Om ver te komen moet je gepassioneerd zijn

Om ver te komen moet je gepassioneerd zijn

Laatste update: 19 februari, 2017

Als mensen zijn we eraan gewend geraakt in een wereld te leven van absolutistische eisen en absurde verplichtingen. We leggen enorm veel druk op onszelf en beëindigen onze dagen vol spanning en angst.

De maatschappij waar we in leven vertelt ons dat we bepaalde dingen zouden moeten doen, dat we een bepaalde baan moeten vinden of ons op een bepaalde manier op moeten stellen om gewaardeerd te kunnen worden. Helaas vatten we deze ideeën vaak automatisch op als dogma’s, zonder ze überhaupt in twijfel te trekken. Als we besluiten om aan deze ideeën toe te geven, dan zullen we ons voortdurend onder druk voelen gezet door dingen te denken als ‘Ik moet mooi zijn!’, ‘Ik moet een bekende professional worden!’, ‘Ik moet mijn kinderen perfect opvoeden!’, ‘Ik moet mezelf perfect voordoen!’ etc.

Wat interessant is, is dat we als mensen zogenaamde mentale blokkades in onszelf creëren wanneer we ons laten leiden door verplichtingen. Wanneer we onze projecten of plannen vol angst en spanning uitvoeren, dan zullen de uiteindelijke resultaten van deze projecten en plannen meestal slechts middelmatig zijn. Dit zorgt er weer voor dat we onszelf negatieve feedback geven, omdat de resultaten veel beter hadden moeten zijn. Het geheim om deze vicieuze cirkel te doorbreken is om je te realiseren welke verplichtingen je jezelf oplegt.

Helaas is het inderdaad waar dat onze cultuur bepaalde oppervlakkige boodschappen op ons overbrengt over hoe we zouden moeten zijn of hoe we ons zouden moeten gedragen. Uiteindelijk ben jij zelf echter de persoon die moet bepalen of je wel of niet in deze ideeën wilt meegaan.

Vrijheid

Het is bewezen dat wanneer iemand aan een bepaald persoonlijk of professioneel project begint omdat hij hier zin in heeft of er gepassioneerd over is, hij veel verder kan komen dan iemand die aangedrongen wordt om aan een project te beginnen.

Een gepassioneerd persoon werkt en streeft ergens naar, maar doet dit met liefde omdat hij dol is op hetgeen hij aan het doen is en omdat dat zijn doel is. Als alles goed uitpakt, des te beter, maar ook als alles in duigen valt, weet hij dat dit niet het einde van de wereld is. En als hij na een hoop mislukkingen nog steeds geen interessant doel heeft weten te bereiken, dan zou dit nog steeds niet het einde van de wereld betekenen. Het leven biedt namelijk miljoenen interessante alternatieven.

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat er in ons allen een kind aanwezig is dat gewoon lol wil maken in het leven en met de rest van de wereld. Uiteindelijk is gelukkig zijn namelijk het belangrijkste doel dat we als mensen hebben. En om gelukkig te kunnen zijn, moet je de gewichtjes en stenen uit je rugzak halen en het idee dat je bepaalde dingen moet of zou moeten doen uit je gedachten wissen. Wanneer je jezelf eindelijk hebt weten te bevrijden uit die mentale kettingen waarmee je jezelf vrijwillig had vastgeketend, dan zul je zien dat leven en gelukkig zijn het allermakkelijkst zijn.

Je trekt de wereld in en doet wat je moet doen zonder ook maar ergens voor te vrezen. Zonder bang te zijn voor de mening of goedkeuring van de maatschappij, zonder bang te zijn om te falen. Het is geweldig en je doet wat je moet doen, omdat je dit zelf wilt, niets meer en niets minder. Plotseling zul je merken dat je innerlijke kind om alles lacht, omdat er in elke situatie wel iets is waar je om kunt lachen of mee kunt spelen. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. En spelen betekent plezier maken, tevreden zijn en van het leven houden zoals het op dat moment is, zonder eisen of opleggingen.

Kijk goed naar jezelf: heb je armen, benen, een gezonde geest om mee te denken, eten, schoon water en nog allerlei andere dingen? Als je al die dingen hebt en misschien nog wel meer, dan kun je jezelf werkelijk waar gezegend noemen. Je beschikt over alles om jezelf te laten leiden door de kracht van plezier, door te doen wat je zelf wilt en hier plezier aan te beleven.

Muziek Luisteren

Doe dingen omdat je ervan houdt, omdat je het wilt, omdat je er gepassioneerd over bent, niet om er iets voor terug te krijgen, maar om je eigen welzijn te bevorderen. Zeg vaarwel tegen je kantoorbaan als het je ware passie is om een beeldhouwer te worden! Of probeer op zijn minst de weg vrij te maken om iets te doen waar je van houdt. Verlaat die persoon die jou alleen maar pijn doet!

Wees je ervan bewust dat als je dagelijkse leven, de basisaspecten hiervan, in orde zijn, je nergens bang voor hoeft te zijn. Hetgeen je hierdoor zult terugkrijgen, zal het meest bevredigend zijn wat je ooit kunt verkrijgen: je eigen geluk.

Verander je motto daarom in: ‘Vanaf nu zal ik mezelf laten leiden door de kracht van passie en zal ik de kracht van verplichting aan de kant zetten.’

Om ver te komen moet je gepassioneerd zijn…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.