Onze angst om single te zijn maakt ons conformisten

Onze angst om single te zijn maakt ons conformisten

Laatste update: 02 september, 2017

Tegenwoordig zijn liefdesrelaties anders. Het is nu niet meer zo belangrijk om een gezin te stichten en kinderen te krijgen. In plaats daarvan besteden we nu meer aandacht aan ons welzijn. We proberen een halt toe te roepen aan de traagheid die ertoe kan leiden dat we conformeren aan traditionele gewoontes, zonder te zijn wie we daadwerkelijk willen zijn. Eigenlijk gebeurt er echter vaak het tegenovergestelde.  In onze poging om tegen de stroom in te gaan, doen we iets niet wat we eigenlijk echt wilden doen.

Ondanks de rebellie tegen dat wat als verouderd wordt bestempeld, zijn we als maatschappij nog steeds bang om single te zijn en alleen over te blijven. Deze angst wordt anuptafobie genoemd. Het is een angst die vooral tot uiting komt naarmate de jaren verstrijken en we nog steeds niet de juiste partner hebben gevonden. Anuptafobie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De achterliggende reden zou de biologische klok van de vrouw kunnen zijn.

Het klopt dat we tegenwoordig onafhankelijker zijn en dat relaties zijn veranderd. Seksuele relaties impliceren niet per se dat er liefde bestaat tussen twee mensen. Kinderen zijn niet meer het allerbelangrijkste. Zozeer zelfs dat vrouwen pas kinderen krijgen na hun dertigste of veertigste. Maar zijn we echt zo onafhankelijk en ‘liberaal’ als we denken dat we zijn?

Mijn doel is om een maatje te vinden

Je bent misschien erg gefocust op je baan en carrière. En, op dit moment, zijn relaties wellicht geen grote zorg voor jou. Maar, wanneer de tijd daar is, en dat is vooral rond je dertigste verjaardag, zul je je hier ongemakkelijk over voelen. Als je het al niet voelt, zal je op een dag de behoefte voelen om een maatje te vinden. Dit fenomeen doet zich voor bij een hoop mensen.

Als je jezelf in zo’n situatie bevindt, heb je jezelf misschien nog niet afgevraagd waarom je een partner wilt. Je vindt wellicht antwoorden als: relaties kunnen je helpen om te ontwikkelen en groeien, je kan je tijd met iemand anders delen en dit zal je leven verrijken, je kan hun stabiele steun in goede en in slechte tijden voelen. Maar: wil je een maatje hebben of wil je een relatie hebben?

Angst Single Conformisten

tijdMaar als wat je wilt een maatje is, dan is je doel gefocust op simpelweg het modificeren van je burgerlijke staat.

Als je een maatje wilt omdat je niet single wilt zijn, dan is dit niet de juiste keuze. Mensen die hopeloos hopen op een maatje settelen uiteindelijk voor de eerste mogelijkheid die zich voordoet. Voor deze mensen is het meest belangrijke niet om verliefd te worden, maar om niet meer single te zijn. Dat is wat hen namelijk echt dwars zit. De angst van het alleen eindigen is reëel en het kan ervoor zorgen dat je dit obsessief zal proberen te vermijden.

‘Word een non’ of ‘Je wordt een oud kattenvrouwtje’ zijn uitdrukken die de angst van het single-zijn groter en groter maken.

Natuurlijk heb je gehoord van emotionele onafhankelijkheid. In dit geval is iemand echter niet in staat om te leven als hij niemand aan zijn zijde heeft. De angst om single te blijven zorgt ervoor dat we niet weten hoe we onafhankelijk moeten zijn. We zijn niet in staat om te genieten van onze eigen eenzaamheid. Dit maakt ons nog banger en verandert ons in conformisten als het aankomt op relaties.

Angst Single Conformisten

De angst om single te zijn maakt ons ongelukkig

Het is mogelijk dat je een bepaalde angst voor eenzaamheid hebt ontwikkeld als direct gevolg van je ervaringen in het verleden. Je zelfbeeld is wellicht erg laag en het vertrouwen dat je in jezelf hebt is misschien ver te zoeken. Wensen dat je een maatje had om dit alles te kalmeren, is echter niet de juiste oplossing. Het is niets meer dan hetzelfde probleem proberen te labelen met een andere definitie en oplossing.

De angst om alleen te blijven maakt ons ongelukkig en we ontsnappen vaak aan deze angst door ons onder te dompelen in giftige relaties. Diep vanbinnen willen we dat die ene, ideale persoon arriveert, maar aangezien deze niet in de buurt lijkt te zijn, beginnen we steeds weer aan een nieuw avontuur. We proberen nooit eens echt uit hoe het kan zijn om op onszelf te zijn en te genieten van ons alleen-zijn.

Op deze manier vermijden we het nadenken over wat er nu eigenlijk gebeurt binnen in ons, in deze angst voor het single-zijn. Dus vaak camoufleren we het maar, maar in realiteit jaagt het ons nog steeds angst aan. Om je heen zul je continu gelukkige stelletjes zien en je zal ernaar verlangen om in die situatie te zijn.

“Single zijn betekent de illusie achterlaten dat iemand je compleet kan maken en de leiding over je eigen leven nemen.”
-Omar Phatak-

Het is moeilijk om je problemen onder ogen te zien. Maar toch is het ook belangrijk om situaties te vermijden die je niets opleveren. Als je niet weet hoe je alleen moet zijn, als dat is waarom je koste wat kost een maatje wilt. Inderdaad, je zou de tijd moeten nemen om na te denken over de volgende vragen. Waarom wil ik een maatje? Waarvoor wil ik een maatje? Het is niet zo moeilijk om een tijdje alleen te zijn. En dit zal je helpen om alles te verwerken dat jou heeft gekwetst.

Angst Single Conformisten

Dit is de enige manier waarop je in staat zult zijn om die persoon te vinden die je leven met geluk en vreugde kan vullen. Wanneer je het het minste verwacht en zonder ernaar op zoek te zijn. Je ideale partner zal verschijnen, of misschien niet. Maar dit zou niet iets moeten zijn waar je je druk om maakt.

Focus eerst op jezelf en profiteer van de tijd die je kan wijden aan jezelf. De angst om voor altijd single en alleen te blijven is niets meer dan een sociale angst. Het voedt zich met de behoefte aan interactie, met sociale netwerken, door isolering te vermijden. Het voedt zich met onze drang om onze mentale en sociale status te kunnen veranderen naar ‘heeft een relatie’.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.