Hoe marketingstrategieën ervoor zorgen dat je nog meer koopt tijdens de uitverkoop

Als de uitverkoop eraan komt, wil je vaak profiteren van de prijsverlagingen. Misschien wil je voor het komende seizoen een nieuwe garderobe aanschaffen. Verkoop is inderdaad een belangrijke gebeurtenis. Ze zorgen er echter vaak voor dat mensen dwangmatig kopen. Het is te danken aan meer dan alleen geld besparen.
Hoe marketingstrategieën ervoor zorgen dat je nog meer koopt tijdens de uitverkoop
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 20 augustus, 2023

Iedereen houdt van een koopje. Het geeft je een goed gevoel om te denken dat je wat geld hebt bespaard. En nog meer als het betekent dat je dat designerartikel dat je zo graag wilde hebben aan je garderobe kunt toevoegen.

Bedrijven spelen echter met andere elementen, die niet direct met de prijs te maken hebben, om je aan te moedigen meer te kopen. Ze maken gebruik van marketingstrategieën en de psychologie kan de meeste daarvan verklaren.

Marketingstrategieën en hun doel

We weten allemaal dat uitverkoop periodes zijn waarin bedrijven korting geven op de normale prijs van het product. Dit wordt niet gedaan om onze zakken te spekken; het is geen liefdadigheidsbeleid. In feite is het belangrijkste doel van kortingen het stimuleren van de verkoop. Daar kunnen drie redenen voor zijn:

  • Om voorraden te liquideren. Het bedrijf moet van de voorraad af. Ze hebben misschien ruimte nodig voor de kleding van het nieuwe seizoen. Ze willen misschien ook marktaandeel winnen, dus geven ze dit doel voorrang boven onmiddellijke voordelen.
  • Cross-selling. De vraag naar kortingen wordt gebruikt om de aankoop van duurdere producten te stimuleren. Het idee is dat de klant samen met het afgeprijsde kledingstuk iets van het nieuwe seizoen meeneemt, nu of in de nabije toekomst.
  • Up-selling (bijverkoop). Vergelijkbaar met cross-selling. De korting trekt klanten aan, maar het idee is dat ze uiteindelijk het product kopen met de breedste winstmarge en niet de smalste. Bijvoorbeeld, in plaats van afgeprijsde schoenen te kopen, worden ze aangemoedigd om een andere stijl te kopen die, hoewel ze tien euro meer kosten, van betere kwaliteit lijken te zijn en comfortabeler zitten.

De grote uitverkoop vindt meestal twee keer per jaar plaats, in januari en aan het eind van de zomer. De eerste is om van de winterkleding af te komen (jassen, laarzen, accessoires). De tweede is om zomerproducten (sandalen, zwemkleding, zonnebrandcrème, enz.) te verkopen en het aanbod van het volgende seizoen te laten zien.

Veel winkels bieden echter ook uitverkoop op andere momenten van het jaar om klanten te trekken en hun verkoopcampagnes te stimuleren.

Vrouw in een kledingwinkel

Hoe zorgen ze ervoor dat je meer koopt?

Het is waarschijnlijk een bekend scenario dat je in de uitverkoop uiteindelijk meer uitgeeft dan op een ander moment van het jaar. Dit gebeurt omdat de uitverkoop is ontworpen om tot in het diepst van je hersenen te reiken en ervoor te zorgen dat je je creditcard maximaal gebruikt. Tenzij je natuurlijk een berekenende en zeer verantwoordelijke koper bent.

Naast de prijs zijn er elementen die te maken hebben met je emoties, je cognitie en zelfs je perceptie.

Neuromarketing is het onderdeel van de psychologie (Engelse link) dat het koopgedrag van klanten onderzoekt. Het heeft veel te zeggen over dit specifieke onderwerp. Het beweert dat bedrijven specifieke marketingstrategieën toepassen zodat aankopen sneller en onbewust worden gedaan en meer voordeel opleveren.

Marketingstrategieën die de verkoop bevorderen

In principe bestaan de marketingstrategieën die worden gebruikt om je tijdens de verkoop meer te laten kopen uit bepaalde ingrepen in de koopomgeving. Met andere woorden, winkels nemen externe prikkels op of passen ze aan die je aandacht trekken en behoeften of gevoelens opwekken die het voor jou gemakkelijker maken om bepaalde producten aan te schaffen.

1. Prijzen met oneven getallen

Deze marketingstrategie is een onfeilbare klassieker van verkoop en kortingen in het algemeen. Ondanks dat het een bekend proces is, trappen consumenten er nog steeds in. In feite heb je gewoon niet hetzelfde gevoel als je vijf euro voor iets betaalt dan 4,99.

