Vijf voordelen van improvisatie

Improvisatie is van korte duur. Als we het inzetten gebruiken we dus het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van snelle beslissingen. Vandaag willen we met je praten over hoe je kunt genieten van alle voordelen die uit improvisatie voortvloeien.
Vijf voordelen van improvisatie
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 16 oktober, 2022

Sommige mensen zijn bedachtzaam en anderen zijn impulsiever. Zo zouden bedachtzaamheid en impulsiviteit twee uiteinden van een continuüm zijn. In werkelijkheid brengt zowel het nadenken over dingen voordat je handelt als het niet doen ervan voordelen met zich mee. In dit artikel gaan we ons richten op de voordelen van improvisatie en minder over dingen nadenken.

Maar wat bedoelen we precies met improvisatie? Het wordt gedefinieerd als ‘iets creëren zonder het gepland of voorbereid te hebben’. Als je improviseert, richt je je meer op actie dan op denken. In feite handel je eenvoudigweg. Dit betekent niet dat je niet nadenkt over de gevolgen van je acties, maar eerder dat je je laat meevoeren door wat je voelt.

“Ik denk dat improviseren, weten hoe je je moet aanpassen en onmiddellijk reageren, de sleutel is tot geluk.”

Cesar Aira

De voordelen van improviseren en minder denken

Het leven loopt niet altijd zoals je verwacht. Er zijn inderdaad veel factoren die buiten je macht liggen bij alles wat je overkomt. Dit kan vaak een echte puinhoop lijken, maar het is ook de gelegenheid om je vermogen te lanceren om te improviseren en dingen op te lossen zonder dat je zoveel hoeft na te denken over elke stap voordat je die zet.

Wat zijn dan de voordelen van improvisatie? In feite heeft het leren flexibeler en vrijer te zijn wanneer je handelt, zonder zoveel na te denken over de gevolgen van die handelingen, verschillende positieve aspecten. We gaan het hebben over de interessantste en vertellen je hoe je kunt beginnen met improviseren.

Blij stel

1. Het stelt je in staat flexibeler te zijn

Als je niet alles van tevoren hebt uitgewerkt en je kunt improviseren, word je flexibeler in het reageren op onvoorziene gebeurtenissen. Improvisatie stelt je dus in staat flexibeler te zijn.

Denk aan de penaltynemer die op het laatste moment van kant kan wisselen omdat hij heeft gezien dat de keeper zich uitstrekt naar de kant die hij aanvankelijk had gekozen. Ze hebben een beslissing genomen, maar konden die op het laatste moment nog veranderen.

Flexibiliteit is van groot nut bij het reageren op situaties waarin je weinig controle hebt. Laten we eerlijk zijn, dit zijn de meeste situaties. Improvisatie geeft je de waardevolle mogelijkheid om te kunnen handelen naar wat er gebeurt, zonder bevroren te zijn en niet te weten wat je moet doen.

2. Het helpt je in het heden te leven

Als je minder aan dingen denkt, voer je een waardevolle oefening uit voor je geestelijke gezondheid. Je bent aanwezig in het hier en nu. Bij het improviseren richt je je meestal op wat er om je heen gebeurt en niet zozeer op wat er eerder is gebeurd of wat er in de toekomst zal gebeuren.

Improvisatie betekent dat je je leven niet leeft met wachten op de toekomst en nadenken over alles wat nog niet is gebeurd. Sterker nog, het kan zelfs nooit gebeuren. Te veel denken aan dingen die nog niet gebeurd zijn kan veel angst veroorzaken. Bovendien kan het, als het niet op tijd behandeld wordt, een echt probleem worden voor je geestelijke en emotionele gezondheid.

3. Het helpt je rusten

Te veel denken en strikte protocollen volgen bij het leiden van je leven kan vermoeiend zijn. Daarom kan jezelf toestaan om op een geïmproviseerde manier in het moment te leven een grote opluchting zijn voor je ziel, en niet te vergeten je lichaam en geest.

Je niet mentaal hoeven voor te bereiden op alles wat er gaat gebeuren, helpt je om stress te verminderen en meer uitgerust te zijn. In feite zul je zien hoe geleidelijk de dingen beter beginnen te stromen. Je zult je vrijer en gelukkiger voelen dan voorheen.

4. Het stelt je in staat om te voelen

Het is waarschijnlijk lang geleden dat je wist hoe het was om echt te voelen. Als dit het geval is, geef jezelf dan de gelegenheid om te kunnen stromen zonder zoveel na te denken en vrijer te zijn. Je kunt dit doen door te improviseren bij gebeurtenissen die je overkomen.

Jezelf toestemming geven om te voelen zal je helpen je vermogen om te zien te verbeteren. Om te genieten van de kleine dingen, en te leren echt naar anderen te luisteren. Ook zul je merken hoeveel je van anderen kunt leren als je echt aandacht aan hen besteedt.

5. Bevorder je zelfkennis

Ten slotte zal improviseren en minder over dingen nadenken je ook helpen jezelf te leren kennen, jezelf te ‘testen’, en uit je comfortzone te komen. Je zult kunnen waarderen hoe je je gedraagt in nieuwe omgevingen en uitdagende gebeurtenissen.

Als je altijd zoveel over dingen nadenkt, geef je geen ruimte voor nieuwigheid, voor het nieuwe en het andere. Aan de andere kant kun je door meer te improviseren en minder te denken niet alleen nieuwe werkelijkheden ontdekken, maar ook jezelf daarin.

Blije vrouw

Leer de voordelen van improvisatie en begin te leven

Improviseren en minder nadenken over dingen kan in het begin nogal ingewikkeld zijn. Vooral als je iemand bent met een zekere mentale rigiditeit, die veel controle nodig heeft, en extreem reflectief en zelf veeleisend is, enz. Desalniettemin vereist alles oefening en doorzettingsvermogen.

De voordelen van improvisatie kennen is echter de eerste stap naar het besef dat er veel dingen zijn die buiten je controle liggen, en dat dat volkomen oké is. Het houdt je niet tegen om gelukkig te zijn. Als je er eenmaal in slaagt het evenwicht te vinden tussen overdenken en improviseren, garanderen we dat de inspanning de moeite waard zal zijn geweest.

“Wat later zal zijn, is nu. Nu is het domein van nu. En terwijl de improvisatie duurt, ben ik geboren.”

-Clarice Lispector-

Hoe te leren improviseren en niet zoveel te denken

De sleutel tot improvisatie ligt in het vinden van je eigen strategieën om niet zoveel te denken, zonder dat het je problemen oplevert. Hier zijn enkele ideeën om te beginnen:

  • Begin met ‘makkelijke’ dingen, die niet echt belangrijk zijn. Bijvoorbeeld afhaalmaaltijden bestellen, iets dat van binnenuit komt tegen een vriend zeggen, een geïmproviseerd plan maken alleen of met vrienden, enz.
  • Zet jezelf niet onder druk om te improviseren. Probeer het geleidelijk, te beginnen met eenvoudige dingen.
  • Identificeer hoe je je voelt na het improviseren. Vrijer? Benauwd? Proberen de controle terug te krijgen?
  • Waardeer de voordelen van improviseren en niet zoveel nadenken over dingen.
  • Stap van tijd tot tijd uit je comfortzone.

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bermúdez, J. (2003). Psicología de la personalidad. Teoría e investigación (vol. I y II). Madrid: UNED
  • Sánchez, M. et al. (2015). La medida de la capacidad reflexiva: instrumentos disponibles en castellano y tareas pendientes. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq., 35(127). https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352015000300004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.