Nuttige activiteiten voor mensen met depressie

Een van de grote bekrachtigers van verdriet is het opgeven van activiteiten die ons bekrachtigen. In dit artikel gaan we drie activiteiten noemen die bijna altijd ons humeur verbeteren.
Nuttige activiteiten voor mensen met depressie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 01 maart, 2023

mensen met een depressie hebben de neiging hun hobby’s op te geven. Dit is een ernstig probleem, want het resulteert in een direct verlies van bekrachtigers: prikkels die hun beloningssysteem activeren, hen helpen dopamine vrij te maken en hen een goed gevoel geven.

Mensen met een depressie verliezen aanvankelijk hun belangstelling voor de meeste activiteiten waar ze voorheen van genoten. In feite is het niet zo dat ze er niet meer van genieten, maar gewoon dat ze niet meer genoeg energie hebben om ze te doen.

In andere gevallen kunnen mensen hun hobby’s verliezen door het onmiddellijke gevolg van een persoonlijk verlies. Bijvoorbeeld de dood van een persoon met wie ze vroeger gingen wandelen. Hiermee rekening houdend is het gemakkelijk te begrijpen dat een van de meest voorkomende therapieën voor stemmingsstoornissen gedragsactivering (Spaanse link) is.

Vooroordelen over hobby’s

Depressieve vrouw
Anhedonie is een van de meest voorkomende symptomen van depressie. Het bestaat uit een verlies van belangstelling voor bijna alle activiteiten, zelfs die waarvan de lijder vroeger genoot.

Sommige mensen denken dat hobby’s activiteiten zijn die uitsluitend zijn voor mensen die veel vrije tijd hebben, of die niet weten wat ze met hun tijd moeten doen. Ze worden ook vaak gezien als dure activiteiten die niet echt iets opleveren.

In werkelijkheid is het hebben van een hobby echter een teken van een goede geestelijke gezondheid. Het openstellen van een ruimte in je leven om een activiteit uit te voeren, voor het simpele plezier van het doen, helpt namelijk om je geest leeg te maken en je emoties in balans te brengen.

Het helpt ook je sociale vaardigheden te versterken en vergroot je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Bovendien zorgen hobby’s voor een broodnodige dosis dopamine voor mensen met een depressie.

Flexibele hobby’s

Iemand die helemaal geen vrije tijd heeft, bestaat niet. Het is alleen dat sommigen ervoor kiezen om die te wijden aan het scrollen door sociale media, tv kijken, of gewoon nadenken over hun zorgen.

Aan de andere kant zijn er mensen die hun vrije tijd gebruiken om zich uit te leven in een hobby. Dat komt omdat ze vinden dat, omdat ze niets specifieks te doen hebben, dat niet betekent dat ze maar op de bank moeten gaan zitten.

Aan de andere kant geloven depressieve mensen dat ze niet genoeg energie, vitaliteit of middelen hebben om tijd te besteden aan een hobby. In feite overwegen ze het niet omdat ze denken dat het in hun ernstige toestand nutteloos zou zijn.

Maar, er zijn flexibele hobby’s die alleen de tijd vragen die we eraan willen besteden, en die ook nog eens gratis zijn. Ze kunnen een geweldige optie zijn voor iemand die door een depressie gaat, omdat ze fungeren als versterkers van het beloningssysteem.

Nuttige activiteiten voor mensen met depressie

Doe-het-zelf: een bevredigende hobby

Handmatige taken uitvoeren betekent een ideale houding aannemen: je handen zijn bezig, maar je geest is vrij. Doe-het-zelf is een van die hobby’s die dit mogelijk maakt. Je hoeft nergens heen, en het product van je activiteit verbetert ook je huis.

Je zou kunnen beginnen met het repareren of restaureren van eenvoudige voorwerpen. Door dit te doen zul je beseffen hoe bevredigend handenarbeid kan zijn. Voor mensen met een depressie kan het repareren van iets dat beschadigd was dienen als een metafoor voor verandering en vooruitgaan.

Creatief zijn in de keuken

Koken is een andere transformerende activiteit. Het prikkelt de zintuigen die je gewoonlijk niet gebruikt en biedt je een reeks oneindige mogelijkheden om mee te experimenteren. Bovendien zijn de kosten van eventuele fouten niet al te hoog.

In de keuken verzamel je zowel tradities als herinneringen. Uiteindelijk wordt je kleine kunstwerk opgenomen als een stukje van jezelf. Terwijl het product vergankelijk is, is het proces duurzaam. Het heeft ook moederlijke connotaties en wordt geassocieerd met zorg voor jezelf en anderen. Voor een lijder aan depressie is het een goede optie, omdat het gaat om gesublimeerde evocaties.

Schrijf en bouw verhalen op

Vrouw schrijft in haar dagboek
Schrijven heeft een groot therapeutisch potentieel, omdat het helpt onze emoties uit te drukken en te beheersen.

Het schrijven van brieven is niet alleen een goed tijdverdrijf, maar het is ook potentieel therapeutisch. In een brief kun je je gevoelens uitstorten bij de geadresseerde. Het maakt niet uit wie het is, want je hoeft de brief niet eens te posten.

Alleen al het feit dat de geadresseerde een belangrijk persoon voor je is, helpt een klimaat van intimiteit en uiteindelijk wederkerigheid te scheppen. Het kan iemand zijn die dicht bij je staat. Het kan ook een filmster of een publiek figuur op welk gebied dan ook zijn. Het gaat erom dat je vrijelijk communiceert wat je voelt, inclusief eventuele tekeningen of andere elementen die je nodig acht.

Tenslotte lossen hobby’s de problemen misschien niet vanzelf op. Ze zijn echter een heel nuttige manier om de vicieuze cirkels die vaak ontstaan door depressie te veranderen. Lijders hoeven niet super enthousiast te zijn om ze uit te proberen, gewoon beginnen met een eenvoudige activiteit en het stap voor stap doen kan nuttig zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barraca, J., & Pérez Álvarez, M. (2015). Activación Conductual para el tratamiento de la depresión. Editorial Síntesis.
  • Cohen, G. A. (2017). Hobbies que llevan al éxito. Tiempo, (1786), 76-77.
  • Salguero, J. M. B., & Martínez, A. M. M. (2014). Activación conductual: revisión histórica, conceptual y empírica. Psychologia8(2), 83-93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.