeur aan die leeftijd waarop gebeurtenissen je voor het leven kunnen markeren. Bijvoorbeeld trouwen, kinderen hebben die een huis kopen, scheiden, een professionele verandering doorvoeren en ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen.

Een man die van de zon geniet.

Gelukkig worden van de reis

Uit de studie komt het idee van “genieten van de reis die naar het doel leidt.” Zoals de auteur van de studie zegt: “Ik ontdekte dat volwassenen het gelukkigst waren als ze enigszins gesetteld waren, maar nog steeds worstelden. Dus de leeftijd van 30 tot 40 is een veel meer lonende fase dan je zou denken.”

Deelnemers in die jaren voelden zich meer overweldigd door de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd, maar ook meer tevreden. Wat dit betekent is dat alles wat hen positieve stress gaf, hen ook meer vreugde en geluk bracht.

Het synchroniseren van werk, opgroeien op het werk, voor anderen zorgen, of het nu kinderen of oudere familieleden zijn, zijn moeilijke verantwoordelijkheden. Dit zijn echter vaak ook waardevolle bronnen van positieve emoties.

Ten slotte zijn loopbaanveranderingen, uitdagingen, het stellen en bereiken van doelen op middellange, korte of lange termijn, relaties en algemene vaardigheden om het leven aan te gaan waarvoor mensen sinds hun 20e hebben gevochten en gewerkt, simpelweg leven. Dit zijn de momenten waarop mensen meer vertrouwen in zichzelf kijgen. Wellicht ook interessant voor jou

Geluk uitstellen… Ik zal gelukkig zijn als…
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Geluk uitstellen… Ik zal gelukkig zijn als…

De psychologie definieert geluk uitstellen en de vooruitzichten en houding die daarbij hoort als het uitgesteld gelukssyndroom.  • Happiness: A Quick Immersion (Felicidad: una inmersión rápida)

  • The How of Hapiness. A Practical Guide to Getting The Life You Want. (El cómo de la felicidad: Una guía práctica para obtener la vida que desea)


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.