Ontdek wie de gloeilamp heeft uitgevonden

Wist je dat Thomas Edison niet de echte schepper van de elektrische gloeilamp was? Ontdek zijn rol in het proces en wie betrokken was bij deze innovatie.
Ontdek wie de gloeilamp heeft uitgevonden

Laatste update: 20 april, 2024

Het licht dat je thuis aansteekt heeft niet altijd bestaan. De elektrische lamp verscheen voor het eerst in 1809 en het was niet Thomas Edison die hem uitvond, zoals vaak wordt gedacht. In dit artikel vertellen we je wie de gloeilamp heeft uitgevonden.

Tijdens het lezen komen we verschillende namen tegen van wetenschappers en scheikundigen die hebben bijgedragen aan de ontdekking en verbetering van het apparaat. Voorbeelden hiervan zijn Joseph Swan en Warren de la Rue. De reis door de geschiedenis van de gloeilamp zal ons niet alleen de ware vader laten ontdekken, maar ook de evolutie van deze revolutionaire ontdekking.

De voorgeschiedenis van de elektrische gloeilamp

Het begin van de gloeilamp is te vinden in booglampen, gecreëerd door Humphry Davy in 1808. Deze Britse scheikundige ontdekte dat het mogelijk was om elektrische energie op te wekken met behulp van koolstofelektroden.

Het probleem met deze lamp was dat de verlichting erg intens en storend was. Daarom was hij niet geschikt voor gebruik binnenshuis, maar wel voor gebruik op straat en in openbare ruimtes.

Er moest een alternatief voor booglampen worden gevonden, en dat vond men in de gloeilamp. Thomas Edison in de Verenigde Staten en Joseph Swan in Engeland waren de pioniers van deze verlichtingsinnovatie. Er zijn echter zelfs antecedenten voor Humphry’s kooldamplamp.

Wie heeft de gloeilamp eigenlijk uitgevonden?

In 1802 creëerde Humphry Davy de eerste gloeilamp ter wereld door de batterijen van Alessandro Volta met elkaar te verbinden. Volgens de Revista Brasileira de Ensino de Física (Spaanse link) legde Joseph Swan in 1807 uit dat elektriciteit wordt opgewekt door chemische veranderingen in batterijen.

Zo werd een krachtige batterij gebruikt om stroom op te wekken tussen twee stroken koolstof. Zo ontstond gloeilamplicht. Maar we zijn nog ver verwijderd van de uiteindelijke gloeilamp die we allemaal kennen.

Warren de la Rue

In 1840 vond de Britse scheikundige Warren de la Rue de platina gloeilamp uit. Hij bereikte dit door een spoel van platina in een lege buis te steken en er stroom doorheen te laten lopen. Deze innovatie had echter een probleem: platina was erg duur, waardoor het onpraktisch was voor commercieel gebruik. Met andere woorden, het was onmogelijk om het in massa te produceren.

Joseph Swan

Joseph Swan was een Britse natuurkundige en scheikundige die bekend is geworden door de uitvinding van de koolstofflamp, waarvoor hij in 1878 zijn eerste patent kreeg. Dit was een jaar voor de uitvinding van Thomas Edison. Deze lantaarn werkte door verkoolde papieren gloeidraden in te sluiten in een vacuüm glazen lamp.

Er wordt gezegd dat Swan in februari 1879 een collegezaal verlichtte met zijn uitvinding. De levensduur van de reflector was echter erg kort door het ontbreken van een goed vacuüm. Het was Edison die verantwoordelijk was voor het verbeteren van de input en de marketing van de gloeilamp.

Thomas Edison

In 1789 verbeterde Thomas Edison het ontwerp van Swan’s lamp, waardoor de hoge kosten voor productie en verkoop werden bespaard. Hij bereikte dit door gloeidraden van koolstof te gebruiken bij een constante spanning van 110 volt. Op deze manier voorkwam hij verspilling van elektrische energie tijdens het transportproces.

De noviteit die Edison introduceerde was de oprichting van een elektriciteitsindustrie en -markt. Hij richtte de General Electric Company op in Menlo Park, New Jersey.

Wat gebeurt er tegenwoordig met de gloeilamp?

Ondanks de revolutionaire ontdekking van Humphry Davy, die de elektrische gloeilamp uitvond, staat het gebruik ervan nu ter discussie. Dit komt omdat de inputs voor de productie en het in stand houden van de elektriciteit schadelijk zijn voor het milieu.

Bovendien wijst een artikel van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (Spaanse link) erop dat 90% van de energie die door gloeilampen wordt verbruikt, wordt omgezet in warmte.

Daarom hebben ze de efficiëntie verloren die ze ooit hadden. In plaats daarvan vervangen LED-lampen geleidelijk de gloeilamp. Enkele van hun voordelen zijn dat ze goed zijn voor het milieu, goedkoop, wit en helder.

Er wordt aangenomen dat in de komende jaren alle verlichting die we gebruiken gebaseerd zal zijn op LED-verlichting, waarvan de technologie bestaat uit tl-buizen en tot de gezondste lampen behoort.

De erfenis van verlichtingspioniers

De geschiedenis van de gloeilamp is een verhaal van nieuwigheid, samenwerking en rivaliteit tussen briljante geesten. In dit artikel lopen we door de bijdragen van verschillende belangrijke uitvinders, waaronder Thomas Edison, Joseph Swan en Humphry Davy, die de elektrische gloeilamp daadwerkelijk hebben uitgevonden.

Het is gebruikelijk om de naam Edison te associëren met de man die de gloeilamp maakte. In deze tekst laten we echter zien dat hij verantwoordelijk was voor een heel belangrijk deel van het ontstaan van elektrisch licht. Maar hij was niet de eerste. Daarom is het cruciaal om het belang van de collectieve bijdrage aan technologische vooruitgang te erkennen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.