Oosouji: het jaarlijkse therapeutische reinigingsritueel van Japan

Oosouji is een Japans ritueel dat meestal één keer per jaar wordt uitgevoerd. Het doel is om meer fysiek en mentaal welzijn te bieden. Hoe doen ze dat? Ontdek het hier.
Oosouji: het jaarlijkse therapeutische reinigingsritueel van Japan
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 april, 2023

Oosouji is een Japanse methode van huisreiniging die ook een helende daad is. Het doel ervan is om vuil niet alleen uit ruimtes en voorwerpen te verwijderen, maar ook uit de geest.

Voor de Japanners is reinheid nauw verbonden met welzijn. Het woord Oosouji betekent ruwweg ‘grote schoonmaak’. Traditioneel vindt het elk jaar plaats rond 28 december. Het doel is om het nieuwe jaar te verwelkomen en alle overblijfselen uit het verleden die niet langer nuttig zijn achter te laten. Het kan echter op elk moment worden uitgevoerd.

De sleutel tot Oosouji is het goed plannen van de schoonmaak. Dit betekent niet alleen de tijd en het nodige gereedschap hebben om de taak uit te voeren, maar ook bereid zijn om gisteren achter te laten. In feite moet de praktijk worden opgevat als een ritueel.

We doen een grote schoonmaak, verwijderen alle stof, vuil en vlekken van het dagelijks leven om het zuivere Nieuwjaar te ontvangen. En als de schoonmaak klaar is, begint elk huis met versieren en voorbereiden.”

-Mimi Goda-

De vijf taken van de Oosouji

De Oosouji is een plan dat vijf taken omvat. Elk daarvan is belangrijk om het enorme schoonmaakproces te laten plaatsvinden. De vijf activiteiten zijn als volgt:

  • Diepgaande schoonmaak van de ruimtes. Hierbij worden alle ruimtes van het huis of kantoor betrokken. De drie basiselementen die als referentie worden genomen zijn de plafonds, vloeren en muren.
  • Controleer kasten en andere opbergplekken. Dit is een van de moeilijkste klussen. Het betekent alles eruit halen wat erin is opgeborgen en sorteren.
  • Neem afscheid van alles wat nutteloos is. Alles wat kapot is, niet gebruikt wordt, of niet bevalt moet apart gerubriceerd worden. Het is echter belangrijk om de bijdrage die ze hebben geleverd te erkennen en te bepalen waarom ze niet meer van belang zijn.
  • Betaal schulden af. De Oosouji gaat uit van het idee dat schulden een ‘last’ zijn voor het welzijn. Daarom moet dit proces de afwikkeling ervan omvatten, als dat mogelijk is.
  • Elimineer alles wat niet langer nuttig is. Dit is de laatste stap. Het bestaat uit het weggooien of doneren van alles wat in de categorie nutteloos is geplaatst.

De Oosouji voorbereidingen

Oosouji moet georganiseerd worden uitgevoerd. Daarom wordt eerst een werkplan ontwikkeld. Voor het uitvoeren van dit werk zijn een of meer dagen nodig. Bovendien is het uiterst belangrijk dat het proces volledig wordt uitgevoerd. Als het wordt onderbroken en een deel wordt overgelaten voor later, zal het hele proces waarschijnlijk ineffectief blijken.

De activiteit moet worden uitgevoerd door alle bewoners van het huis, dus moet het worden gepland voor wanneer iedereen vrij is. Bovendien moeten ze er allemaal mee instemmen om de verbinding te verbreken terwijl het ritueel plaatsvindt. Daarom moeten mobiele telefoons en elektronische apparaten uitgeschakeld blijven.

De werktuigen en elementen die nodig zijn om Oousouji uit te voeren moeten ook worden voorbereid. Naast schoonmaakinstrumenten zijn er vuilniszakken nodig om afval in weg te gooien en dozen waarin alles wat om welke reden dan ook gedoneerd of bewaard gaat worden kan worden.

Het uitvoeren van de grote schoonmaak

Wat het schoonmaken zelf betreft, stelt Oosouji voor om van boven naar beneden en van binnen naar buiten schoon te maken. Met andere woorden, om te beginnen met de plafonds en muren, en dan verder te gaan met de vloer. Begin ook met de kamers die het verst van de ingang verwijderd zijn en eindig met de dichtstbijzijnde.

De kamers moeten worden schoongemaakt volgens de oriëntatie van de wijzers van de klok. Daarom eindigt de schoonmaak op hetzelfde punt waar hij begon. Deze manier van schoonmaken vertegenwoordigt de volledige reis door een cyclus.

Het doel van deze manier van schoonmaken is het bereiken van meer welzijn. Hoewel het gericht is op lichamelijke activiteit, wil het dat deze actie een betekenis heeft die verder gaat dan het materiële. In feite vertegenwoordigt het een ritueel dat helpt om alles uit het leven te verwijderen wat verouderd is, tot het verleden behoort en geen functie of nut heeft in het heden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fahkrunisa, L. (2022). THE CULTURE OF JAPANESE AND JAVANESE SOCIETY IN COMMEMORATION OF NEW YEAR; COMPARATIVE STUDY. At-Ta’dib (Jurnal Pendidikan Islam), 2(01), 81-88.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.