Omgaan met betweters: hoe doe je dat? We geven je 8 tips

Omgaan met betweters: hoe doe je dat? We geven je 8 tips

Laatste update: 16 augustus, 2018

Betweters zorgen vaak voor problemen in persoonlijke of professionele relaties. Hun manier van handelen ergert ons. Misschien hebben ze meer kennis en ervaring dan anderen. Maar dit geeft hen niet het recht om zich te gedragen alsof zij alles weten en alsof ze altijd gelijk hebben. Dit zijn kenmerken van deze personen die echt ergerlijk kunnen zijn. Maar je kan omgaan met betweters door de volgende tips te gebruiken.

Op de werkvloer ontmoeten de meeste werknemers op een bepaald moment in hun carrière één werknemer of een baas die een betweter is. Samenwerken met iemand met deze houding kan een ingewikkelde opdracht worden. Want het kan onze beroepsmatige ontwikkeling belemmeren en er zelfs toe leiden dat we de job verlaten.

Omgaan met betweters door de volgende tips te gebruiken

Je kan omgaan met betweters door de volgende strategieën te gebruiken. Want die kunnen je helpen:

1. Probeer begripvol te zijn

Deze persoon kan ergerlijk zijn. Maar je moet onthouden dat de kans groot is dat hun houding gebaseerd is op een gebrek aan vertrouwen of een dieperliggend persoonlijk probleem. In plaats van boos te worden moet je de confrontatie niet zoeken, ook als is de verleiding nog zo groot. Probeer daarentegen om empathisch te zijn. Als je hen toont dat dit soort houding hen het verlangde resultaat niet geeft, dan zal de andere persoon uiteindelijk ophouden met zich op die manier te gedragen.

Omgaan met betweters: een oefening in geduld

2. Kies zelf je gevechten

Omgaan met betweters kan uitputtend zijn. Er zijn momenten waarop je best hun “handige” raad is kan negeren. Om dat te doen kan je dus hun commentaren afwimpelen met een eenvoudig “dankjewel voor het voorstel” in plaats van een lange discussie te beginnen.

3. Toon het goede voorbeeld

Vooral een leider of een baas moet leren dat het in bepaalde omstandigheden goed is niet alles te weten. Hij of zij kan zeggen “Ik weet het niet, maar we kunnen enkele antwoorden of goede ideeën zoeken.” Want dit toont aan dat je flexibel bent en openstaat voor andere meningen. Wanneer je “Ik weet het niet” zegt, dan kan dit ook vertrouwen laten ontstaan. Want je toont dan openheid, kwetsbaarheid en eerlijkheid.

4. Bewapen jezelf met argumenten

Als je een presentatie maakt, een idee verkoopt of tijdens een bijeenkomst spreekt, moet je vertrouwen hebben in jouw argumenten. Controleer je bronnen en check de feiten. Hoe meer kennis je hebt, hoe moeilijker het zal zijn voor een betweter om je te proberen afbreken.

Wanneer je je in een bijeenkomst bevindt, hou je dan aan een programma. Je geeft deze agenda vooraf door en je voorziet een specifieke hoeveelheid tijd voor elk onderwerp. Ga voorbereid naar dit overleg en zorg dat je de gegevens en statistieken op papier hebt. Als de betweter je dan onderbreekt, heb je iets op papier om met het team te delen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder ruimte er zal zijn voor de betweter om te proberen over te nemen.

Je zal dan in staat zijn om hen twee tot drie keer te stoppen op hun weg. Het positieve aspect hiervan is dat de kans groot is dat de betweter zal ophouden om zich op die manier tegenover jou te gedragen. Onthoud dat mensen gedrag dat niet succesvol is, meestal niet herhalen.

5. Bewaar je gevoel voor humor

Betweters kunnen heel defensief zijn en soms zelfs agressief. Het laatste wat je wil, is hen in een hoek drukken. Het is misschien heel verleidelijk om tegenover een betweter sarcasme te gebruiken. Maar het zal met zekerheid een averechts effect hebben.

Adem integendeel even diep in en zeg: “Ik wist dat niet. Hoe raar!” Probeer het gedrag weg te lachen. Want je mag niet vergeten dat hun gedrag uiteindelijk onschadelijk is en niets betekent. Een vriendelijke uitspraak of commentaar kan elke spanning verlichten.

6. Stel gedetailleerde vragen

Wees respectvol maar stel gedetailleerde vragen zodat je de “lagen van de betweter kan afpellen.” Vraag hen waarom ze denken dat iets waar is en wat hun bronnen zijn. Stel rechtstreekse vragen over specifieke details. Want op die manier kan je een betweter leren dat ze eerst moeten nadenken vóór ze iets zeggen.

7. Geef de persoon opbouwende kritiek over zijn gedrag

Erken dat het mogelijk is dat betweters geen flauw idee kunnen hebben over het eigenlijke effect van hun houding op anderen. Als je vermoedt dat dit het geval is, overweeg dan om het op een zorgzame en tactvolle manier te bespreken in een persoonlijk gesprek. Belangrijk is dat de andere persoon zich gemotiveerd voelt om zijn gedrag te ontleden en zich niet persoonlijk aangevallen voelt. Want in dat geval kan je de andere persoon kwetsen en het tegenovergestelde effect krijgen. Dan zorg je ervoor dat ze hun “ondraaglijke” manier van omgaan met anderen nog versterken.

Hou er ook rekening mee dat betweters heel onzeker kunnen zijn. Dit kan dus een klap voor hun ego zijn. Herinner hen hoe belangrijk ze zijn voor het team. Maar wat zelfs nog belangrijker is, is dat je hen eraan herinnert hoe belangrijk het voor anderen is een kans te krijgen om bij te dragen.

Omgaan met betweters

8. Vermijd in eerste instantie om de baas erbij te betrekken

Als je geen keus hebt, behoud dan een positieve toon. In plaats van te klagen over de persoon richt jij je dan op wat je bereid bent te doen om ervoor te zorgen dat het werk goed uitgevoerd is. Als de situatie echt ondraaglijk wordt, praat er dan toch met je baas over. Laat hem weten hoe het gedrag van de betweter het team en de werksfeer beïnvloedt.

Dit zijn slechts enkele strategieën die kunnen helpen. Maar omgaan met betweters is eerst en vooral een oefening in geduld. Hierbij spelen onze emotionele intelligentie en onze communicatievaardigheden een rol.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.