Doe vandaag je ogen dicht en maak je dromen werkelijkheid

Doe vandaag je ogen dicht en maak je dromen werkelijkheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Alleen vandaag, sta jezelf toe het leven te voelen met de hoop van een kind. Zet alleen vandaag, de druk, angst en verplichtingen uit en stop het gefluister van giftige omgevingen. Doe het: adem diep in en uit, sluit je ogen en … geloof erin. Stel je je eens voor dat alles wat je maar wilt hier is. Laat jezelf geloven en je zal al je dromen werkelijkheid maken.

Ze zeggen dat dromen gratis is, maar laten we eerlijk zijn. Soms worden onze geesten het beu om door de eilanden van Circe te dwalen. Door die werelden die geschilderd zijn met geluk waar we ons doel bereiken als magie.

Beetje bij beetje verliezen we de hoop op de waarde van onze dromen, want de werkelijkheid kan soms echt moeilijk zijn. Het kan bitter zijn als een grapefruit. Of donker zoals de koffie die we ‘s ochtends drinken om ons wakker te maken uit onze nachtelijke lethargie.

“Het einde van wijsheid is om hoog genoeg te dromen om de droom te verliezen in de zoektocht ernaar.”

-William Faulkner-

We zouden kunnen zeggen dat het bijna onvermijdelijk is. Je droomt niet meer zoveel   als je gewend was, je stopt met het doen van wensen bij het zien van vallende sterren. En dat komt omdat je een zware last draagt van onbevredigde doelen en donkere teleurstellingen.

Zonder het te beseffen, is de vlam in ons bijna volledig gedoofd. De vlam die ons lange tijd deed denken dat alles mogelijk was.

Maar hier is iets wat de moeite waard is om in gedachten te houden. Als er iets is wat mensen  altijd  gedefinieerd heeft, dan is het ons oneindige vermogen om te dromen.

Nadenken over zogenaamd onmogelijke dingen. Fantaseren over de werkelijkheid tot we  genoeg energie hebben om het te laten gebeuren. Het is wat onze motivatie aanspoort en ons de kracht en moed geeft om deze eindeloze strijd voort te zetten. Maar als je stopt met dromen raak je achter…

Meisje dat kiekeboe met zichzelf speelt in de spiegel

Sluit je ogen… Open ze dan om jouw dromen werkelijkheid te maken

Laten we ons een moment voorstellen van een persoon die het beu is geworden om te dromen. Laten we hem een gezicht geven. We moeten dieper in zijn houding duiken.

Er is een reden voor dat iemand niet meer droomt. Er is een reden waarom hij zich geen andere werkelijkheden kan voorstellen. Dat komt doordat hij gewoon de hoop is verloren. En er is niets dat meer hartverscheurend is dan het verliezen van hoop.

Misschien heeft hij zichzelf er ooit van overtuigd dat geluk niet meer is dan een belofte om op een straathoek op te wachten. Misschien heeft hij miljoenen boeken over positieve psychologie gelezen.

Geluk betekent voor een groot deel: weten hoe we met negatieve emoties kunnen omgaan, en de teleurstellingen waar ze vandaan komen en frustratie tolereren. In die zin worden de grootste inspanningen in veel gevallen niet beloond met resultaten van dezelfde omvang.

Bovendien leiden ze soms nergens toe. Het leven is vaak misleidend en onsamenhangend, en we kunnen er niets aan doen behalve dit niet vergeten.

Maar toch is het belangrijk om zo vaak uit onze directe realiteit te breken om ondergedompeld te raken in een droom, een verlangen, een wens…

Het is een manier om in leven te blijven en hoop te houden. Want de vonk van creativiteit en tweede kansen lichten op wanneer je droomt.

Grote stenen poort

Henriette Anne Klauser is een van de bekendste schrijvers als het gaat om persoonlijke groei, het gebied dat strategieën biedt om mensen aan het denken te zetten en hun creativiteit te versterken.

Een interessant voorstel dat ze doet in haar boek Write it Down, Make it Happen, is dat we moeten dromen met onze ogen dicht. En die dromen vervolgens moeten opschrijven.

In werkelijkheid zou het zijn als een script schrijven met kleine lange- en kortetermijndoelen. Zo kunnen we een plan maken. Als het eenmaal opgeschreven is, dan ontbreekt eigenlijk alleen de dapperste stap nog: onze ogen openen en ervoor vechten.

Het is tijd om de dromen die we lieten varen terug te winnen

Laten we het doen, laten we onze ogen even sluiten. Voor een seconde gaan we terug naar die persoon waar we eerder waren. Een enthousiast, zelfverzekerd, misschien minder ervaren persoon.

Toen riep de toekomst naar ons als een sterrenhemel. Het was genoeg om te denken dat alles mogelijk was.

Later ontstonden er misschien teleurstellingen. En een manier van denken waarbij vooroordelen, angsten en onzekerheden ons iets vreselijks lieten zeggen: ‘Doe het niet, droom niet of het zal pijn doen’.

“Ga niet slapen om uit te rusten, maar slaap om te dromen, want dromen moeten worden vervuld.”

-Walt Disney-

Randy Pausch, een bekende wetenschapper en hoogleraar, staat bekend om zijn geweldige college over leven en dood. Hij zei dat er altijd een moment is waarop je beslist of je een dapper persoon bent of niet.

Als je hart nog genoeg hoop heeft om te vechten voor wat je wilt. Als je echt het gevoel hebt dat je datgene waar je over droomt verdient. En als alle antwoorden ja zijn, is er geen andere keuze dan de stap te zetten, en ervoor te gaan.

Kortom, het is onze plicht om het hoopvolle kind dat we vroeger waren terug te winnen. De versie van onszelf die we op een gegeven moment uit angst hebben achtergelaten. Of omdat we de onvergeeflijke zonde hebben begaan om onszelf te onderwaarderen.

Dus laten we dat onschuldige licht van gisteren terugkrijgen en combineren met de intelligentie en ervaring die we hebben opgedaan.

Laten we onze ogen sluiten en ons voorstellen dat het onmogelijke weer mogelijk is. Dat wat we zo graag willen, ook zal komen… Laten we dromen dat we genoeg moed hebben om te vechten voor wat we willen.

Afbeeldingen van The Zoork 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.