Onderzoek naar de ex van je partner op internet

Velen van ons volgen en bespioneren de ex van onze partner. We zijn misschien geobsedeerd door hun uiterlijk, hoe ze zich kleden en wat ze doen. Uiteindelijk kan dit gedrag echter obsessief worden en ons zelfrespect en zelfs onze eigen relatie volledig ondermijnen.
Onderzoek naar de ex van je partner op internet

Laatste update: 26 november, 2021

Onderzoek naar de ex van je partner op internet is ongezond en vermoeiend gedrag. In feite duidt het op een irrationele obsessie met de ex van je partner. Je zou zelfs kunnen lijden aan het zogenaamde Rebecca-syndroom.

In werkelijkheid wordt er te weinig over dit soort gedrag gezegd. Door de aanwezigheid van sociale media komt het echter steeds vaker voor. Je zou bijvoorbeeld zelfs zover kunnen gaan dat je een nepprofiel maakt om die man of vrouw te volgen die niet zo lang geleden hun leven met je partner deelde. Je kijkt dagelijks naar hun foto’s, analyseert hun uiterlijk, hun manier van leven en hun opmerkingen.

Dit kan leiden tot een reeks zeer specifieke situaties. De eerste is onzekerheid in je relatie. Je zou je misschien benadeeld gaan voelen. Je zegt tegen jezelf dingen als: ‘Ik ben niet zo aantrekkelijk of verfijnd als zij. Hij zal me zeker verlaten’. Dit betekent dat je gevoel van eigenwaarde geleidelijk begint te verzwakken.

Jaloezie, obsessies, angsten… Dit zijn uiterst problematische realiteiten die het vermelden waard zijn.

Een groot deel van online intimidatie wordt uitgevoerd door mensen die proberen de ex van hun partner in de gaten te houden.

Man kijkt bezorgd naar zijn mobiel

Onderzoek naar de ex van je partner

Het in de gaten houden of het bespioneren van iemand op sociale media wordt stalking genoemd. Deze term definieert het soort gedrag dat in veel gevallen verslavend kan worden. Bovendien, wanneer je de ex van je partner op internet onderzoekt, val je in een duidelijk obsessief gedrag waar je moeilijk uit kunt komen. Het is bepaald niet onschudig.

Veel Facebook-groepen praten over dit probleem, het feit dat je niet kunt stoppen met het monitoren van de oude relaties van een partner. Dit fenomeen is de afgelopen tien jaar inderdaad toegenomen en dat is geen toeval. Omdat er op dit moment meerdere bronnen beschikbaar zijn om anderen te bespioneren. Zolang iemand een soort ‘vingerafdruk’ op internet heeft, heb je toegang tot zijn of haar leven.

Instagram, TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram, Twitter Wie heeft er geen account op minstens één van deze sociale netwerken? Bovendien zijn het perfecte instrumenten om anderen te bespioneren. Het is inderdaad heel gemakkelijk om de persoon te vinden die je zoekt door simpelweg te zoeken op hun naam of via hun relaties met anderen die je kent.

Van nieuwsgierigheid naar verslaving

Wanneer je de ex van je partner op internet onderzoekt, doe je dat in eerste instantie meestal uit pure nieuwsgierigheid. Hoe zijn ze? Zijn ze aantrekkelijk? Wat voor leven leiden ze? Wat doen ze? Je kijkt dus, heel even, discreet. Alsof je door de gordijnen tuurt.

Die vluchtige glimp verandert echter vaak in een uur als je naar hun oude foto’s, opmerkingen en andere informatie over hen kijkt. Op dit moment heb je de deur naar een obsessie geopend en kun je die niet meer sluiten of die persoon uit je hoofd krijgen. Dit spionagegedrag omvat twee processen: stimulatie en zelfhaat.

