Onzichtbare familiecontracten

Onzichtbare familiecontracten

Laatste update: 09 maart, 2017

Veel van jullie hebben waarschijnlijk gezien hoe loyaliteit en vriendschap tussen bepaalde familieleden voorkomen dat iemand anders zijn droom kon najagen. Er is een term hiervoor in de psychologie: onzichtbare familiecontracten of loyaliteiten.

Dit wordt gedefinieerd als een aantal overtuigingen en remmingen die we van onze families erven, die vormen hoe we onszelf zien en hoe we reageren met betrekking tot onze emoties (zowel de emoties die we ervaren als de emoties die we onszelf toestaan te wensen). Met andere woorden: we erven de problemen van onze familie.

Kort gezegd accepteren we bepaalde omstandigheden omdat we bang zijn om de liefde, aandacht en respect van onze familieleden te verliezen (ouders, grootouders, broers en zussen). Dit resulteert natuurlijk in een ontwikkeling van angst, omdat niemand onterfd wil worden.

We kunnen deze emotionele kracht ook voor ons eigen voordeel gebruiken, wat gemotiveerd wordt door wrede bedoelingen. We zijn ons er meestal niet van bewust dat we spelen met een familiecontract. Laten we hier eens wat meer naar kijken.

Speen met Stekels

Onuitgesproken emotionele contracten: een cocktail van verwachtingen

Emotionele contracten die gevestigd worden tussen familieleden veranderen in een cocktail aan hoge verwachtingen die vaak giftig is voor iemands potentiële zelfbewustzijn.

Als we praten met mensen die niets met onze familie te maken hebben, realiseren we ons vaak niet hoe we onze gedachten en houdingen structureren rond bepaalde onderwerpen. We zijn opeens verrast als we ons bewust worden dat we bepaalde ideeën hebben geaccepteerd van onze families waarvan we dachten dat ze onbetwistbaar waren, maar die dat misschien in werkelijkheid niet zijn. Het is heel belangrijk om ons te ontdoen van al onze negatieve vooroordelen.

Kooi

Kijk naar het geval van de artiest die onterfd was door zijn familie, omdat ze liever hun traditie van vooraanstaande artsen voortzetten. Kijk naar de vrouw die denkt dat haar enige toekomst trouwen met een man die haar wil verzorgen is. Kijk naar de mensen die niet naar een nieuwe stad durven te verhuizen omdat het hun familie zou kunnen kwetsen. Kijk naar de mensen die niet vrij zijn om hun partner te kiezen omdat ze bang zijn voor wraak. Kijk naar de zoon die denkt dat hij van voetbal moet houden. Kijk naar de mensen die iets willen studeren waar ze ‘geen toekomst in hebben’. Kijk naar de mensen die denken dat het leven geen betekenis heeft zonder een romantische partner. Kijk naar de labels ‘slecht’, ‘slim’, ‘vreemd’, ‘aantrekkelijk’, ‘goed’, ‘behulpzaam’, ‘lelijk’, ‘apathisch’, ‘buitenstaander’, ‘afhankelijk’ enzovoort. Kijk naar al deze voorbeelden…

Als een persoon hulp nodig heeft, is dat meestal zo omdat de wortel van zijn lijden de disfunctionele schema’s van zijn familie zijn die hem sinds de kindertijd al zijn aangeleerd. Met andere woorden: we lijden omdat de tekortkomingen, overtuigingen en verwachtingen van onze familie op ons worden overgebracht. Dit is normaal en zoals we al hebben gezegd ontwikkelend.

Maar dit betekent niet dat als we op een bepaald punt in ons leven komen, we alles in de wereld in twijfel moeten trekken. We realiseren ons dat we deze vaardigheid niet hebben ontwikkeld als kind, maar we kunnen het als volwassene wel ontwikkelen.

Moeder en Kind

Wie ben ik? Een gesprek met jezelf

Wij zijn sponzen van overtuigingen en verwachtingen, wat een nadeel is als onze onzichtbare familiecontracten of loyaliteiten onze groei tegenhouden. De directe consequentie is dat we zijn wat we zien. We kijken meestal niet verder dan de dingen die we thuis zien en wat onze families ons over het leven vertellen.

Zo geloven we vaak dat partners voor altijd samen zouden blijven, omdat onze ouders dit al hebben doorstaan en hun leven hebben opgeofferd voor het geluk van hun kinderen. Dus als we in de toekomst te maken krijgen met een disfunctionele relatie, is het misschien moeilijk in te zien dat we onszelf daar niet aan hoeven bloot te stellen.

Onbalans

Ongeacht of je op de hoogte bent van onzichtbare familiecontracten of niet, is het belangrijk om te onderzoeken wie je bent en waarom je gewend bent om je op een bepaalde manier te gedragen. Als je je realiseert dat je alleen je gezin aan het kopiëren bent en dat deze opvattingen en overtuigingen je ongelukkig maken, is het beste om te doen jezelf ervan bevrijden.

Je kunt dit doen door een brief te schrijven naar jezelf of een gesprek met jezelf aan te gaan. Dit zal je helpen om jezelf te bevrijden van de onzichtbare familieloyaliteiten die je kwellen. Als dit echter niet genoeg is, of als je denkt dat je het niet kunt, moet je een deskundige raadplegen die je kan helpen je emoties te begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.