Multitasken met digitale media kan het geheugen verstoren

De hersenen lijken niet te passen bij de neiging om op meerdere dingen tegelijk te letten. Een nieuwe studie werpt hier meer licht op.
Multitasken met digitale media kan het geheugen verstoren

Laatste update: 18 november, 2021

Een recente studie legt opnieuw de vinger aan de zere plek met betrekking tot multitasken met digitale media. Hoewel het niet helemaal sluitend onderzoek is, geeft het wel inzicht in het effect van het kijken naar meerdere schermen tegelijk. In feite suggereerde de studie dat deze actie het geheugen schaadt.

Het onderzoek (Engelse link) werd uitgevoerd door een team van wetenschappers onder leiding van Dr. Kevin Madore. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature. In grote lijnen ging het om een experiment met jongvolwassenen. De studie leverde sterk bewijs dat multitasking met digitale media de cognitieve prestaties beïnvloedt.

Elke man die veilig kan rijden terwijl hij een mooi meisje kust, geeft de kus niet de aandacht die hij verdient.”

Albert Einstein

Er zijn al heel lang discussies over geheugenstoornissen als gevolg van multitasking met digitale media. Nu is er echter solide bewijs om het te bewijzen. Toch zijn de onderzoekers hier voorzichtig mee omgegaan. Bijgevolg suggereren ze de noodzaak van verdere studies om hun conclusies te bevestigen.

Hersenen met mechanismen

Multitasken met digitale media

Wat het team van onderzoekers deed, was een groep van 80 vrijwilligers in de leeftijd van 18 tot 26 jaar rekruteren. Het doel was om erachter te komen of multitasking met digitale media hun cognitieve prestaties beïnvloedde.

Voordat we verder gaan, laten we iets verduidelijken. Multitasking met digitale media verwijst naar situaties waarin een persoon is de interactie met verschillende screen apparaten tegelijk. Ze kijken bijvoorbeeld televisie terwijl ze online met iemand chatten en kijken ook naar sociale media.

Om de kwestie te bestuderen, plaatsten de wetenschappers de 80 jongeren in een situatie die zowel aandacht als geheugen opeiste. In feite kregen ze een groep objecten op een computerscherm te zien en werd hen gevraagd om ze te classificeren op basis van verschillende variabelen, zoals grootte of voorkeur.

Na een aantal rondes te hebben gedaan, kreeg iedereen tien minuten pauze. Vervolgens kregen ze een nieuwe groep objecten te zien. Ze moesten antwoorden of ze ze in de vorige rondes al hadden gezien, of dat het de eerste keer was dat ze ze kregen.

De resultaten van de studie

Tijdens het experiment werden de vrijwilligers gevolgd door elektro-encefalografie. Dankzij deze techniek was het mogelijk om zowel de neuronale activiteit als de diameter van hun pupillen te volgen. Dit maakte het mogelijk om de activiteit van zowel aandacht als geheugen te detecteren. Een verkleining van de diameter van een pupil is bijvoorbeeld een teken van slechte aandacht.

Uiteindelijk hebben alle deelnemers een vragenlijst beantwoord. De reacties maakten het mogelijk om het aandachtsniveau van de vrijwilligers te kwantificeren, evenals de neiging van hun aandacht om af te dwalen.

Bovendien merkten de onderzoekers de neiging van de deelnemers op om in hun dagelijks leven te multitasken met digitale media. Deze informatie vergeleken  de onderzoekers met die verkregen in de vorige fase.

De resultaten toonden aan dat degenen die het meest multitasken met digitale media, ook meer kans hadden op versnipperde aandacht. Daarnaast bleek dat de deelnemers meer geneigd waren om te vergeten in het licht van de eerste ronde van afbeeldingen.

Bovendien vertoonden hun hersenpatronen een vermindering van het episodisch geheugen. Met andere woorden, de herinnering die verband houdt met specifieke gebeurtenissen.

Meisje zit op mobiel

Een onderwerp voor verder onderzoek

De observaties van de studie concludeerden dat er een duidelijke relatie is tussen moeite om de aandacht vast te houden, multitasking met digitale media en slechte geheugenprestaties. Met andere woorden, degenen die gemakkelijk afgeleid zijn en multitasken met hun apparaten, kunnen ook minder goed onthouden.

Desalniettemin laat dit onderzoek ons niet toe om te concluderen dat multitasking met digitale media de oorzaak is van aandachts- en geheugenproblemen. Sterker nog, het kan het tegenovergestelde zijn.

Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met aandacht en geheugen, hebben meer kans om te multitasken met digitale media. Er zijn daarom nog verdere studies nodig om hierover een definitieve conclusie te trekken.

Ondertussen wijzen veel experts erop dat het menselijk brein niet is ontworpen om verschillende dingen tegelijk te doen. Om deze reden zou het niet ongewoon zijn om te ontdekken dat multitasking inderdaad een factor is die intellectuele vermogens schaadt.

Met dit in gedachten is het van groot belang dat er meer bewustzijn is over het gebruik van nieuwe technologieën. Bovenal moet er gematigdheid zijn in de manier waarop men ze gebruikt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, G. T., & Raigada, J. L. P. (2014). Multitarea, Multipantalla y Práctica social del consumo de Medios entre los jóvenes de 16 a 29 años en España. María José Arrojo Baliña, 93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.