Drie redenen om gelukkig te zijn zonder partner

Drie redenen om gelukkig te zijn zonder partner

Laatste update: 02 februari, 2017

Liefde is een van de emoties die we iedere dag kunnen uitdrukken, of we het nu delen met anderen, dit doen door te helpen of van degenen houden die het meest voor ons betekenen. We weten allemaal dat we sociaal gezien leren om liefde te associëren met het ontwikkelen van romantische relatiesEn we leren dat als we deze ervaring niet hebben, we nooit zullen weten wat het is om geliefd en gelukkig te zijn.

Deze verwachting is erg schadelijk voor velen van ons. We denken dat we niet normaal zijn als we geen relatie hebben of als we niets aan anderen te geven hebben. Als we geen partner hebben, associëren we dit meteen met de gedachte dat we niet gelukkig zijn.

Het is waar dat de ervaring van het hebben van een geliefde persoonlijke groei en prachtige sensaties teweeg kan brengen, die geassocieerd worden met onvoorwaardelijke liefde. We leren lessen over delen, respecteren en accepteren. Maar het is belangrijk om eraan te denken dat we eerst moeten leren om de balans in onszelf te kunnen vinden in eenzaamheid voordat we gelukkig kunnen worden in een relatie met iemand anders.

“De waarde van een mens wordt gemeten aan hoeveel eenzaamheid hij aan kan.”

-Friedrich Nietzsche-

Hier zijn drie redenen waarom je zonder partner nog steeds gelukkig kan zijn.

1. Je hebt meer tijd voor persoonlijke groei

Voordat je doorgaat, moet ik je vertellen dat al deze voordelen ook gelden als je wel een partner hebt, maar “alleen zijn”, oftewel vrijgezel zijn, kan ook deze onverwachte en ondergewaardeerde voordelen opwekken.

Als we alleen zijn, hoeven we geen grote hoeveelheid energie te besteden aan het begrijpen van en zorgen voor de behoeften van een andere persoon, waardoor het makkelijker voor ons wordt om ons alleen op onszelf te concentreren. Dat wil zeggen, het niet hebben van een partner stelt ons in staat om ons meer op onszelf en op onze behoeften te concentreren.

Het niet hebben van een partner zorgt ervoor dat je jezelf meer kunt vinden, maar ook dat je kunt profiteren van al die emotionele veranderingen in je eentje, om deze problemen die je lichaam en ziel beïnvloeden op te lossen. Op deze manier heb je, zoals ik hierboven heb opgemerkt, wanneer je dan toch iemand vindt het werk al gedaan, werk dat we moeten uitvoeren in eenzaamheid om volwassen te worden.

Alleen

Je kunt meer tijd besteden aan het realiseren van je persoonlijke dromen

Het is duidelijk dat we om een betere versie van onszelf te worden en van het leven te genieten duidelijk moeten weten wat de ziel verrijkt en ons hart laat stralen. Hiervoor moeten we de tijd hebben om een proces van zelf-realisatie te ondergaan en te definiëren waar we naartoe willen of wat we willen bereiken.

Als we geen relatie hebben, kunnen we de tijd nemen om te doen wat we leuk vinden, want we hebben meer energie om ons op onszelf te richten. Het feit dat het hebben van een partner er soms toe leidt dat we ons alleen op de wensen van een ander richten en niet op die van onszelf zorgt ervoor dat we onze dromen en doelen opzij zetten.

Daarom is er geen reden dat vrijgezel zijn iets negatiefs zou moeten zijn, want het geeft ons de mogelijkheid om volledig onszelf te zijn, om de tijd te nemen die we voor onszelf nodig hebben en om ons daar volledig op te richten. Maak gebruik van die ervaring om een actieplan op te zetten en naar de sterren te reiken.

 3. Je kunt je krachten ontdekken en leren van jezelf te houden

Emotionele eenzaamheid nodigt ons uit om ons bewust te worden van wie we zijn en waarom we leven, wat onze missie is en, een van de mooiste ervaringen, om ons persoonlijke potentieel te ontdekken.

Het is waar dat sociaal gezien velen van ons denken dat we een ander nodig hebben om “compleet” te zijn. Doordat we dat zo voelen, worden we juist incompleet in ons hart en onze ziel.

In dit geval is het goed om na te denken over alle prachtige dingen die je hebt en die je aan de wereld kunt laten zien. Op het moment dat de liefde van je leven zijn of haar intrede doet, deel je dat alles vanuit je hart. Maak gebruik van die stap om je zelfvertrouwen te ontwikkelen en te versterken en om dat prachtige deel van je ziel naar buiten te brengen.

Als je een relatie hebt, betekent dat niet meteen dat je dan ook gelukkig bent, net zoals je niet gelukkig kunt zijn als je vrijgezel bent. Denk eraan: wees niet afhankelijk van anderen voor je geluk, anders is er de kans dat je terechtkomt in een giftige relatie die alleen maar schadelijk voor je zal zijn.

“Eenzaamheid is de rijkdom van alle bijzondere zielen.”

-Arthur Schopenhauer-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.