Negen gewoontes die je relatie sterker kunnen maken

Negen gewoontes die je relatie sterker kunnen maken

Laatste update: 23 april, 2017

Liefde kan niet in haar eentje gedijen; daarom is het belangrijk om gewoontes te ontwikkelen die jouw relatie sterker kunnen maken. Kennis van ‘de ander’ is iets fascinerend en kan in zeer uitgesproken fases ontwikkeld worden.

Verwijten maken en overdreven eisen stellen of er een veel te afhankelijke levensstijl op na houden, kunnen de emotionele gezondheid van een relatie veel schade aanrichten.

Misschien bevindt je je momenteel op een zeer verwarrend punt in je relatie, een punt waarop je niet meer terug kunt. Toch weiger je een einde aan je relatie te maken, omdat je diep van binnen weet dat er nog steeds een hoop positieve aspecten zijn.

Het idee van de meeste vormen van relatietherapie is gebaseerd op het herstellen van de beschadigde band. Het doel is om het stelletje te motiveren en te voorzien van bepaalde hulpmiddelen waarmee ze hun problemen op kunnen lossen voordat ze beginnen te broeden en overgaan in nog grotere obstakels om te overwinnen.

Psychiater Mark Goulston liet in een van zijn studies zien welke belangrijke gewoontes stelletjes zouden moeten ontwikkelen om gelukkig met elkaar te kunnen zijn. Onthoud dat intimiteit de meest opwindende zeepbel is, maar ook de meest breekbare en ingewikkelde.

1. Samen hetzelfde boek lezen

Als zelf een boek lezen ervoor kan zorgen dat je in een heel ander universum belandt, dat geregeerd wordt door je fantasie, dan kan het lezen van een boek samen met je partner een zeer interessante connectie en gedeelde kennis tot stand brengen.

Samen hetzelfde boek lezen is een van de gewoontes die de communicatieve vaardigheden van een stelletje kunnen verbeteren.

Kies zelf welk boek je het leukst lijkt. Elk onderwerp kan geschikt zijn om de communicatie die jullie verloren zijn weer te herstellen. Hierdoor zullen jullie communiceren over ideeën die buiten jullie relatie liggen. Jullie zullen het kunnen hebben over interessante passages, samen na kunnen denken over de personages of deze volgens jullie de juiste handelingen uitvoeren of over wat jullie zouden doen in zo een situatie.

Enkele boeken die wij aanraden zijn het mooie boek Anna Karenina, geschreven door Lev Tolstoj, of boeken die iets luchtiger zijn, zoals The Bad Girl, geschreven door Mario Vargas Llosa.

Boek

2. Samen onder de douche gaan

Douchen is een van de meest intieme momenten voor een mens en als je dit moment deelt met je partner, gaat het intieme over in het sensuele. Stress past niet onder het stromende water; samen douchen heeft veel te maken met je ogen dicht doen en je gevoel van aanraking versterken.

Dit is een goede manier om jezelf open te stellen voor je partner, om je verlegenheid te overwinnen en om te laten zien dat deze persoonlijke ruimte nog wel gedeeld kan worden. Als je een douche liever vervangt door een bad, des te beter.

3. Samen een serie kijken

Samen een serie kijken is een van de gewoontes die stelletjes sterker kunnen maken, niet alleen door een routine vast te stellen, maar ook doordat het een emotionele band creëert door aflevering na aflevering met alleen je partner te kijken. Er bestaan ongelooflijk veel series, allemaal met een verschillend genre: The Wire, House of Cards, Fringe… het enige wat jullie hoeven te doen, is kiezen.

4. Op hetzelfde tijdstip naar bed gaan

Na verloop van tijd ontwikkelen partners hun eigen routine, op basis van hun werktijd en hun vrije tijd. Hierdoor kunnen deze routines erg van elkaar gaan verschillen, waardoor het ook vrij vaak voorkomt dat twee partners niet op hetzelfde tijdstip naar bed gaan. Dit is echter helemaal niet goed om het verlangen en de intimiteit die er in een relatie aanwezig horen te zijn in stand te houden.

Op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, zorgt ervoor dat de vlam van seksueel verlangen niet gedoofd wordt. ‘Wanneer ze elkaars huid aanraken, voelen ze nog altijd een tinteling, dus het is niet dat een of beiden te moe is om opgewonden te raken.’

5. ‘Weltrusten’ en ‘goedemorgen’ zeggen, ongeacht hoe je je voelt

Gezegd wordt dat hartelijkheid in een relatie soms juist laat zien dat de relatie afkoelt, maar dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Deze eenvoudige woordjes kunnen helpen om een gespannen periode te beëindigen of om de dag gewoonweg met respect en warmte te beginnen en af te sluiten.

Bovendien kan een vraag die slechts hartelijk lijkt de weg vrijmaken voor de ander om over iets te beginnen waar hij het graag over wil hebben. Op die manier kunnen we ons veel sneller realiseren hoe het met onze partner gaat dan we zouden als we die dagelijkse vraag niet zouden hebben gesteld.

Een van de aanbevolen gewoontes die een relatie sterker kunnen maken, is dus om elkaar aan het begin van de dag te begroeten en aan het eind van de dag weltrusten te wensen of om de ander gewoon te vragen hoe het met hem gaat.

6. Gedurende de dag bellen of een berichtje sturen

Het is een ding om je onafhankelijkheid te willen behouden en compleet iets anders om elkaar gedurende de dag geheel te negeren. Stelletjes die elkaar gedurende de dag een berichtje sturen of soms bellen, voelen zich vaak meer gewaardeerd.

Ze gaan de dag met meer hoop tegemoet en de wetenschap dat ze kunnen rekenen op de emotionele steun van hun partner zorgt ervoor dat ze beter om kunnen gaan met kleine tegenslagen.

Elkaar Vasthouden

7. Elkaar knuffelen

Wanneer we een moeilijke periode achter de rug hebben of het gevoel hebben door iets tegen te worden gewerkt, kan een knuffel onze lichamelijke energie en emotionele gemoedstoestand omzetten in iets positiefs. Een knuffel is het beste medicijn en wanneer knuffels oprecht en hartelijk zijn, kunnen ze een van de beste gewoontes zijn om je relatie sterker te maken.

“Of het nu het begin van de dag is of wanneer ze elkaar zien aan het einde van de dag, onze huid heeft een geheugen van ‘goede aanrakingen (liefde), ‘slechte aanrakingen’ (mishandeling) en ‘afwezige aanrakingen’ (verwaarlozing). Stelletjes die elkaar begroeten met een knuffel, baden hun huid in ‘goede aanrakingen’.”

-Mark Goulston-

8. Vertrouwen en vergeven

Het heeft geen zin om een relatie met iemand in stand te houden als je hem niet vertrouwt of als hij jouw vertrouwen heeft beschaamd en jij hem vervolgens wel vergeven hebt, maar niet vanuit je hart. In dit geval zal die wrok altijd aanwezig blijven en wanneer je het het minste verwacht naar boven komen drijven, waardoor je je er schuldig over zult voelen. Insgelijks moet je partner jou ook oprecht vertrouwen en vergeven.

9. Elkaars handen vasthouden

Elkaars handen vasthouden geeft stelletjes een gevoel verenigd met elkaar te zijn. Dit lichamelijke gebaar ondersteunt het gevoel dat ze samen een team vormen en met elkaar door het leven gaan. Hand in hand lopen zorgt ervoor dat de energie beter vloeit en van de ene op de andere persoon over kan worden gebracht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.