Ontdek de kenmerken van creatieve mensen

Een van de meest gewaardeerde eigenschappen van persoonlijkheid is creativiteit. Het geldt niet alleen in de kunst, maar ook op andere gebieden van het leven. In dit artikel zullen we zien welke kwaliteiten geassocieerd zijn met creatief zijn.
Ontdek de kenmerken van creatieve mensen

Laatste update: 24 mei, 2024

Creativiteit onderscheidt zich door haar speciale kwaliteiten. Een van de kenmerken van creatieve mensen is dat ze verder gaan en met innovatieve oplossingen komen voor elke situatie.

Hoewel het waar is dat we de beschrijving van persoonlijkheid niet moeten reduceren tot een enkele eigenschap, is het wel mogelijk om deze te isoleren en op een meer gedetailleerde manier te benaderen. Daarom zullen we ons nu richten op het uitleggen van wat creatieve mensen identificeert.

Hoe zien creatieve mensen eruit?

Creativiteit is meestal een eigenschap die wordt geassocieerd met kunst, maar dit is niet het enige gebied waarin het wordt toegepast. Het is waar dat creatieve mensen zich eerder ontwikkelen in een artistieke discipline .

Ze kunnen dit echter ook doen op andere gebieden die het zoeken naar alternatieve oplossingen voor nieuwe problemen vereisen, zoals het bedrijfsleven.

Kortom, creativiteit is het stimuleren van het vermogen tot uitvinden, innoveren en creëren. De ruimte waarin het wordt toegepast hangt af van veel factoren, waaronder persoonlijke voorkeuren.

Deze eigenschap gaat hand in hand met mentale flexibiliteit, nieuwsgierigheid of alternatieve levensstijlen die ver afstaan van het conservatieve. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden en alle sociale lagen.

Kenmerken van creatieve mensen

De volgende aspecten vormen de kenmerken van creatieve mensen, maar ze zijn niet exclusief of uitputtend, maar eerder de meestvoorkomende of overheersende; iedereen heeft immers een bepaalde manier van zijn.

1. Cognitieve flexibiliteit

Cognitieve flexibiliteit springt eruit als een van de meest opvallende en meest bestudeerde kenmerken van creatieve mensen. Deze bevindt zich in de frontale kwabben van de hersenen en is verantwoordelijk voor het denken aan twee verschillende alternatieven tegelijkertijd en het vermogen om onszelf te corrigeren als we een oplossing proberen die niet werkt.

In die zin wordt in een onderzoek van de Universiteit van Valladolid (Spaanse link) een positieve relatie gevonden tussen cognitieve flexibiliteit en creativiteit: als de cognitieve flexibiliteit toeneemt, is de verwachting dat er nieuwe ideeën ontstaan die origineler zijn.

2. Opstandigheid

Opstandigheid betekent hier niet oppositioneel zijn, maar de moed hebben om een leven te leiden buiten wat de sociale regels als “normaal” beschouwen. We hebben het voorbeeld van de grote kunstenaars, musici, schilders of dansers.

Velen van hen kozen niet voor een conventionele levensstijl, ondanks dat ze bekritiseerd of uitgekozen werden. Integendeel, echt zijn wie ze waren stond boven het sociale mandaat. En daardoor konden ze ook in vrijheid hun beroep ontwikkelen.

3. Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid kan gezien worden als een trigger voor creativiteit, omdat het in veel gevallen voorafgaat aan een nieuw idee. Nieuwsgierig zijn impliceert het onbekende opzoeken of verder gaan dan wat we al weten. Creatieve mensen hebben vaak een brede interesse en stellen veel vragen.

4. Pragmatisme

Creativiteit is altijd gericht op het vinden van nieuwe ideeën en middelen die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. In deze context is iemand met creativiteit ook pragmatisch of praktisch, omdat hij gericht is op actie en het zoeken naar alternatieven. Ze voelen zelfs een grote voldoening als hun ideeën worden omgezet in concrete dingen en door anderen worden erkend.

5. Aanpassingsvermogen

Deze kwaliteit is nauw verbonden met cognitieve flexibiliteit. Creatieve mensen zijn in staat om hun omgeving te veranderen en zich snel aan te passen. Ze raken zelfs snel verveeld in omgevingen die zeer voorspelbaar zijn en waar weinig ruimte is voor improvisatie.

Aanpassingsvermogen gaat hand in hand met een andere soortgelijke kwaliteit: veelzijdigheid. Het zijn mensen die goed functioneren in bijna elke omstandigheid; verandering is voor hen eerder een stimulans dan iets om bang voor te zijn.

6. Gevoeligheid

Creativiteit

Gevoelig zijn is een kenmerk van creativiteit. Deze persoonlijkheden hebben een speciaal talent om contact te maken met de natuur, dieren of andere mensen. Ze zijn erg goed in het lezen en begrijpen van andermans emoties.

7. Observatie

Om een creatief persoon te zijn moet je de kleinste details heel goed kunnen waarnemen. De som hiervan is wat het verschil maakt tussen originaliteit en het gewone; het schokkende en het gewone. Deze kwaliteit komt niet bij de geboorte, maar kan getraind worden. Het vereist geduld.

8. Proactiviteit

Ze voegen aan de kenmerken van creatieve mensen toe dat ze niet gaan zitten wachten tot anderen met ideeën komen, maar zelf het initiatief nemen. Op zakelijk gebied zijn ze ondernemers, omdat ze niet alleen innovatieve bedrijfsmodellen hebben, maar ook niet bang zijn om hun projecten werkelijkheid te laten worden.

9. Openheid voor ervaringen

De relatie tussen openheid voor ervaringen en creativiteit is in de psychologie uitgebreid bestudeerd. Deze openheid verwijst naar het zoeken naar ervaringen, zowel intern als extern, en naar de oriëntatie op het onconventionele.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Barcelona (Spaanse link) toont een hoge score op openheid een aanleg om te experimenteren en te leren, gedragingen die creativiteit bevorderen. Het zorgt erook voor dat er meer informatie in de aandachtsfocus komt en dat deze gevarieerder en ongebruikelijker kan zijn.

10. Passie voor wat ze nastreven

Deze mensen hebben een sterk gevoel voor wat ze willen bereiken. Ze hebben er een echte passie voor en dit zorgt ervoor dat ze ernaar streven om beter te presteren. Het meest kenmerkende voorbeeld is de kunstenaar die onvermoeibaar zijn carrière probeert te verbeteren.

Open je geest en ontwikkel creativiteit

Tot nu toe hebben we de kenmerken van creatieve mensen beschreven, maar je moet er niet van uitgaan dat deze kwaliteit aangeboren is. Het is mogelijk om je creativiteit te verbeteren om je resultaten te verrijken.

Dus, hoe kun je creatiever worden? Een eerste stap zou zijn om de bovengenoemde eigenschappen te verbeteren, bijvoorbeeld: toon een nieuwsgierige en open houding, sta open voor details. Hierdoor zullen nieuwe ideeën in ons bewustzijn verschijnen en van hogere kwaliteit zijn. Je hebt al werk te doen, open je geest en ontdek alles wat hij je kan geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.