Wanneer mensen de ex van hun partner op sociale media beginnen te volgen, ervaren ze de obsessieve behoefte om de inhoud dagelijks te controleren. Ze haten zichzelf echter omdat ze het doen.

Jaloezie met terugwerkende kracht

Surveillance en intimidatie van de ex-partner van de geliefde is tegenwoordig een psychologische realiteit van groot belang. Het is een relatief nieuw fenomeen dankzij de komst van nieuwe technologieën en sociale netwerken. Het is ook de moeite waard om te analyseren.

In feite heeft de Ohio State University in 2018 een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd naar dit specifieke onderwerp. Het beweerde dat wat bij deze gelegenheden wordt ervaren, jaloezie met terugwerkende kracht is. Dit gaat gepaard met gevoelens van dreiging, bezorgdheid en ergernis jegens de ex van de partner, ondanks het feit dat dit cijfer op geen enkele manier interfereert met de huidige relatie.

De studie stelt dat de basis van deze jaloezie te vinden is in sociale vergelijking en relationele onzekerheid. Met andere woorden, wanneer de vorige relatie constant wordt gecontroleerd, voelt de nieuwe partner zich plotseling benadeeld. Ze voelen zich zelfs minderwaardig en dat wekt het idee van verlatingsangst (als hij iemand zoals zijn ex verlaat, zal hij mij waarschijnlijk ook verlaten…).

De ex van je partner op internet onderzoeken

Hoe te stoppen met spioneren?

Door de ex van je partner te onderzoeken, word je vaak iemand die je niet mag. Het is echter mogelijk dat je er niet mee kunt stoppen. Bovendien, hoe meer je het doet, hoe meer je jezelf veracht. Bovendien kun je zelfs je toevlucht nemen tot extreem gedrag.

Sommige mensen gaan bijvoorbeeld zelfs de kledingstijl van de ex van hun partner imiteren. Dit soort gedrag is een duidelijk bewijs van burn-out en kan snel psychopathologisch gedrag worden.

Als je merkt dat je vatbaar bent voor een van de bovengenoemde gedragingen, wat moet je dan doen?

Ten eerste moet je analyseren hoe je je voelt. Je zou je kunnen schamen, jaloers, verdrietig en boos zijn. Je kunt haat, zorgen en zelfs obsessie voelen. Achter deze emoties zit je echter altijd onzeker en heb je een duidelijk gebrek aan zelfrespect. Deze twee dimensies kunnen je affectieve relatie verbreken, degene die je zonder enig probleem al aan het boycotten bent

  • Vervolgens moet je overwegen om jezelf een tijdje van sociale media te verwijderen. In plaats van tijd op je mobiel door te brengen, kun je beter aan andere dingen denken, misschien aan nieuwe hobby’s.
  • Besteed quality time aan je partner en zorg voor je relatie. Als dit voor jou het belangrijkste is, moet je dat immers bewijzen. Wees volwassen, zorg voor je eigen identiteit en gevoel van veiligheid. Alleen zo bouw je een band op waarin jaloezie of angst geen plaats heeft.

Last but not least, sluit de noodzaak niet uit om naar een gespecialiseerde professional te gaan. Als je merkt dat je je spionageactiviteiten niet kunt verminderen, moet je psychologische therapie krijgen om de controle over je leven terug te krijgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Frampton JR, Fox J. Social Media’s Role in Romantic Partners’ Retroactive Jealousy: Social Comparison, Uncertainty, and Information Seeking. Social Media + Society. July 2018. doi:10.1177/2056305118800317
  • Martinez-León, Nancy & Peña, Juan & Salazar, Hernán & García, Andrea & Sierra, Juan. (2017). A systematic review of romantic jealousy in relationships. Terapia Psicologica. 35. 203-212. 10.4067/s0718-48082017000200203.
  • Kreya, Math & Wok, Saodah. (2021). Social Media Addiction and Its Influence on Mental Health among University Student in Cambodia: Beyond Cultivation Theory.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.