Neurocosmetica, een link tussen de huid en de hersenen
Veel mensen gebruiken dagelijks cosmetica om zichzelf te verzorgen en er beter uit te zien. Cosmetica verwennen je huid, haar en lichaam en zorgen ervoor dat je je beter voelt over jezelf. Op basis hiervan is neurocosmetica ontstaan.
Neurocosmetica verwijst naar traditionele cosmetica met de toegevoegde voordelen van de nieuwste ontwikkelingen in de psychologische sector. Deze ontwikkelingen zijn meestal gericht op je emotionele welzijn. Voorstanders van neurocosmetica beweren daarom dat er een duidelijke relatie is tussen je huid en je hersenen.
Maar wat weten we nog meer over neurocosmetica? Wat leveren ze ons op? In dit artikel bespreken we wat sommige experts denken.
Neurocosmetica
Martinez-González (2015) voerde een onderzoek (Spaanse link) uit naar cosmetische dermatologie of esthetische geneeskunde. Dit is het gebied dat gespecialiseerd is in huidverzorging voor cosmetische doeleinden. Het kan ook worden gedefinieerd als “de techniek voor de vervaardiging en het gebruik van cosmetische stoffen of producten.”
Er zijn veel verschillende cosmetische producten. Ze variëren van parfums, make-up, huid- en bodylotions tot onder andere haarverf, shampoos en conditioners.
Het doel van cosmetica is het verfraaien van
Cosmetica zijn preparaten die je op je lichaam aanbrengt met als doel het te behouden of te verfraaien. Interessant is dat men in primitieve tijden dacht dat cosmetica een magische kwaliteit had.
Van oudsher zijn cosmetica gericht op het gebied van schoonheid, waaronder make-up en de gezondheid van de huid. Tegenwoordig is er echter een nieuw concept. Dat van de neurocosmetica, ook wel psychocosmetica genoemd.
Deze producten proberen de verbinding tussen je huid en je hersenen te bevorderen. Hoe? Via de hormonen die je afscheidt als gevolg van je emotionele reactie op deze producten.
Kortom, neurocosmetica verwijst naar bepaalde schoonheidsproducten die je gebruikt om je huid te beschermen en te verzorgen. Het gaat echter ook over het gevoel van welzijn dat je voelt dankzij de verbinding tussen je huid en je hersenen.
Producten die de zintuigen stimuleren
Er zijn momenteel laboratoria die zich bezighouden met neurocosmetica. Ze maken producten met psychoactieve ingrediënten. Deze verhogen of remmen de afgifte van neuromediatoren in de huid.
Volgens deze laboratoria kunnen stoffen je emoties stimuleren via je zintuigen. Dit kunnen zicht, tast of geur zijn. Esperança Figuerola is hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Neftis Laboratories.
Enkele meningen van experts over neurocosmetica
Sommige experts op het gebied van geestelijke gezondheid beweren dat er een echte connectie is tussen je huid en je hersenen en dat deze organen hand in hand gaan. Daarom zouden emoties wel eens invloed kunnen hebben op je huid.
Sommige psychologen waarschuwen echter dat positieve emoties veel meer inhouden dan alleen de sensaties van plezier die cosmetica geven. Bovendien beweren ze dat de term “neuro” of “psycho” niet moet worden toegepast op cosmetica.
Ze stellen dat op deze manier alles wat ook maar enigszins te maken heeft met emoties of hormonen dezelfde termen zou kunnen gebruiken. Dan worden de termen weinig meer dan marketingstrategieën. Bovendien weerspiegelen ze de werkelijkheid helemaal niet. Daarom suggereren veel deskundigen dat dergelijke termen met voorzichtigheid moeten worden gebruikt.
De invloed van cosmetica en cosmetische chirurgie op de geestelijke gezondheid
Als we iets verder gaan dan neurocosmetica, komen we uit bij cosmetische chirurgie. Hier voeren artsen chirurgische ingrepen uit om bepaalde kenmerken van het gezicht of lichaam te veranderen. Het doel is om de persoon er “beter uit te laten zien” of zichzelf te “verbeteren.”
Van Soes et al. voerden in 2011 een onderzoek (Engelse link) uit aan de Universiteit van Cambridge. Ze stelden dat er beperkte informatie beschikbaar is over de psychologische effecten van cosmetische chirurgie.
Daarom zou geconcludeerd kunnen worden dat eventuele psychische problemen voorafgaand aan cosmetische chirurgie niet noodzakelijkerwijs verdwijnen na de ingreep.
Aan de andere kant stelde een onderzoek van Echarte (2009) over cosmetische farmacologie dat noch psychiaters noch ouders van jongeren die hun toevlucht nemen tot cosmetische ingrepen weten wat voor invloed het op hen kan hebben.
Niet iedereen is het daar echter mee eens. Het eerder genoemde onderzoek van Martínez-González suggereert zelfs dat esthetische en cosmetische dermatologie een groot potentieel heeft voor het verbeteren van het gevoel van welzijn van jongeren.
Wat levert neurocosmetica op?
Leveren neurocosmetica alleen zintuiglijk genot op door de geur van een lekkere crème, of zorgen ze ook voor echte positieve emoties en geven ze je een goed gevoel?
Juiste terminologie
Zonder twijfel kunnen cosmetica je zowel plezier als opwinding geven. Maar is dit genoeg om het gebruik van de term “neurocosmetica” te rechtvaardigen? Zeker niet.
In werkelijkheid kunnen cosmetica je welzijn verbeteren. Je kunt dit echter niet vergelijken met de voordelen van bijvoorbeeld psychotherapie. Het gebruik van het voorvoegsel “psycho” is hier om voor de hand liggende redenen gerechtvaardigd.
Voor veel mensen, vooral professionals in de geestelijke gezondheidszorg, zijn neurocosmetica gewoon normale cosmetica met bepaalde nuances. Het concept wordt gebruikt om de verbinding tussen je huid en je hersenen en de voordelen van goed voor jezelf zorgen te benadrukken.
Zoals we hebben gezien, richt neurocosmetica zich op emoties door middel van zelfzorg en schoonheid. Het is duidelijk dat het stimuleren van je zintuigen (geur, smaak en zicht) een positieve invloed kan hebben op je stemming. Dit idee moet echter met de nodige voorzichtigheid worden benaderd.
Het feit dat een crème je een beter gevoel geeft, wil nog niet zeggen dat het een therapeutisch middel is. Aan de andere kant is het waar dat goed voor jezelf zorgen een van de technieken is die je emotionele gezondheid zeker verbeteren. Zoals je ziet zijn de meningen over neurocosmetica verdeeld.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Branden, N. (2001). La psicología de la autoestima. México: Paidós.
- Echarte Alonso, L.E. (2009). Psicofarmacología terapéutica y cosmética. Riesgos y límites. Cuadernos de Bioética, 20(2): 211-230.
- Martínez-González, M.C. (2015). Percepción de la población general sobre la dermatología estética y su contribución al bienestar emocional. Facultad de Medicina, tesis doctoral.
- REAL ACADEMIA ESPAÑOLA: Diccionario de la lengua española, 23.ª ed., [versión 23.4 en línea]. <https://dle.rae.es>
- Von Soest, T. Kvalem, I.L. & Wichstrøm, L. (2011). Predictors of cosmetic surgery and its effects on psychological factors and mental health: a population-based follow-up study among Norwegian females. Cambridge University Press.