Hoewel je je ervan bewust bent dat het bedrag bijna hetzelfde is, blijven je gedachten blijkbaar bij het eerste getal, waardoor je het gevoel krijgt dat je minder betaalt. Ook als het bedrag oneven is, wordt het als aanzienlijk lager ervaren.

2. De urgentie

“Laatste artikelen! Laatste kans!” Deze zinnen die je meestal naast de verkoopstands vindt, wekken je gevoel van urgentie op. Ze laten je geloven dat de kortingen maar voor een beperkte tijd zijn en dat je je kans verspeelt als je nu niet van de gelegenheid gebruik maakt.

Je trapt in deze val, zelfs als het gaat om iets dat je niet echt nodig hebt. Het gebeurt omdat je hersenen de cognitieve dissonantie tussen “ik heb het niet nodig” en “ik kan het niet laten gaan” proberen te verminderen. Door deze sociale druk koop je uiteindelijk snel en zonder na te denken. In feite word je meegesleept door emotie.

3. Koopjes en anticipatie

Je hersenen houden van verrassingen, stimulatie en kansen. Samen vormen deze ingrediënten het recept voor een verkoop. Kleurrijke, opvallende posters, twee-voor-één aanbiedingen en de mogelijkheid om jezelf te verrassen door een prachtig shirt te vinden voor maar 15 euro!

In feite zou je kunnen zeggen dat de uitverkoop een soort kermis voor je hersenen is. In elke winkel waar je naar binnen gaat, worden je hersenen geprikkeld. Daardoor blijf je in een verwarde staat waarin je alleen maar kunt denken aan het doen van de beste aankoop.

Bovendien weet je dat in januari en augustus de prijzen worden verlaagd. Daarom verwacht je echte koopjes te vinden. Hierdoor lijkt een aanbieding die op een ander moment misschien bescheiden lijkt, onweerstaanbaar.

4. De muziek

Is het je ooit opgevallen dat tijdens de uitverkoop de muziek in de winkels levendiger is en op een hoger volume staat? Dit is niet omdat winkelmanagers blij zijn dat er meer mensen in hun winkel zijn en ze willen dat je plezier hebt. De echte reden is om je aan te moedigen meer en sneller te kopen.

We weten dat muziek ons op veel manieren beïnvloedt en deze laatste van de marketingstrategieën die we bespreken is er één van. Op momenten dat er geen verkoop is, is de muziek meestal rustiger en staat het volume lager.

Dat is om je uit te nodigen de tijd te nemen om alle producten te bekijken. Tijdens de uitverkoop willen ze echter niet dat je te veel nadenkt . In feite willen ze dat je je onrustig voelt, zodat je impulsiever koopt en, zodra je hebt gekocht, het pand verlaat.

Stel aan het winkelen

Tips om rationeel te kopen in de uitverkoop

Dit zijn slechts enkele van de meest gebruikte marketingstrategieën. In werkelijkheid is in de uitverkoop alles geprogrammeerd. Van de reclame die je op straat ziet tot je reis naar de winkel waar ze je overhalen om te kopen.

Als je op een rationele en verantwoorde manier wilt kopen, zijn hier enkele tips:

  • Denk voor het kopen na over hoe de markt werkt, selecteer wat je nodig hebt en denk goed na over je doel.
  • Probeer praktisch te zijn. Koop kleding die je met andere kunt combineren, zodat je ze meer gebruikt. Probeer één kledingstuk te doneren voor elk kledingstuk dat je koopt. Concentreer je erop of het een hunkering is of iets wat je echt wilt.
  • Afhankelijk van de producten kan het handig zijn om je mobiele telefoon in je hand te hebben. Dan kun je zoeken en prijzen vergelijken in andere winkels en zien of de korting echt en aanzienlijk is. Als je ontdekt dat het verschil niet al te groot is, overweeg dan om de aankoop op een ander moment te doen.
  • Overweeg duurzame mode. Op deze manier profiteert de planeet er ook van en misschien voel jij je er zelfs beter door. Ga naar tweedehandswinkels, waar je originele en mooie koopjes kunt vinden. Of bekijk de duurzame afdeling van je favoriete winkel, waar ze gerecycled en milieuvriendelijk textiel gebruiken.
  • Om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je van plan was, neem je het geld contant mee en laat je je kaart thuis. Dit dwingt je om een maximaal budget te hebben en misschien meer tijd te nemen om te beslissen of je echt wilt kopen of niet.

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fisher, CE, Chin, L. y Klitzman, R. (2010). Definición de neuromarketing: Prácticas y retos profesionales. Revista de psiquiatría de Harvard , 18 (4), 230-237.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.